lauantai 29. tammikuuta 2011

Uunijuurekset ja hiihtoladun varrelta


Uunikasvikset ovat suurta herkkuani. Teen montaa eri variaatiota, mutta nuoriso jo vähän toppuuttelee - ai taasko?

Tarpeeksi ohut kerros kasviksia pellille, niin hyvä paahto on taattu. Jos teen kasviksia isommalle joukolle, paloittelen juurekset kahdelle pellille ja paistan ne kiertoilmatoiminnolla. Silloin kannattaa säätää uuni 10 tai 20 astetta pienemmälle.

Uunijuurekset
(4:lle)

n. 500 g perunoita
n. 250 g porkkanoita
n. 250 g palsternakkaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia tai oksa tuoretta
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Pese ja harjaa perunat ja viipaloi ne kuorineen veneen muotoisiksi.
Pese ja kuori porkkanat sekä palsternakat ja viipaloi ne paksuiksi tikuiksi.
Levitä juurekset pellille leivinpaperin päälle. Valuta öljyä kasvisten päälle ja ripottele pintaan mausteet.
Valuta lopuksi vielä hunajaa juureksille.
Paista uunissa noin 30 minuuttia. Varmista juuresten kypsyys kokeilemalla niitä haarukalla.



Seikkailua ladun varrella

Hiihtoretkilleni en ole viitsinyt ottaa kameraa mukaan. Sivakoidessa on joka kerta tullut mieleen, että tuosta ja tuosta ja oih, vielä tuostakin olisi kiva napata kuva. No, pari päivää sitten oli upea aurinkoinen päivä, en kyllä kerinnyt ladulle, mutta kamera oli matkassa, ja lähdin töistä tullessa pikku ajelulle ladun varrelle. Seikkailuhan siitä tuli.






Pieniä kapeita maalaisteitä hurruttelin. Sitten oli niin hieno kohta, että ajattelin hypätä autosta ulos kuvaamaan. Ajoin sen verran tien sivuun, että jos toinen auto olisi tullut, se olisi mahtunut ohi. Tien reuna vietti aivan pikkuisen alaspäin ja siihenhän se auto jäi. Päättyvä tie ja ihan maalla! Onneksi paikalle saapui vanha pariskunta, jotka myöskin olivat maisema-ajelulla - ei lähtenyt auto tien sivusta vaikka kuinka työnsivät. Paikallinen koiran ulkoiluttaja tuli hätiin ja niinhän se auto pääsi pinteestään. Kyllä olin kiitollinen, mutta vähän nolona! Että tällaisia valokuvausreissuja.




tiistai 25. tammikuuta 2011

Minestronekeitto ja tunnustus


Värikäs keitto sopii niin hyvin talviseen arki-iltaan tuoreen leivän kanssa. Höyryävä kulhollinen keittoa lämmittää nälkäisiä - ja taas jaksaa.


Minestronekeitto
(4:lle)

1 sipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
100 g savukinkkua tai parmankinkkua suikaleina
1rkl öljyä
2 dl tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 dl pätkittyä spagettia tai muuta pientä pastaa
ripaus mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
1 dl kikherneitä, keitettyjä tai säilyke

Tarjoiluun parmesaaniraastetta

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi.
Kuori porkkana ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Viipaloi selleri.
Kuullota sipulit, valkosipuli, porkkanat ja selleri öljyssä kattilassa.
Lisää lihasuikaleet. Kypsennä vielä hetken ja lisää tomaattimurska ja vesi.
Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
Lisää pasta ja keitä noin 5 minuuttia.
Lisää mausteet ja kikherneet ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
Tarkista kasvisten ja pastan kypsyys. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Tarjoa parmesaaniraastetta keiton päälle ripoteltavaksi.

