lauantai 30. tammikuuta 2010

Ruisvuokaleipä


Leipä, jo sanana, pitää sisällään jotain alkuvoimaista. Mutta RUISLEIPÄ, se vasta alkuvoimaista onkin! Jokainen suomalainen, varsinkin jos on asunut ulkomailla, tietää mitä tarkoitan. Lämmin ruisleipä voisi olla vaikka suomalaisuuden symboli. Voimme rohkeasti rintaa röyhistellen olla ruisleipä-aarteestamme todella ylpeitä.

Olen leiponut ruisleipää jo parin vuoden ajan. Taikinan juuren olen saanut sukulaiseltani Ruokolahdelta ja juuri lienee melko vanhaa perua. Se on tarinan mukaan kulkeutunut jo Brysseliin ja Pariisiin saakka joidenkin silmäätekevien keittiöihin.

Ruisvuokaleipä
(2 leipää)

I vaihe:
1 l vettä
8 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisrouhetta
2 dl vehnärouhetta
n. 2 dl taikinajuurta

Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa.
Anna taikinan juurtua huoneenlämmössä vähintään 8 tuntia. Aika vaikuttaa happamuuteen. Mikäli pidät happamasta ruisleivästä, voit juurruttaa taikinaa jopa 24 tuntia.
Peitä kulho kannella tai kelmulla. (Juuri saattaa kohota voimakkaasti, siksi liinaa ei kannata käytttää.)

II vaihe noin 8 tunnin kuluttua:
Ota talteen noin 2 dl taikinaa = taikinajuuri
Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapin kylmimmässä osassa noin 2 viikkoa. Jääkaapin nollatilassa juuri voi säilyä jopa 5 viikkoa.
Lisää:
½ - 1 dl tummaa siirappia
yhteensä 4 dl erilaisia siemeniä ja leseitä esim. auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, ruislesettä, kauralesettä, vehnälesettä, spelttijyviä jne.
1 dl grahamjauhoja tai ruisjauhoja
2 - 3 tl suolaa

Sekoita taikinaksi, ei tarvitse alustaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
Siirrä taikina kauhan avulla voideltuihin ja ruisjauhoilla jauhotettuihin noin 2 litran vetoisiin vuokiin.
Ripottele pintaan reilusti mieleisiäsi siemeniä tai hieman ruisjauhoa. Taputtele leipien pintaa kevyesti.
Kohota leivät noin kaksinkertaisiksi ja paista 175 asteisessa uunissa noin 1t 50 minuuttia.
Anna leipien jäähtyä hetken vuoissaan. Kumoa sitten leivät ritilälle ja kääri leivinliinoihin. Käytä useita leivinliinoja, jotta leivät eivät pääse kuivumaan.



Kuvassa kohoamassa oleva leipä sekä vastapaistettu vuoasta kumottu leipä.

Juurta voi valmistaa myös itse eri tavoin hapattamalla. Juuren valmistusohjeita löytyy netistä ja mm. kirjasta Mestarileipurin leipäkirja, Jan Hedh. Taikinajuurta on myös myynnissä, ainakin Uudenmaan Martoilla.




tiistai 26. tammikuuta 2010

Lumoava talvi


Viikonlopun kirpakka sää ei estänyt lähtemästä ulos. Upea talvipäivä, sininen taivas ja auringon hohtava valo, niin houkuttelevaa, että räpsin satoja kuvia. Välillä piti kyllä kävellä rivakasti pysyäkseni lämpimänä. Kotona odotti ulkoilun jälkeen lämmin ruisleipä, jonka ohjeen muuten laitankin tänne sitten seuraavaksi.





perjantai 22. tammikuuta 2010

Munakasleivät


Oi, viikonloppuna saa nauttia rauhallisesta heräämisestä ja verkkaisesta tahdista. Aamiaisella voi viipyä pitkään ja nauttia kaikessa rauhassa. Ulkona jatkuvat paukkupakkaset, sisälläkin on melko viileää joten höyryävää teetä kuluu pannutolkulla.

Jos haluat nautiskella munakkaasta aamiaisella, sitä voi hauskasti tarjota leipään tehdyssä kolossa. Ei vaikeaa lainkaan ja tekijä saa näillä leivillä yleensä mukavalta tuntuvia aamupöpperöisiä ilahduttavia kommentteja. Kannattaa kokeilla. Jos puolestaan teet näitä ihan vain omaksi iloksesi, kehu vähän itseäsi ja nauti.

Munakasleivät
(4:lle)

4 kananmunaa
1½ rkl vettä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
4 palaa isoa paahtoleipää
½ - 1 dl juustoraastetta

paistamiseen voita tai margariinia

Sekoita kulhossa munat, vesi ja mausteet.
Leikkaa lasia apuna käyttäen jokaiseen leipään pyöreä kolo.
Kuumenna rasvaa paistinpannussa. Aseta leivät pannulle ja kaada koloihin hitaasti ja varovasti munakasseosta. (Jotta munakas ei valuisi kolosta, paina leipää pannua vasten hetken aikaa.)
Ripottele munakkaan päälle juustoraastetta.
Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt ja käännä. Anna toisen puolen paistua vielä pari minuuttia. Pane tarjolle viimeksi paistettu puoli päällepäin.


