lauantai 27. marraskuuta 2010

Paistettua kaalia ja lammasta sienikastikkeessa



Halusin keräkaalin taipumaan hieman toisenlaiseksi ruoaksi. Taipuihan tuo. Leikkasin kaalit isoiksi lohkoiksi, paistoin sipulin kanssa ja panin isoon vuokaan ruskistettujen lihojen kaveriksi. Sienikastiketta joukkoon ja uuniin hetkeksi muhimaan. Kaali jäi kivan napakaksi ja oi, miten hieno aromi siihen tuli paistamisen myötä. Tätä voisin tarjota vieraillekin.

Paistettua kaalia ja lammasta sienikastikkeessa
(4:lle)

2 palaa (n. 500 g) karitsan paahtopaistia
öljyä paistamiseen
½ keräkaalia (n.700 g)
2 sipulia


Kastike:
1 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
2 rkl kuivattuja sieniä, jauha morttelissa
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
tuoretta (tai kuivattua) rosmariinia


Halkaise paahtopaistipalat pituussuunnassa ja leikkaa kahtia (yht. 4 palaa).
Paista lihoja noin 3 minuuttia, käännä ja paista vielä muutama minuutti. Siirrä lihat laakeaan (voideltuun) uunivuokaan.
Leikkaa kaali ja sipuli lohkoiksi. Jätä kaaliin ja sipuleihin pieni pala kantaa, jotta ne pysyvät "kasassa". Paista lohkoja pannulla yhteensä noin 10 minuuttia. Pintaan saa tulla väriä. Siirrä lohkot uunivuokaan. Ripottele lihalle ja kasviksille hieman suolaa ja mustapippuria.

Säästä pannussa oleva rasva, lisää vähän voita ja anna sen sulaa. Ripottele jauhot pannulle ja sekoita nopeasti, älä ruskista. Kaada maito joukkoon kahdessa erässä koko ajan sekoittaen. Lisää jauhetut sienet. Kun kastike sakenee, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada uunivuokaan lihojen ja kasvisten lomaan. Ripottele rosmariinia pintaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.




Kelloköynnöksen jäähyväiset

Jonain vuonna katonrajaan kasvanut kelloköynnös on säästynyt pakkasen puraisulta niin, että vielä joulukuussa olen sieltä napsinut oksia maljakkoon. Nyt ovat kipakat pakkaset saaneet sen nuuduksiin. Hauska se on tuollaisenakin.




Olin eilen Sre:n kutsumana viettämässä upeaa iltaa, siitä ensi kerralla hieman lisää.
Lähdenkin tästä nyt laittamaan jouluvaloja. Ihanaa adventtia kaikille!

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Puolukkapiirakat ja kävelyllä kartanomaisemissa


Mummoni leipoi usein karjalanpiirakoita. Samasta kuoritaikinasta hän teki aina myös puolukkapiirakoita. Minusta ne olivat ihan parhaita! Kun päätin itse niitä nyt kokeilla, löysin ohjeita ainoastaan puolukkarönttösistä, joihin tulee imellettyä perunaa. Oli pakko ottaa puhelu sukulaiselle, joka muisti miten mummon puolukkapiirakoita tehtiin. Ja onnistuin, sillä tarjotessani näitä mummoni pojalle eli isälleni, hän sanoi, että olivat ihan kuin mummon piirakoita. Eläköön, yksi perinne taas tallessa!

Puolukkapiirakat
(16 - 20 kpl)

Taikina:
1 dl kylmää vettä
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl öljyä
Leipomiseen:
ruisjauhoja
Puolukkatäyte:
1 l puolukoita
1 dl sokeria
n. 1 dl ruisjauhoja

Voitelemiseen:
1 dl vettä
25 g voita


Sekoita kylmään veteen jauhot, suola ja öljy.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16 - 20 palaan.
Pyöritä palat palloiksi, "kasta" ruisjauhoihin ja litistä. Peitä palat kelmulla.
Kauli palat pyöreiksi. Ripottele piirakkapohjille ruisjauhoja ja pinoa kelmun alle odottamaan täyttämistä.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Valmista täyte. Survo puolukat ja sekoita niiden joukkoon sokeri ja ruisjauhot.
Valmista piirakat yksi kerrallan. Harjaa ylimääräinen jauho pois ja levitä täytettä piirakkapohjalle. Ei ihan reunaan asti.
Taita reunat täytteen päälle ja rypytä. Älä nipistä, vaan paina etusormilla kevyesti ja ikäänkuin vedä taikinaa aaltomaisesti täytteen päällä.
Paista noin 15 minuuttia tai kunnes piirakoiden reunat saavat väriä.
Kuumenna vesi ja voi kattilassa ja voitele kuumat piirakat molemmin puolin. Anna pehmitä leivinpaperin ja liinan alla ennen tarjoilua.



Kävelyllä kartanomaisemissa
Kävin pienellä kävelyllä Puotilan rannassa muutama päivä sitten. Pian sen jälkeen taivaalta tuli räntää ja illalla sitten alkoikin lumimyräkkä.



keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Juhlava hedelmätorttu


Onpas nyt juhlittu! Vuorossa olivat nuorukaisen syntymäpäivät ja samalle päivälle sattui myös isänpäivä. Tämä kakku, tai paremminkin torttu, oli nuorukaisen toiveena ja siskonsa näppärät kädet saivat aikaan näin upean koristelun.

