perjantai 25. marraskuuta 2011

Kaalipiirakka



Kaalipiirakkaa oli usein tarjolla lapsuuden kodissani. Mummini Viipurilaisella reseptillä se on ihan parasta. Pikkuisen vain muutin reseptiä käyttämällä vehnäjauhojen tilalla hiivaleipäjauhoja ja äitini maistoi heti, ettei ollut ihan niinkuin ennen. Ihanaa silti!

Kaalipiirakka
(pellillinen)

Taikina:
2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 kananmuna
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita

Täyte:
noin 1 kg kaalia
2 - 3 rkl voita
ripaus sokeria
1 - 1 ½ tl suolaa

Voiteluun kananmunaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola sekä kananmuna.
Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen koko ajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää pehmeä voi ja jatka alustamista.
Mikäli taikina on kovin tarttuvaista, lisää vielä jauhoja.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla vähintään puoli tuntia.
Suikaloi kaali. Kuumenna voi isossa padassa ja lisää kaalisuikaleet hyvin sekoittaen. Mausta sokerilla ja suolalla.
Hauduta kaalia kannen alla matalalla lämmöllä välillä sekoittaen. Jos kaali kuivuu, lisää hieman vettä. Kun kaali on kypsää, noin tunnin kuluttua, jäähdytä sitä hieman.
Alusta kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä. Ota taikinasta vähän yli puolet ja kauli se pohjalevyksi. Pohjalevy saa olla hieman peltiä isompi. Siirrä pellille leivinpaperin päälle. Voit myös kaulia pohjalevyn suoraan leivinpaperin päällä.
Levitä hiukan jäähtynyt täyte pohjalevylle. Jätä noin 2 cm reunoista vapaaksi.
Kauli kansilevy. Sen tulisi juuri ja juuri peittää kaalitäyte. Nosta kansilevy kaalitäytteen päälle. Voitele vedellä pohjalevyn reunat, nosta ne kansilevyn päälle ja paina kiinni.
Voitele piirakka kananmunalla, pistele haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.







perjantai 18. marraskuuta 2011

Yrttimaustetut porkkanat


Marrasjuureksia kokkaillaan nyt monessa keittiössä Uuden Mustan mahtavan juureshaasteen myötä. Seuraavaksi on vuorossa suursuosikkini palsternakka, mutta valitettavasti ei minun keittiössäni. Ideoita olisi, mutta nyt vain ei kerkiä, ei. Juureksia kuitenkin tarjoan - ihania yrttimaustettuja porkkanoita, olkaa hyvä!
 
Yrttimaustetut porkkanat
(4:lle)

½ kg porkkanoita
3 dl vettä
1 tl suolaa
nokare voita
1 rkl fariinisokeria
1 tl yrttimausteita esim. Provencen yrttiseosta

Pese ja kuori porkkanat. Puolita porkkanat ja halkaise vielä pituussuunnassa.
Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja mausta suolalla.
Lisää porkkanat ja keitä kannen alla juuri ja juuri kypsiksi, 10 - 15 minuuttia.
Kaada keitinvesi tarkkaan pois.
Lisää kuumille porkkanoille voinokare, fariinisokeri ja yrttimausteet. Sekoita ravistelemalla kattilaa.
Tarjoa kalan tai lihan lisukkeena.


Marraspellot
Synkkää ja harmaata? Ei ihan joka päivä! Tällaisina näyttäytyivät lähipellot pari päivää sitten.













lauantai 12. marraskuuta 2011

Kahden kaalin wokki


Kun on kiireisiä päiviä, teen pika pikaa jotain helppoa. Syksyn kasvikset muuntuvat sukkelasti värikkääksi wokiksi. Kasvisten esikäsittelyyn menee kyllä hetki aikaa, mutta kypsennykseen vain muutama minuutti. Mainiota pikaruokaa!

Kahden kaalin wokki
(3 - 4:lle)

150 g täysjyvänuudeleita
1 pieni punasipuli
1 valkosipulin kynsi
2 porkkanaa
1 pieni parsakaali (n. 250 g)
pieni pala keräkaalia (n. 100 g)
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
Viipaloi sipuli sekä valkosipulin kynsi.
Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa niistä ohuita lastuja kuorimavetisellä tai juustohöylällä.
Huuhdo parsakaali huolellisesti ja leikkaa kukinnot irti varresta ja paloittele hieman.
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.
Kuori ja hienonna inkivääri.
Kuumenna öljy wokkipannussa tai isossa paistinpannussa. Lisää kasvikset pannuun ja sekoita niitä kokoajan nostellen kahdella puuhaarukalla. Kypsennä enintään 5 minuuttia, jotta kasvikset säilyttävät rapeutensa. Lisää sitten soijakastike, hunaja sekä kypsennetyt ja valutetut nuudelit. Sekoita nostellen ja tuo tarjolle.

Marraskuu
Päivät tuntuvat lyhyiltä ja ovat olleet jokseenkin harmaita. Tyypillistä marraskuussa. Viime vuonna näihin aikoihin satoi ensilumi, joka jäi pysyväksi lumeksi. Mitenköhän käy tänä vuonna?






perjantai 4. marraskuuta 2011

Kurpitsapiirakka


Rapeapohjainen, samettisen pehmeätäytteinen kurpitsapiirakka kuuluu syksyyni. Se voisi oikeastaan kuulua jouluunikin, sillä piirakassa on samoja mausteita kuin piparkakuissa. Voisin kuvitella piirakan sopivan mainiosti glögin seuraksi. En ole kokeillut, mutta ehkäpä jonain pimenevänä syysiltana siemailen marja-aroniasta keittelemääni glögiä ja nautiskelen tätä herkullista kurpitsapiirakkaa.

Makeaan kurpitsapiirakkaan tarvitaan kypsää kurpitsasosetta. Kurpitsa kuoritaan, kuutioidaan, keitetään vesitilkassa ja soseutetaan. Yhdestä kurpitsasta riittää sosetta moneen piirakkaan. Loppu sose kannattaa pakastaa. Älä heitä siemeniä pois! Niistä voi tehdä aivan ihania naposteltavia seuraavalla ohjeella: Paahdetut mausteiset kurpitsansimenet.

Kurpitsapiirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, joten valmista se hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Jos piirakkaa jää jäljelle, säilytä sitä jääkaapissa.


Kurpitsapiirakka

Pohja:
100 g kylmää voita kuutioina
1 ½ rkl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl jääkylmää vettä

Täyte:
2 kananmunaa
3 dl kypsää kurpitsasosetta
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
ripaus suolaa
1 dl kermaa

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita yleiskoneessa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Jos käytössäsi ei ole yleiskonetta, sekoita ainekset käsin nyppimällä.
Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.
Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.
Sekoita kananmunat ja kurpitsasose keskenään. Lisää joukkoon fariinisokeri, mausteet sekä kerma.
Kaada kurpitsaseos pohjataikinalle ja paista uunin alatasossa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsatäyte on hyytynyt.
Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai vaahterasiirapilla maustetun kermavaahdon kanssa.