Tunnustus ja haaste


Sain tosi mukavasta, taitavan kirjoittajan Meijerielämää-blogista tunnustuksen, kiitos, ja samalla haasteen kertoa seitsemän asiaa itsestä. En ole aiemmin näihin haasteisiin tarttunut, mutta nyt innostuin. Joten tässäpä ne seitsemän asiaa:

Minulla on aina ruokajutut mielessä, aamuni alkavat teellä, melkein litralla, mutta iltapäivällä on ihan pakko saada kahvia ja tummaa ja vahvaa sen on oltava ja jotain herkkua kahvin kanssa - siis pullahiiri. Jos pitäisi valita suklaa tai salmiakki, se olisi salmiakki. Kamalaa, koska suklaa olisi paljon terveellisempää. Mutta kun on tuo huippaus, niin salmiakki selvittää pään.

Olen pieni, hieman pippurinen, lyhyt, mutta en lyhytpinnainen. Paitsi - koneompelu: niin hurjasti tykkäisin kaikkea kivaa värkätä, mutta tekeleeni lentävät tai ainakin aikaisemmin lensivät nopeasti seinään. En ole vuosiin kokeillut. Oppisinkohan? Olisi konekin tiedossa. Surkeat käyttöohjeet ja elektroniikkavempainten epäselvät nappulat saavat höyryn nousemaan päästäni. Ja sitten jo savuaa, jos joku ei osaa lajitella jätteitä. Teeskentely ja valehteleminen, niistä saan harmaita hiuksia.

Harrastukset tai harrastushaaveet: kuvataitaiteet, poikkihuilu, kirjallisuus, puutarha, iso kasvimaa, kasvihuone, ratsastus, kanala tai lampola. Ensimmäiset kaksi ovat olleet, seuraavat kaksi ovat edelleen ja loput ovat haaveita.

Luonto on minulle elinehto. Samoilu metsässä, hiihtäminen, marjastaminen, sienestäminen, vain kulkeminen - sielu lepää. Rakastan kaikkia vuodenaikoja, jokaisessa on jotain säkenöivää, mutta keväässä on taikaa!

Lapset ovat muuttaneet elämäni täysin. He ovat suurin iloni. Heidän takiaan voin venyä ja vanua aikamoisiin mittoihin, jopa peilin edessä mitä ihmeellisimpiin ilmeisiin - huvimme iltaisin. Parhaat iltahepulit.

Olen kaupungista, mutta en urbaani. Lapsuuden kesät sain viettää maalla. Olen lypsänyt, tehnyt heinää, kalastanut ahvenia mustasta lammesta, hyppinyt heinäsuovassa, nukkunut aitassa, ihaillut mummon taitoja, poiminut marjoja, pelännyt pallosalamaa, juonut piimää, syönyt tytinää.

Upeimmat vuoteni vietin teininä Afrikassa. Itä-Afrikassa: asuin savannin kupeessa sekä Victoria-järven rannalla, kävin koulua pienessä kotoisassa sisäoppilaitoksessa teeviljelmien keskellä. Muistini uumenissa pikimustat yöt, kirahvit, kelluvat saaret, mangot, Kisii-kivet, paviaanit, mambat, savimajat, kangat, paahtava aurinko, avocadot, torit, pangat, nuubialaiskorit, Intian valtameri, vuorovesi, valkoiset hampaat. Elämäni paras aika - sydän jäi sinne.


Kivoja blogeja on paljon, mutta en taida laittaa tunnustusta nyt eteenpäin. Napatkaa haaste tästä matkaan, jotka innostuitte. On aina hauska tietää ihmisistä lisää. Ne joilla ei ole omaa blogia haastan kertomaan jotain pientä hauskaa tai yllättävää itsestään sellaiselle, jonka luulet siitä ilahtuvan.

lauantai 22. tammikuuta 2011

Gluteenittomat teeleivät ja kuun kajo


Gluteenittomat leivonnaiset ovat uunituoreina oikein herkullisia. Näiden teeleipien pinta oli rapea ja sisus pehmeä, voin ja hillon kanssa aivan vertaansa vailla. Johtuneeko hyvästä jauhoseoksesta, että näissä ei ollut gluteenittomille tyypillistä kuivakkaa makua.


