perjantai 26. helmikuuta 2010

Kaipaus kesään


Olen jo monta päivää katsellut puutarhaa peittävää valtavaa lumimäärää ja ihmetellyt miten se koskaan voi sulaa. Aurinko on parina päivänä lähettänyt niin kauniita säteitään, että ajatukset ovat väistämättä vieneet kevääseen ja kesään. Kun vielä katselin vanhoja valokuvia, iski valtava kaipaus! Rakastan talvea ja lunta, mutta kyllä nyt toivoisin jo pian saavani upottaa sormet multaan.

Ensi viikolla puutarhamyymälään siemeniä ostamaan, kyllä se kevät tulee!

perjantai 19. helmikuuta 2010

Rahkaletut


Miltä kuulostaa Peppi Pitkätossun letut tai Muumimamman pannukakut? Ihanan lapsenmieliseltä ainakin. Jokaisella meillä lienee lapsuudesta jokin lettumuisto. Minun muistoni liittyy mummin lettuihin ja hilloon. Menin pienenä yökylään mummini luokse Munkkiniemeen ja niinpä sitten paistettiin lettuja. Olen aina pitänyt hilloista ja taisipa mummilla tuolloin olla itsetehtyä mansikkahilloa tarjolla. Pikkuneiti mätti ihanan vastustamatonta hilloa letuille oikein urakalla. Mummi ei raaskinut innokasta neitiä toppuutella ja niinpä sitten olin kertakaikkisen huonovointinen sen yökyläreissun ajan. Meni tovi ennenkuin minulle letut taas maistuivat. Mitä taas hilloihin tulee, olen varsinainen hillohiiri edelleenkin. Joka on hillokellariini kurkistanut, tietää kyllä.


Rahkaletut
noin 15 kpl

1 prk (250 g) maitorahkaa
4 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 dl vehnäjauhoja
paistamiseen voita tai margariinia

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi.
Pane ohukaispannun syvennyksiin nokare rasvaa.
Kuumenna pannua kunnes rasva kuohuu ja hieman ruskistuu. Pienennä levyn tehoa ja annostele kuhunkin syvennykseen noin ½ dl taikinaa.
Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi.


Tuoremarjahillo

1 dl vadelmahilloa
1 dl pakastevadelmia
1 dl pakastemustikoita


Sekoita hieman sulaneet marjat hillon joukkoon ja tarjoa rahkalettujen kanssa.


Kliivia lähes kokonaan auenneena.

perjantai 12. helmikuuta 2010

Päärynä-gorgonzolasalaatti


Nyt on ollut saatavilla edullisia päärynöitä, jopa useita eri lajikkeita. Päärynä taipuu moneen - se sopii salaatteihin, jälkiruokiin, voileipiin ja juustojen seuraksi. Päärynää voi keittää, paistaa tai grillata, jolloin siihen muodostuu aivan erityisen hyvä aromi. Monet pähkinät ja päärynä muodostavat hienostuneen makuparin. Kokeile oheisen salaattiohjeen makuyhdistelmää. Saattaa kyllä käydä niin, että jäähtyessään pähkinät katoavat parempiin suihin, sillä ne ovat vastustamattoman herkullisia sellaisenaan.

Päärynä-gorgonzolasalaatti

lehtisalaattia
rucolaa
2 - 3 kypsää päärynää viipaleina
150 g gorgonzola juustoa paloiteltuna
1 -1 ½ dl hunajaisia saksanpähkinöitä (ohje ohessa)
oliiviöljyä
vaaleaa balsamiviinietikkaa

Annostele lautasille tai vadille salaatit, päärynäviipaleet, juustopalat sekä jäähtyneet saksanpähkinät. Pirskottele annoksille hieman oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.

Hunajaiset saksanpähkinät

3 dl saksanpähkinöitä puolitettuina
1 rkl voita
1 rkl hunajaa
1 tl sokeria
ripaus suolaa

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sulata isossa paistinpannussa voi sekä hunaja ja anna niiden kiehahtaa.
Ota pannu pois levyltä, lisää pähkinät ja sekoita hyvin.
Kaada pähkinät pellille leivinpaperin päälle ja ripottele sokeri ja ripaus suolaa pintaan. Sekoita ja levitä pähkinät tasaisesti pellille.
Paista uunissa noin 8 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Porkkana-inkiväärikeitto


Syömme usein erilaisia kasvispohjaisia sosekeittoja. Ne ovat ihanan nopeita ja helppoja valmistaa. Sosekeitot maistuvat viikonloppuna kevyellä lounaalla tai ruokahalun herättäjänä päivällisellä. Arkena niitä ei kannata supernälkäiselle porukalle tarjota, ainakaan ilman tuoretta leipää ja jälkiruokaa. Aiemmin melkein kaikkiin sosekeittoihin oli tapana lorautella kermaa. Itse pidän kasvisten selkeistä mauista ja kokeilenkin usein muita tapoja maustaa keittoja.

Porkkana-inkiväärikeitto
(4 - 6: lle)

2 rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuna
1 kg porkkanoita kuutioituna
2 omenaa kuutioituna
pala tuoretta inkivääriä raastettuna (n. 1 rkl)
n. 1 l vettä
n. 2 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
1 rkl sokeria
2 rkl appelsiinimehua

tarjoiluun raejuustoa

Kuullota sipuleita öljyssä hetken aikaa. Lisää porkkanat, omena sekä inkivääri ja kuullota sekoitellen noin 5 minuuttia.
Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 30 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää mausteeksi sokeria ja appelsiinimehua ja tarkista maku.
Tarjoile raejuuston ja tuoreen leivän kanssa.

Äidiltäni kauan sitten saamani kliivia kukkii uskollisesti joka vuosi. Tiedän kevään olevan tulossa, kun se päättäväisesti työntää ensimmäistä kukkavanaa kohti valoa.