tiistai 26. heinäkuuta 2011

Pellillinen mustikkapiirakkaa ja Majvikin maatila


Mustikoista vielä yksi ohje - helppo mustikkapiirakka. Pohjan ainekset vain sekoitetaan, mustikat päälle ja halutessa lisätään vielä rapsakka muruseos. Käytin piirakkaan spelttiä, jota ostin Majvikin luomutilalta ja lopputulos oli ihanan rouhea.

Mustikkapiirakka
(pellillinen)

Pohja:
5 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä
100 g voita sulatettuna
2 ½ dl spelttijauhoja
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 - 1 ½ l mustikoita

Muruseos pinnalle:
75 g kylmää voita kuutioina
3/4 dl ruskeaa sokeria (tai tavallista)
1 tl kanelia
2 dl spelttihiutaleita
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl spelttijauhoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja vuoraa uunipannu leivinpaperilla.
Valmista ensin piirakan pinnalle tuleva muruseos sekoittamalla kaikki muruseoksen ainekset keskenään yleiskoneella tai käsin nyppimällä. Seos on valmista kun se on murumaista.
Sekoita munat ja sokeri vispilällä, ei tarvitse vatkata.
Lisää kermaviili ja sulatettu hieman jäähtynyt voi.
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan, sekoita mahdollisimman vähän.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannuun. Ripottele mustikat pintaan sekä muruseos ja paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia.

Majvikin biodynaaminen maatila 

Upeana kesäpäivänä vierailin ystäväni kanssa Sipoossa Majvikin luomutilalla. Puodissa on hieno valikoima erilaisia jauhoja, kasviksia ja mm. säilykkeitä. Suloinen pieni puoti toimii itsepalveluperiaatteella: punnitset tuotteet vanhanajan vaa'alla, merkitset vihkoon ja maksat pikku lippaaseen. Punnitsin, laskeskelin ja maksoin ostoksiani niin tohkeissani, että unohdin merkitä osan tuotteista vihkoon. Soittelin sitten nolona perään - että tällainen jauhopää!












tiistai 19. heinäkuuta 2011

Mustikka-sitruunamelissajäätelö


Ensimmäinen ämpärillinen mustikoita odottelee putsaamista. Sen verran jaksoin putsata, että jäätelö sai mustikkansa. Itsetehtyyn jäätelöön saa makuvivahteita rajattomasti. Minä maustoin jäätelön melko runsaalla määrällä sitruunamelissaa. Melissa maistui ja antoi kivan raikkaan säväyksen kesäiselle jäätelölle.

Tällä ohjeella jäätelö valmistuu ihanan kuohkeaksi ilman jäätelökonetta.

Mustikka-sitruunamelissajäätelö
(4:lle)

3 dl mustikoita
1 ½ - 2 dl sokeria
½ dl vettä

2 dl kermaa
3 dl vanilja- tai mustikkajogurttia
1 tl vaniljasokeria
iso nippu sitruunamelissan lehtiä hienonnettuna

Mittaa mustikat, sokeri sekä vesi kattilaan ja kuumenna. Keitä matalalla lämmöllä noin 5 minuttia. Jäähdytä hyvin. Hierrä mustikat siivilässä, jos haluat jäätelöstä aivan sileää.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon jogurtti, vaniljasokeri, hienonnettu sitruunamelissa ja jäähtyneet mustikat liemineen.
Kaada seos isoon kannelliseen vuokaan tai rasiaan ja siirrä pakastimeen. Ota jäätelö pois pakastimesta noin tunnin kuluttua ja sekoita voimakkaasti. Siirrä uudelleen pakastimeen ja sekoita noin puolen tunnin välein, jotta jäätelöstä ei tule hileistä. Jäätelö on valmista, kun se on jähmettynyt, noin 4 tunnin kuluttua.

Voit valmistaa jäätelön myös jäätelökoneessa. Omalla jäätelökoneellani (Philips) massa jäi hieman löysäksi, mutta oltuaan hetken pakastimessa, rakenteesta tuli juuri sopivaa.



Kuvia Vivamosta II
Lammaslaitumilta pientä polkua pitkin kuljin Hiljaiseen niemeen, jossa aivan upealla paikalla korkealla niemen nokassa sijaitsee kaunis kivikappeli. Kappelia alettiin rakentaa 1995 talkoovoimin vanhan keskiaikaisen harmaakivikirkon tapaan. Miten hienoa, että vanhaa rakennusperinnettä on vaalittu.













keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Yrttikierteet ja kuvia Vivamosta


Kesä on hellinyt yrttejä lämmöllään. Rehevimpiä yrttejä olen leikannut oikein kunnolla, sillä yrtit haarovat leikkauskohdistaan ja kasvattavat vielä uuden tuuhean pehkon. Leivän maustajana yrtit ovat omiaan. Voin kanssa ne solmivat hienon makuliiton ja mehevöittävät leipätaikinaa. Näitä yrttikierteitä kannattaa kokeilla!

Yrttikierteet
(14 kpl)

2 ½ dl vettä
1/4 pkt hiivaa
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1 dl vehnäleseitä tai kauraleseitä
n. 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
20 g pehmeää voita
1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. persilja, timjami, rosmariini, salvia)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja leseet.
Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita puuhaarukalla. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa toisella kädellä alustaen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Alusta taikinaa yhteensä noin 10 minuuttia.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla, noin 45 minuuttia.
Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm).
Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele päälle hienonnetut yrtit.
Taita taikinalevy kahtia. Leikkaa taikinasta suikaleita. Siirrä ne pellille leivinpaperin päälle ja kieritä suikaleet. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Anna kierteiden kohota uunin kuumenemisen ajan. Voitele kierteet vedellä ja ripottele pintaan halutessasi suolahiutaleita. Paista yrttikierteet uunin keskitasossa kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia.


Vivamon laitumet

Nuorukaiseni oli rippileirillä Vivamossa. Hieno leiri, ihania nuoria ja luonnonkaunis paikka laitumien äärellä ja järven rannalla. Hellesäässä olemme juhlineet Vivamossa sekä täällä kotona. Juhlien päättyessä, viimeistä pöytäliinaa puutarhasta noukkiessani, taivaalta tipahtelivat ensimmäiset vesipisarat.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...