Gluteenittomat teeleivät
(2 kpl)

75 - 100 g voita
4 ½ dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl kylmää maitoa tai vettä

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetken aikaa.
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
Lisää maito tai vesi ja sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.
Jos taikina on liian tanakkaa, lisää hiukan nestettä.
Jaa taikina kahteen osaan pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele hiukan gluteenittomia jauhoja taikinapalojen päälle ja taputtele kämmenellä pyöreiksi melko paksuiksi leiviksi.
Tee taikinapyörällä leipien pintaan ristiviillot ja pistele haarukalla.
Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Tarjoa lämpiminä voin sekä juuston tai hillon kanssa.

Juustoteeleivät: Lisää kuivien aineiden joukkoon 1 dl juustoraastetta.
Porkkanateeleivät: Lisää lopuksi taikinaan 1 dl porkkanaraastetta.
Yrttiteeleivät: Lisää kuivien aineiden joukkoon 1 rkl tuoreita hienonnettuja yrttejä tai 1 - 2 tl kuivattuja.
Omenateeleivät: Lisää kuivien aineiden joukkoon ½ tl kanelia. Lisää lopuksi taikinaan 1 - 2 dl pieniä omenakuutioita.



Iltakävelyllä kuun kajasteessa

Viime lauantaina aurinko paistoi pitkästä aikaa ja kuu pilkahteli hienosti illan hämärtyvässä sinessä.





lauantai 15. tammikuuta 2011

Luksusmysliä talviaamiaisella


En aio unohtaa vielä joulun keittokirjoja, monissa niistä on nimittäin ihania talviruokia. Ehdoton lempikirjani on Anna Bergenströmin Talvitunnelmia ja sieltä on peräisin tämä omatekoisen myslin ohje. Ohjeista olen kokeillut useita ja ne ovat kaikki olleet herkullisia.

Itse tehty mysli on erinomaisen hyvää ja sitä voi muunnella mieltymystensä mukaan. Siitä voi tehdä vaikkapa täysin luomua. Tämän aamun myslissäni oli kaikki muu luomua paitsi pähkinät ja kookoshiutaleet.



Luksusmysli, Anna Bergenström
400 g:n annos

5 dl ruishiutaleita
5 dl kaurahiutaleita
100 g hasselpähkinöitä tai manteleita
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 ½ dl raakaruokosokeria
2 dl vettä
5 rkl öljyä (ei oliiviöljyä)
2 - 3 rkl pehmeitä vaaleita rusinoita


Hienonna pähkinät tai mantelit. Lisää ne isoon astiaan yhdessä ruis-, kaura- ja kookoshiutaleiden sekä pellavan- ja auringonkukansiemenien kanssa. Sekoita joukkoon sokeri. Älä lisää vielä rusinoita.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita vesi ja öljy ja kaada se kuivien aineiden päälle. Rutistele niitä kevyesti käsillä, jotta kosteus leviää. Levitä seos kevyesti voidellulle uunipannulle tai pellille.
Nosta mysli uuniin 20 - 30 minuutiksi. Vartioi mysliä tarkkaan. Ota uunipannu vähintään kolmesti paistamisen aikana ulos ja sekoita mysliä, jotta se paahtuu tasaisesti. Anna myslin jäähtyä. Lisää rusinat ja kaada mysli tilavaan ja tiiviiseen astiaan.
Tarjoa mysli viilin tai maustamattoman jogurtin ja marjojen tai hedelmien kanssa.



Vielä helpommin, paistinpannulla

Vanhoista arkistoista löytyi kuva viime kesän paistinpannussa tekemästäni myslistä. Jos oikein kova himo iskee rapeaan paahdettuun mysliin, tästä ohjeesta saa sukkelasti aamiaisannoksen muutamalle tai jälkiruoan marjojen kanssa neljälle.



