torstai 30. joulukuuta 2010

Punakaalisalaatti


Joulupöytämme rosolli on huonon menekkinsä vuoksi vaihtunut haudutettuun punakaaliin. Jääkaapissa oli vielä puolikas punakaali josta tein tänään raikkaan talvisen salaatin ja tarjoilin kikhernepihvien seurana. Punakaali on minusta niin kauniin värinen ja maukas. Mehukkuutta lisäilen nuijimalla kaalia puusurvimella heti raastamisen jälkeen. Jos vierastaa punakaalin vahvaa makua, sitä voi miedontaa tipauttamalla kaaliraasteen kiehuvaan veteen ja siivilöimällä sen saman tien. Myös kuuman marinadin lisääminen kaalin joukkoon pehmentää ja miedontaa makua.



Punakaalisalaatti

n. 300 g:n pala punakaalia
1 omena
2 klementiiniä

1 rkl kurpitsansiemenöljyä tai oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 tl punaviinietikkaa

2 rkl salaattisiemensekoitusta

Höylää tai leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Siirrä isoon kulhoon ja hakkaa puusurvimella, jotta kaali hieman mehustuu.
Raasta omena ja viipaloi klementiinit ja sekoita ne kaalin joukkoon.
Lisää öljy, hunaja, etikka sekä puolet siemenistä ja sekoita.
Siirrä salaatti tarjoilukulhoon ja ripottele pintaan loput siemenet.



Täällä miesväki odottelee malttamattomana uuden vuoden rakettiräiskettä. Minä puolestani keittelen perinteisesti huomiseksi lihalientä. Sitä on mukava nautiskella kirpakan ulkoilun lomassa.

Muistetaanhan suojalasit! Turvallista sekä onnellista uutta vuotta kaikille!



Alimman kuvan taustalla muuten pilkahtelee Hong-Kong tavaratalo. Nyt samassa kohdassa ovat viikko sitten mustaksi hiiltyneet rauniot.

tiistai 28. joulukuuta 2010

Piparkakkutalon lumoissa


Tyttären tekemää piparkakkutaloa aion ihailla vielä pitkään - nuuttiin tai ainakin loppiaiseen saakka. Joulu siis jatkukoon!



keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Uunipäärynät ja hyvän joulun toivotus!


Vielä yksi herkku tänne ennen suurta juhlaa. Toivotan kaikille, jotka täällä piipahtelevat, oikein tunnelmallista ja kaunista joulua!



Uunipäärynät voitaikinakuorella
(4:lle)

2 isoa päärynää
1 ½ rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä
2 rkl mantelirouhetta
1/4 annosta itsetehtyä voitaikinaa
Pinnalle tomusokeria

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Halkaise päärynät pituussuunnassa ja koverra siemenkota.
Siirrä päärynänpuolikkaat uunivuokaan halkaistu puoli ylöspäin.
Sekoita keskenään fariinisokeri, mausteet sekä mantelirouhe ja ripottele päärynöille.
Kauli voitaikina levyksi ja painele taikinaan piparkakkumuotilla 4 kuviota.
Aseta kuviot päärynöille sokeriseoksen päälle.
Kypsennä uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä hieman ja sirottele pintaan tomusokeria.
Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.




sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulutortut aprikoositäytteellä


Minä voisin elää joulunajan ilman joulutorttuja, mutta perheessä osa tykkää niistä niin kovin, että tehtävähän niitä on. Kaupan lehtitaikinasta joulutortut syntyvät nopeasti ja lopputulos on ilmavan lehtevä. Itsetehdystä taikinasta ei tule niin lehteviä, mutta tosi maukkaita ja isona plussana - lisäaineettomia. Taikina on helppo pyöräyttää ja se säilyy useita päiviä jääkaapissa.

Voitaikina

125 g voita huoneenlämpöisenä
½ prk maitorahkaa (125 g)
2 dl vehnäjauhoja (125 g)
½ tl leivinjauhetta


Sekoita pehmeä voi ja maitorahka tasaiseksi seokseksi.
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
Lisää jauhot taikinaan ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikinaan ei muodostuisi sitkoa.
Kääri taikina löyhästi kelmuun ja painele se levyksi. Anna taikinan kovettua kylmässä noin tunnin ajan.
Taikina säilyy useita päiviä jääkaapissa.

