perjantai 27. elokuuta 2010

Rapea omenapaistos ja viljapellot


Kopse käy, kun omenat putoilevat puusta. On ihania punaposkisia ja kirpakoita keltaisia. Punaisista keittelen yleensä omenasosetta. Niiden kuori on niin vahvan punainen, että soseesta tulee marjapuuronpunaista ja ah, niin hyvää.

Perinteinen kauraomenapaistos on lapsuuteni herkku. Tähän paistokseen tein muruseoksen käyttäen erilaisia siemeniä: antavat mukavaa rapeutta. Rasvaa ja sokeria on vähän, joten voisipa sanoa terveelliseksikin.



Rapea omenapaistos

4 - 5 omenaa viipaloituna
(kanelia)


Muruseos:
50 g kylmää voita kuutioina
½ dl ruskeaa sokeria (tai tavallista)
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl saksanpähkinöitä
1 dl vehnä- tai grahamjauhoja tai karkeaa gluteenitonta jauhoseosta


Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Viipaloi omenat, levitä uunivuokaan ja ripottele pintaan halutessasi kanelia.
Sekoita muruseoksen kaikki ainekset yleiskoneella tai nypi sormin. Seos on sopivaa, kun se on murumaista.
Levitä muruseos omenoiden päälle ja paista noin 30 minuuttia.




tulen hetkeksi hämärään
kultaa on kaikki
se värähtelee hiljaisessa tuulessa
minä unohdan sekunnit
minä unohdan minuutit
myös tunnit
niin rauhassa
yö hiipii kenttäänsä
Kimmo Saneri


tiistai 24. elokuuta 2010

Elokuinen Kumpulan puutarha


Olin työtovereiden kanssa toukokuussa kevätretkellä Kumpulan puutarhassa. Ihastuin ikihyviksi ja päätin käydä puutarhassa pian uudelleen. Oli tarkoitukseni mennä eväskorin kanssa eräänä kesäkuisena päivänä, mutta juuri silloin lämpötila kipusi 32 asteeseen. Nyt elokuun illassa oli sopivan vilpoisaa ja melkoinen kukkaloisto valloillaan.


sunnuntai 22. elokuuta 2010

Sienimetsän satoa


Kesä on ollut niin kuiva, että metsäsienistä en ole paljon uskaltanut haaveilla. Kävin kuitenkin kurkkaamassa, josko niitä tutuille paikoille olisi noussut. Muutaman pienen sienen sain korin pohjalle ja olin hieman pettyneenä lähdössä kotiin. Ja eikun mikä yllätys - melkein auton vieressä ne odottivat minua, mustaapuhuvat kaunottaret.






Kotona sitten riemuissani esittelin aarteitani ja pohdin mitä herkkua niistä taikoisin. Jääkaapista löytyi edellisen päivän perunoita ja niitä ajattelin hyödyntää. Leipaisin nopean helpon taikinan pellille kohoamaan ja sitten vain levittelin täytteitä. Ihanat syksyiset maut saapuivat uunin lämmöstä: hieman paahtuneet perunat ja aromaattiset mustatorvisienet rosmariinilla höystettynä. Oih, rakastan tätä sadonkorjuun aikaa!

Perunapitsa mustatorvisienillä

Taikina:
3 dl vettä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Täyte:
5 - 6 keitettyä perunaa ohuina viipaleina
1 l mustatorvisieniä (tai suppilovahveroita)
2 palloa tuoremozzarellaa
oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria ja suolaa
tuoretta rosmariinia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin nesteeseen.
Lisää suola ja jauhot vähitellen koko ajan puuharukalla tai yleiskoneella sekoittaen.
Lisää lopuksi öljy.
Kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi ja kohota noin 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteiseksi.
Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.
Pane sienet kuivalle pannulle ja haihduta niistä enin neste.
Murustele mozzarella ja ripottele puolet siitä taikinapohjalle. Levitä perunaviipaleet ja sienet juuston päälle. Ripottele päälle vielä loppu mozzarella.
Valuta hieman oliiviöljyä pintaan, rouhi lopuksi mustapippuria ja ripottele suolaa sekä rosmariinia.
Paista noin 10 minuuttia.


perjantai 20. elokuuta 2010

Pieni matka


Olin elokuun alussa tyttäreni kanssa pienellä ostosmatkalla Tallinnassa. Saimme paluumatkalla laivan portilla useita vapaalippuja ja tytär halusi pian uudelle matkalle ystäviensä kanssa. Minä lähdin nuorison matkaan. He kulkivat perillä omia teitään ja minä kuljeskelin vanhassa kaupungissa ihastellen vanhoja rakennuksia ja nautiskellen kauniista kesäpäivästä.