lauantai 31. heinäkuuta 2010

Mustikkapullat ja vanha vene


Olin toissapäivänä mustikassa. Vain vasullinen marjoja löytyi, mutta riittävästi, jotta pääsin leipomaan. Mutta sitten iskikin pieni pulma - kumpaa leivon, pullapohjaista vai muropohjaista. Olipa vaikea päätös, sillä pidän mahdottomasti molemmista. No tein pullapohjaista ja sitten tyttäreni leipoi muropohjaista vadelmien kera. Aah, näitä kesän herkkuja!


Mustikkapullat
(16 kpl)

Annos pullataikinaa (nestettä 2½ dl)

Täyte:
5 dl mustikoita
3/4 dl hillosokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmunaa

Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa 16 samankokoiseen osaan. Pyöritä palat pulliksi.
Siirrä pullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Jätä isot välit. Peitä pellit leivinliinalla ja kohota pullia lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sekoita marjat sekä hillosokeri ja vehnäjauhot korkeassa kulhossa. Survo marjoja varovasti, jätä osa kokonaisiksi.
Paina kohonneisiin pulliin napakasti lasin pohjan avulla syvennys. Voitele pullien reunat kananmunalla ja jaa mustikkaseos pullien syvennyksiin.
Paista noin 10 minuuttia uunin keskitasossa.

Vanha vene ja kärryt

Viime kesänä poimin näissä Ruokolahden mummolan maisemissa mustikoita ja saalis oli mahtava. Muutama rasia viimevuotisia marjoja on vieläkin jäljellä pakastimessa. Mummolaan liittyy valtavasti muistoja, niin mustikkaretkistä, kalamatkoista, heinänteosta, lehmistä kuin pääskysten liverryksestä. En ole varma olenko juuri kyseisessä veneessä ollut pienenä tyttönä soutumatkalla, mutta kärryt muistan hyvinkin.



maanantai 26. heinäkuuta 2010

Annalan puutarha


Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarha on jo vuosia kuulunut kesääni. Käyn siellä usein ystäväni kanssa virkistäytymässä sekä hakemassa ideoita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Monta hyvää vinkkiä onkin matkaan tullut sekä mukavia puutarhahaaveita unelmoitavaksi.


perjantai 23. heinäkuuta 2010

Hellepäivän kylmä kurkkukeitto


Hellepäivinä on mukava mennä aterioimaan puun varjoon. Viileät ruoat ja juomat virkistävät kummasti.

Kylmä kurkkukeitto

1 dl cashew-pähkinöitä
2 - 3 kurkkua
3 dl maustamatonta jogurttia
iso nippu vihermintun lehtiä
nippu ruohosipulia
1 limesitruunan puserrettu mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
3/4 tl suolaa

Jauha cashew-pähkinät monitoimikoneessa.
Lisää loput aineet ja soseuta.
Pidä keittoa jääkaapissa useita tunteja, jotta maut tulevat esiin. Tarjoa kylmänä.


Keitto on koristeltu vihermintun (Mentha spicata) lehdillä sekä kurkkuyrtin (Borago officinalis) kukilla.


Hellepäivän vesi saa raikastusta piparmintun (Mentha piperita) oksasta sekä kurkkuyrtin kukista. Kukat ovat syötäviä ja maistuvat kurkulta.



Luumupuiden alla kukkivat parhaillaan punavärimintut (Monarda didyma), espanjankurjenpolvet (Geranium endresii), liljat (Lilium) sekä isotähtiputki (Astrantia major).


Mikäköhän ötökkä on osannut näin kauniisti ja symmetrisesti nakerrella poimulehteä?