Aprikoosihillo

2 dl vettä
200 g kuivattuja aprikooseja
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria

Liota aprikooseja vedessä noin tunnin ajan.
Kaada aprikoosit liemineen pieneen teräskattilaan ja lisää sokeri.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Jäähdytä aprikoosit.
Ota erilliseen astiaan noin ½ dl lientä. Soseuta aprikoosit sauvasekoittimella suoraan kattilassa. Lisää tarvittaessa lientä.
Lisää lopuksi vaniljasokeri ja sekoita.


Joulutortut aprikoositäytteellä

Taikinaksi itsetehtyä voitaikinaa
Täytteeksi aprikoosihilloa
Voiteluun kananmunaa

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ripottele pöydälle sekä taikinan pinnalle hieman vehnäjauhoja.
Kauli voitaikina suorakaiteen muotoiseksi noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi.
Jaa taikina neliöiksi taikinapyörällä.
Leikkaa neliöihin sakarat kulmista keskustaa kohti.
Annostele jokaiseen torttuun lusikallinen aprikoosihilloa ja muotoile tähtitortuiksi. Voit annostella hillon joko ennen tähdiksi muotoilemista tai sen jälkeen.
Voitele tortut kananmunalla ja paista noin 10 minuuttia.




Tunnelmallista joulun odotusta!

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Taatelineliöt ja Håkansbölen kartano


Kuivatut hedelmät kuuluvat jouluuni. Hyvissä taateleissa on mielestäni hieman toffeemainen maku ja siksi ne sopivat kivasti myös leivonnaisiin. Nämä neliöt vievät kielen mennessään! (Olen käyttänyt taatelin sijaan kaupan valmista luumusosetta ja hyviä olivat myös luumuneliöt.)

Taatelineliöt

Taatelisose:
200 - 250 g taateleita paloiteltuna
½ dl muscovado- tai fariinisokeria
1 ½ dl vettä
1 rkl sitruunamehua


Taikina:
100 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Muruseos pinnalle:
¾ dl muscovado- tai fariinisokeria
½ tl kanelia
½ tl pomeranssinkuorta
¼ tl inkivääriä
¼ tl kardemummaa
¼ tl neilikkaa
1 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
30 g voita sulatettuna

Paloittele taatelit ja kumoa ne kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.
Lisää sitruunamehu ja jäähdytä.

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka (20 cm x 30 cm). Leivinpaperi saa tulla reilusti reunojen yli, jotta muruseos ei kakun kohotessa tipu uunin pohjalle.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa taikinaan.

Yhdistä muruseoksen kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja sekoita kunnes seos on murumaista.

Levitä taikina vuoan pohjalle.
Lusikoi taatelisose taikinan päälle ja levitä.
Ripottele muruseos taatelisoseen päälle.
Paista taatelineliöitä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.

Håkansbölen kartanolla
Olin viikonloppuna hienossa joulutapahtumassa Håkansbölen kartanolla. Päivä oli erittäin kylmä, mutta onneksi sisätiloissakin oli ohjelmaa, jotta pääsi vähän lämmittelemään.





Aasi oli kyllä suloinen, mutta lähdettyään liikkelle melkoinen jukuripää. Hyvä että taluttaja pysyi pystyssä, kun aasi halusi päättää reitin.




Håkansbölen kartanoalue rakennuksineen on Suomen kartanoiden joukossa ainutlaatuinen, koska kartanon päärakennus ja pihapiirit ovat hyvin säilyneet alkuperäisessä tilassa. Nykyinen päärakennus on arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema ja kartanon puistosuunnitelman on laatinut Svante Olson. Myös päärakennuksen irtaimisto on hyvin säilynyt. Kartanon historiasta lisää täällä




sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Helppo puolukkaleipä


Tämän leipäreseptin opiskeluajoiltani olin jo melkein unohtanut. Leipä kohoaa leivinjauheen ja soodan voimin, siksi se on nopea ja superhelppo. Puolukka tekee leivästä mehevän ja se on oikein maukas vielä seuraavanakin päivänä. Kukkaruukussa valmistettuna ja sellofaaniin kääräistynä se on kaunis joulutuliainen.

Toinen helppo joululeipäresepti löytyy täältä.



Helppo puolukkaleipä

2 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

2 ½ dl piimää tai jogurttia
½ dl siirappia
½ dl survottuja puolukoita


Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa saviruukku leivinpaperilla. Ruukun tulee olla puhdas ja käyttämätön, halkaisija n. 13 cm. Jos teet leivän vuokaan (tilavuus litran), voitele se.
Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään.
Sekoita piimä, siirappi ja puolukat keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän.
Painele taikina ruukkuun tai vuokaan ja paista uunin alatasossa noin 40 minuuttia.