lauantai 29. lokakuuta 2011

Palsternakkasämpylät


Palstenakkaraasteen mehevöittämät sämpylät ovat ihania syksyisten keittojen kanssa tai viikonlopun aamiaisella. Maustoin taikinaa fenkolin siemenillä ja niistä tuli kiva säväys. Nämä sämpylät sopivat myös mainiosti jääkaapissa kohotettaviksi - taikina illalla valmiiksi muffinivuokiin ja aamulla kuumaan uuniin.

Palsternakkasämpylät
(n. 20 kpl)

200 g palsternakkaa (n. 4 ½ dl raastetta)
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
4 dl spelttijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Voiteluun vettä
Pintaan siemeniä

Raasta palsternakka karkeaksi raasteeksi.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, fenkoli, palsternakkaraaste, speltti- tai täysjyvävehnäjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kokoajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka alustamista. Mikäli taikina on kovin tarttuvaista, lisää vielä jauhoja.
Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, vähintään ½ tuntia.
Leivo kohonneesta taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Leikkaa tanko noin 20 tasakokoiseen palaan lastan avulla. Siirrä palat pellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pintaan siemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 10 - 15 minuuttia.

Voit tehdä tästä taikinasta myös ns. jääkaappisämpylöitä, silloin taikinaa ei tarvitse kohottaa kulhossa.
Leivo taikinasta tanko, leikkaa palasiksi, kierittele palat siemenissä ja pane sämpylät isoihin paperisiin muffinivuokiin. Siirrä sämpylät kannelliseen muoviastiaan. (Pane sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat korkeutta, ei leveyttä.)
Siirrä astia jääkaappiin ja anna sämpylöiden kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla myös uunipelti.
Siirrä sämpylät kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia.
Anna sämpylöiden hetken jäähtyä liinan alla ja irrota ne halutessasi muffinivuoista.


Syksy kauneimmillaan















torstai 20. lokakuuta 2011

Maa-artisokkakeitto


Maa-artisokka on puutarhani uusin tulokas. Sain keväällä sukulaiseltani hauskoja mukuloita, kaivoin ne maahan ja nyt varret keikkuvat korkeuksissa. Syötävää voi nostaa maan routaantumiseen asti. Jos ei kuitenkaan ehdi syksyllä kaikkia mukuloita nostamaan, voi keväällä lumien sulettua vielä kaivella herkkuja maasta ja valmistaa tätä ihanan pehmeää sosekeittoa tai maa-artisokkagratiinia

Maa-artisokkakeitto
(4:lle)

500 g maa-artisokkaa
1 sipuli
200 g perunaa
1 - 2 rkl voita
5 dl vettä 
1 tl suolaa
1 - 2 dl maitoa tai kermaa
ripaus muskottia tai hienonnettua tuoretta timjamia

Kuori maa-artisokat. Siirrä kuoritut maa-artisokat odottamaan kylmään veteen, sillä ne tummuvat herkästi.
Hienonna sipuli. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Paloittele maa-artisokat isommiksi kuutioiksi kuin perunat, jotta molemmat kypsyvät yhtä aikaa.
Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulia hetken aikaa. Lisää maa-artisokat sekä perunat ja sekoittele muutaman minuutin ajan.
Lisää vesi ja suola. Hauduta kasviksia kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä.
Soseuta sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle, ohenna maidolla tai kermalla ja mausta muskotilla tai timjamilla. Kiehauta keitto ja tarjoa.








tiistai 11. lokakuuta 2011

Silakkamarkkinat



Kauppatorin silakkamarkkinoilla on aina hieno tunnelma. Muistini mukaan markkina-aikaan on myös ollut pääosin hieno sää. Uusia tuotteita on mukavasti tullut valikoimiin. Kalavalmisteita on kehitelty monipuolisiksi, leipävalikoima on kasvanut ja tyrnituotteita on tarjolla runsaasti. Syksyisellä torilla on pakko myös piipahtaa. Sadonkorjuun antimet ovat upeissa väreissään kuin taideteoksia.

















keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Kesäkurpitsapihvit ja jogurtti-omenakastike


Napsasin puutarhasta viikonloppuna viimeiset kesäkurpitsat, raastoin ja paistoin pihveiksi. Sekoitin paahdettuja cashewpähkinöitä valutetun kurpitsaraasteen joukkoon. Pähkinät antoivat ihanaa makeahkoa makua sekä mukavaa purutuntumaa pihveille. Raikas jogurttikastike hapokkaalla omenalla maustettuna sopi erinomaisesti pihvien seuraksi. Oli oivallinen syyslounas.

Kesäkurpitsapihvit ja jogurtti-omenakastike
(4:lle)

Pihvit:
1 - 2 kesäkurpitsaa (n. 500 g)
2 dl cashewpähkinöitä
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
1 kananmuna
1 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Paistamiseen: öljyä

Kastike:
1 omena
1 ½ dl maustamatonta paksua jogurttia
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 - 2 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa

Raasta kesäkurpitsat raastimen karkealla terällä. Siirrä siivilään valumaan ja puserra välillä nestettä pois.
Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla keskiteholla kunnes ne saavat hieman väriä. Anna hetken jäähtyä ja rouhi ne.
Valmista jogurttikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Siirrä maustumaan jääkaappiin.
Sekoita valutettu kesäkurpitsaraaste, pähkinärouhe, ruohosipuli, kananmuna, spelttijauhot ja mausteet keskenään.
Kuumenna pannulla tai ohukaispannulla öljyä. Nostele lusikalla kekoja pannulle. Litistä pihveiksi ja paista molemmin puolin keskiteholla kunnes pihvit ovat kullanruskeita.
Tarjoile kesäkurpitsapihvit jogurtti-omenakastikkeen kanssa.

Voit käyttää cashewpähkinöiden tilalla noin desilitran verran auringonkukan siemeniä. Lisää ne taikinaan sellaisenaan tai paahdettuina. Paahtaminen kuivalla pannulla tai 175-asteisessa uunissa antaa siemenille pikanttia makua.



Syksy on saapunut puutarhaan
Haravointia lykkään - usein vain siksi, että lehdet ovat niin kauniita vihreällä nurmella ja poluilla.