Tulppaanit tuovat lupauksen keväästä, päivät jo hieman pitenevät. Naapurilta saamaani kimppua piti tietysti kuvata joka suunnasta. Kiitos Tuija!



lauantai 9. tammikuuta 2010

Mausteinen bataatti-lihakeitto




Ulkoileminen pakkassäässä on todella virkistävää, varsinkin jos on pukeutunut sopivasti. Hiihto- tai luisteluretken jälkeen mikä on sen ihanampaa kuin höyryävän kuuma keitto. Keitot voi mainiosti valmistaa etukäteen ja vain lämmittää, niin että kaikki punaposkiset nälkäiset ulkoilijat saavat mahdollisimman pian aterian pöytään. Monien ruokaisien keittojen maut vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.



Tämä keitto on helppo ja nopea valmistaa, varsinkin jos sinulla on valmiina kypsää lihaa. Voit käyttää keittoon vaikkapa edellisen päivän karjalanpaistilihoja tai pakastimeen kätkettyjä patapaistikuutioita.

Olen tehnyt tätä keittoa myös kasvisversiona jättämällä vain lihan pois ja maukasta tulee niinkin.



Mausteinen bataatti-lihakeitto
(4:lle)

1 rkl öljyä
½ - 1 tl cayennepippuria
1 ½ tl kokonaisia juustokuminan siemeniä
1 tl jauhettua korianteria
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
½ - 1 chilipaprika hienonnettuna (poista siemenet)
1 paprika paloiteltuna
pala purjoa viipaloituna
1 bataatti (n. 600 g) kuorittuna ja kuutioituna
1 ½ l vettä (tai lihalientä)
1 ½ tl suolaa
n. 250 g kypsää lihaa revittynä
n. 3 dl kypsiä kidneypapuja tai 1 tlk säilöttyjä
1 rkl sitruunamehua

1. Kuumenna kattilassa öljyä keskilämmöllä ja lisää mausteet. Sekoita kokoajan ja varo etteivät mausteet pala.
2. Lisää noin minuutin kuluttua valkosipuli, chilipaprika, paprika, purjo sekä bataatti. Kypsennä muutama minuutti.
3. Lisää vesi ja suola tai lihaliemi ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää liha ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes bataatit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa pavut ja halutessasi hieman purjon vihreää osaa. Mikäli käytät säilöttyjä papuja, huuhdo ne huolellisesti ennen keittoon lisäämistä.
4. Lisää valmiiseen keittoon sitruunamehu, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Kuuma suklaajuoma


Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette antaneet kannustavaa palautetta suullisesti, kommenttiosiossa, sähköpostitse tai fb:ssa. Olen tosi iloinen :)

Mikä mahtaa olla ensimmäinen mielikuvasi sanasta suklaa? Minulla se liittyyy ylellisiin konvehtirasioihin. Tajuntaani on jo lapsena syöpynyt kuva jostakin vanhasta postikortista tai kirjasta, jossa kaunis nuori nainen saa lahjaksi hienon konvehtirasian komealta nuorukaiselta. Olen ilmiselvästi melko visuaalinen ihminen. Vasta seuraavaksi mielikuvani liittyy suklaan makuun: pehmeään, suuhun hitaasti sulavaan, nautinnolliseen makuelämykseen. Suklaa sopii kaikkiin vuodenaikoihin, mutta jostain syystä suklaata tekee eniten mieleni talvella. Siinä on jotain lohduttavan lempeää.


Perinteinen kuuma kaakao on erinomaista talviretkillä. Kun oikein haluaa nauttia, kannattaa kokeilla tätä täyteläistä, tummasta suklaasta valmistettua juomaa. Se sopii mainiosti jälkiruoaksi kylmän talven pimeään iltaan tai raskaan työviikon jälkeen pieneksi piristykseksi.

Kuuma suklaajuoma
(2 - 3:lle)

6 dl maitoa
100 g tummaa suklaata
½ - 1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia
pinnalle:
maitovaahtoa
ripaus kanelia


Kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa.
Ota kattila pois levyltä ja lisää suklaa paloiteltuna tai rouhittuna.
Anna suklaan sulaa rauhassa ja sekoita sitten joukkoon vaniljasokeri ja kaneli.
Kaada laseihin ja annostele halutessasi pinnalle maitovaahtoa ja ripaus kanelia.



perjantai 1. tammikuuta 2010

Avokadosalaatti


Pirkka-lehdessä kysytään usein ruoka-aiheisessa haastattelussa:" Mitä ilman et voi elää?" Minun vastaukseni olisi kyllä avokado. Suomessa valtaosassa kaupoista on harmillisen huonoja lajikkeita tai sitten ne tuodaan maahan aivan liian raakoina, jolloin ne eivät kypsy tasaisesti. Avokado saattaa näyttää hyvältä ja tuntua sopivan pehmeältä, mutta kun avaat sen, löydät yllätykseksi sisältä aivan mustuneita tummia kohtia. Näin minulle kävi jälleen toissapäivänä ja herkkua riitti sitten vain miniannoksen verran, kuitenkin sopivasti nautinnolliselle alkupalalle.


Avokadosalaatti

2 - 3 avokadoa
1 - 2 lehtisellerin vartta
pala kurkkua
pala purjoa
pinjansiemeniä


Paloittele salaattiainekset ja yhdistä varovasti nostellen.
Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä kunnes ne ovat kullanruskeita ja ripottele salaatille.
Lorauta joukkoon halutessasi hieman öljyä ja hyvää etikkaa. Rouhi mustapippuria päälle.


Kaikille oikein antoisaa uutta vuotta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...