Paistinpannumysli

1½ dl kaurahiutaleita (gluteenittomia keliaakikolle)
1 dl auringonkukan siemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl raakaruokosokeria (tavallinenkin käy)

Paahda paistinpannussa keskilämmöllä kaurahiutaleita, auringonkukan- sekä seesaminsiemeniä. Sekoittele koko ajan, noin 5 minuuttia, kunnes siemenet saavat hieman väriä.
Lisää pannulle sokeri ja sekoittele kunnes sokeri sulaa ja on tasaisesti sekoittunut mysliin, noin 3 minuuttia.
Kaada mysli laakealle lautaselle jäähtymään.
Tarjoa maidon tai jogurtin kanssa tai loihdi marjojen kanssa jälkiruoaksi.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Jauhelihapihvit ja pihakuulumisia


Talvella kaipaan kunnon kotiruokaa ja jauhelihapihvit ovat juuri sellaista, tuhtia kotoista hyvää nälän tainnuttajaa. Tein tällä kertaa pihvit Hakaniemen hallin vasta jauhetusta karitsan jauhelihasta ja maustoin reilusti rosmariinilla sekä oreganolla.



Jauhelihapihvit, lampaasta
(6:lle)

1 dl lihalientä tai vettä
2 dl vaalean leivän murusia
1 iso sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kananmuna
600 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
2 - 3 tl rosmariinia
2 - 3 tl oreganoa
1 - 1½ tl suolaa

Turvota leivänmurusia lihaliemessä.
Kuullota sipuleita tilkassa öljyä, kunnes ne ovat pehmenneet.
Lisää leivänmurusten joukkoon kananmuna, jauheliha, mausteet sekä kuullotetut sipulit ja sekoita tasaiseksi.
Kastele kädet kylmällä vedellä ja ota jauhelihaseosta kulhosta haluamasi pihvin kokoinen määrä. Pyöritä pala palloksi ja litistä.
Paista pihvejä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia tai paista ne pannulla kahdessa erässä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Pihakuulumisia

Pihapiiriimme on tänä vuonna jäänyt hieno närhipariskunta. Hyvin arkoja ovat. Ihme, että nämä kuvat sain ikkunan läpi napsaistua.



Lunta riittää - näissä kuvissa lunta on vielä vähän. Pöydällä olevaa lyhtyä ei näy enää lainkaan ja puutarhatuolit ovat täysin lumeen hautautuneina. Pihamme on yhtä lumivuorta, kun osa kattolumistakin on tiputettu maahan. Ei mitään kuvattavaa enää.





Tammikuu on silti minusta ihana. Juhlat on juhlittu ja on aikaa ryhtyä tekemään kaikenlaisia pieniä puuhia, ulkoilla ja syödä tukevaa talviruokaa. On myös hienoa huomata, että päivät jo ihan hieman pitenevät.

tiistai 4. tammikuuta 2011

Helppo peltileipä


Tämän helpompaa ei leivän leipominen voi olla. Vain sekoitus kulhossa, painelu pellille, kohotus ja uuniin. Reilussa tunnissa on tuoksuva lämmin leipä pöydässä ja kaikkien suut muikeina.

Helppo peltileipä
(15 - 20 palaa)

5 dl vettä
2 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja
1 pss kuivahiivaa (11 g)
6 - 7 dl rouheisia sämpyläjauhoja
½ dl öljyä

Voiteluun: vettä
Pinnalle: erilaisia siemeniä tai leseitä

Sekoita hieman kättä lämpöisempään veteen (42 astetta) sokeri, suola, kaurahiutaleet, grahamjauho ja kuivahiiva.
Lisää sämpyläjauhoja vähän kerrallaan haarukkavatkaimella sekoittaen.
Kaada joukkoon öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kumoa taikina leivinpaperin päälle pellille. Ripottele taikinan pintaan vähän jauhoja ja painele taikina levyksi (n. 30 x 35 cm).
Kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 40 minuuttia.
Pane uuni kumenemaan 225 asteeseen.
Leikkaa kohonnut levy taikinapyörällä ruuduiksi. Voitele ruudut vedellä ja ripottele niille erilaisia siemeniä tai leseitä.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Talven iloja

On ollut niin hienoja ulkoilupäiviä. Olin pari päivää sitten hiihtämässä ensimmäistä kertaa ja se oli niin mahtavaa, että himoitsen jo uudelleen laduille.