lauantai 27. elokuuta 2011

Håkansbölen kartanopuiston avajaiset


Ruokakaupassa asioidessani huomasin mainoksen Håkansbölen kartanopuiston avajaisista. Sinne suuntasin tieni viime viikolla ja olipa kerrassaan hieno tapahtuma. Kartanon entiset asukkaat esittelivät aluetta upeissa aikalaisasuissaan. Oli kauppiasta, kreivitärtä, pehtooria ja jopa kuningaskin vierailulla. Barokkimusiikin soidessa ulos katetussa kahviossa sai nauttia verratonta kaalipiirakkaa ja pieniä lanttupiiraita.

Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon historia ulottuu 1500-luvulle asti, ja sitä ympäröivä puisto on saanut alkunsa 1700-luvulla. Kartano siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen vuonna 2005. Puistoa on kunnostettu viimeiset kolme vuotta. Nyt puutarha on avoin yleinen puisto. Niin viehättävä, että ensi kesänä otan eväät ja romaanin reppuun ja sulkeudun puiston tunnelmalliseen ilmapiiriin.

Håkansbölen kartanoa olen kuvannut joulun alla täällä - talviasussaan.





















tiistai 23. elokuuta 2011

Avomaankurkusta raikas salaatti



Mummon hölskytyskurkut tilleineen ovat perinteinen kiva lisä kesäpöydässä. Halusin kokeilla vähän erilaista tuorekurkkuherkkua ja sekoitin kastikkeen jogurtista ja mintusta ja yhdistin rapsakoiden avomaankurkkuviipaleiden kanssa. Ihanan yksinkertaista ja niin hyvää.

Raikkaat avomaankurkut
(4:lle)

2 - 4 avomaankurkkua
1 dl maustamatonta paksua jogurttia
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
mintun lehtiä hienonnettuna

Paloittele kurkut.
Sekoita jogurtin joukkoon etikka, suola, pippuri sekä hienonnettu minttu. Kaada kastike kurkkuviipaleille ja sekoita kevyesti.
Koristele mintun lehdillä ja tarjoa heti.


Mainio avomaankurkkulajike
Tänä kesänä kokeilin kasvattaa kurkkua isossa ruukussa lämpimällä eteläparvekkeella. Alkukesästä ajattelin, että ihan turha kokeilu, mutta aion varmasti kylvää jatkossakin tätä satoisaa kurkkua. Kurkkulajike (Cucumis Sativus 'Cristal lemon') on hauska, pallon muotoinen, sitruunan kokoinen, keltavihreä ja pienenä piikikäs kuin kaktus. Kypsyessään kurkun piikit pehmenevät ja se muuttuu raidalliseksi.



Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha II














perjantai 19. elokuuta 2011

Tuoreet pavut ja Kasvitieteellinen puutarha


Tänä kesänä kasvattamistani hyötykasveista salkopavut ovat erityisesti ilahduttaneet. Kylvin siemeniä suoraan maahan sekä isoihin ruukkuihin. Ruukuissa kasvavat pavut kypsyvät näköjään hitaammin, mutta kukkia on valtavasti, joten enköhän niistäkin pääse pian korjaamaan satoa. Pavut ovat kauniin violetteja ja muuttuvat keitettäessä vihreiksi.


Tuoreet pavut ovat maukkaita sellaisenaan keitettyinä. Vaihtelua kaipaavana olen tehnyt pavuista erilaisia salaatteja ja tämä on niistä ehdottomasti paras. Tomaatit raikastavat ja hetken aikaa marinoituneet punasipulit antavat liemineen juuri sopivan terän salaatille.

Salaatti tuoreista pavuista
(4 - 6:lle)

500 g tuoreita papuja
5 tomaattia
1 punasipuli
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa

Pinnalle:
persiljaa
siemeniä tai pähkinöitä

Viipaloi punasipuli renkaiksi. Sekoita pienessä kulhossa sitruunamehu, etikka, hunaja, öljy sekä suola ja lisää joukkoon sipulirenkaat maustumaan.
Huuhdo pavut, poista niistä kanta ja keitä kypsiksi. Lajikkeesta ja koosta riippuen n. 10 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä.
Viipaloi tomaatit.
Kaada pavut laakeaan tarjoiluastiaan, lisää tomaatit ja punasipulit liemineen. Sekoita varovasti nostellen.
Koristele persiljalla ja mieleisilläsi siemenillä tai pähkinöillä.


Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Vietin elokuista iltaa iloisessa seurassa ihanan työtoverini syntymäpäivillä. Kyllä oli hienosti valittu juhlapaikka!