Pohjataikinaksi leivoin rapean murutaikinan ja täytteeksi tein samettisen pehmeän tuorejuusto-jogurttitäytteen. Pohjan leivoin edellisenä päivänä, täytin jäähdyttyään ja annoin odottaa jääkaapissa koristeluun saakka. Näin pohja leikkautuu helpommin tarjoilupäivänä. Kakkuun voi myös hyvin käyttää ihan perinteistä murotaikinaa.


Hedelmätorttu

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita, kylmänä ja kuutioituna
½ dl sokeria


Täyte:
200 g tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
½ dl maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria


Pinnalle:
kauden hedelmiä tai marjoja

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 28 cm).
Sekoita keskenään jauhot, kylmä voi sekä sokeri, kunnes muodostuu kiinteitä muruja. (Sujuu helpoimmin yleiskoneella.)
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja anna taikinan levätä sillä aikaa jääkaapissa. (Kun taikina on mahdollisimman kylmää, reunat eivät laskeudu.)
Pistele pohjaa haarukalla ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä.
Jäähdytä ennen täyttämistä.

Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto vispilällä tasaiseksi ja lisää joukkoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri.
Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja koristele kauden hedelmillä tai marjoilla.


Torttu kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaapista, jotta pohja hieman pehmenee.

Suorakaiteen muotoiseen vuokaan syntyi toisenlainen koristelu. Tämän irtopohjavuoan pohjaosaa en millään saanut irti. Lieneekö vika siinä, että vuoka oli ensimmäistä kertaa käytössä.

torstai 11. marraskuuta 2010

Sienipiirakka


Syksyn sienisaalis oli niin hyvä, että sieniä ei tarvitse tänä vuonna säästellen käyttää. Sienipiirakka on oivallista vierastarjottavaa ja niinpä juhliin teen sitä mielelläni. Käytin piirakkaan kuivattuja sieniä ja puutarhassa vielä virkeänä kasvavaa lehtikaalia sekä mangoldia. Pistaasipähkinät antoivat piirakkaan pikantin loppusäväyksen. Lehtikaalin ja mangoldin voi mainiosti korvata rucolasalaatilla, kokeilin, ja siitäkin tuli oikein hyvä. Pistaasienkin tilalle voi kokeilla muita pähkinöitä.

Sienipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
75 g voita
½ dl rahkaa

Täyte:
3/4 l suppilovahveroita tai mustatorvisieniä (tai 3/4 dl kuivattuja)
1 rkl öljyä
1 salottisipuli hienonnettuna
½ dl kuorittuja (suolattomia) pistaasipähkinöitä karkeasti rouhittuna
suolaa
mustapippuria
75 - 100 g lehtikaalia, mangoldia tai rucolasalaattia suikaloituna

1 ½ dl vahvaa juustoa raastettuna

2 munaa
1½ dl maitoa

Mittaa kulhoon jauhot, voi pieninä kuutioina sekä rahka. Sekoita taikina murumaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija n. 30 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Sekoittele tuoreita sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä on neste haihtunut.
Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vähässä vedessä noin 15 minuuttia.
Kuullota sipulia öljyssä. Lisää esikäsitellyt sienet tai liotetut, puserretut sienet, pähkinät sekä mausteet. Sekoittele vielä hetken aikaa ja lisää joukkoon mangoldi, lehtikaali tai rucola. Anna vihreiden lämmetä ja nosta pannu pois levyltä.

Ripottele juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Levitä kasvistäyte juustoraasteen päälle. Kaada lopuksi munamaito ja paista noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.




perjantai 5. marraskuuta 2010

Purjo-perunakeitto ja puutarhan marras


Saimme ystäviltä kassillisen suoraan maasta napattuja pakkasen puraisemia purjoja. Heti alkoi tekemään mieli purjo-perunakeittoa.

Luen parhaillaan ruotsalaista kohukirjaa, sitä toista, jossa puhutaan ruoasta. (Nilsson Mats-Eric. 2010. Aitoa ruokaa: Atar.) Aikamoisia tarinoita ruokien lisäaineista! Olen migreenityyppiä ja joskus kauan sitten minua jo varoitettiin natriumglutamaatista. En koskaan ole sen mausta pitänytkään, ja siksi harvoin käytän liemikuutioita. Niitä kyllä ruokaohjeissa viljellään aikamoisen ahkeraan. No makuahan niillä saa, mutta minusta moniin ruokiin saa riittävästi makua kuullottamisella. Jos kuitenkin haluaa lisäpotkua kuutioista, kannattaa valita luomu-liemikuutioita, joissa lisäaineita on huomattavasti vähemmän kuin tavallisissa.

Purjo-perunakeitto

2 rkl öljyä
1 sipuli viipaloituna
3 - 4 purjoa (n. 600 g) viipaloituna
5 - 6 perunaa (n. 500 g) lohkoina
1 ½ l vettä
2 ½ tl suolaa
1 tl timjamia
ripaus mustapippuria
1 dl kermaa


Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä öljyssä. Sekoita koko ajan, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. (Noin 10 minuuttia.)
Lisää vesi sekä mausteet ja anna hautua kannen alla kypsäksi.
Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Lisää kerma ja kiehauta.



Puutarhan marras

Tervetuloa marraskuu, harmaana ja tummana sinut muistan ja nyt olet tässä. Maa ei ole martona niinkuin ennen, timjamitkin vielä kukkivat. Pallohortensian kuihtuneet kukinnot heiluvat napakoina tuulessa. Kun lumi tulee, ne nöyrästi katkeavat.