maanantai 30. huhtikuuta 2012

Munakoiso-ohrasalaatti



Munakoiso on täyttävää herkkua. Uunissa paahdetuista munakoisoista ja herkkusienistä kokoan tänään vappupöytään ruokaisan salaatin keitetyn ohran kanssa. Lisään lopuksi tomaatteja, fetaa ja paljon minttua. Minttu sopii ihanasti munakoison makupariksi. Kuvan mintut ovat kaupan ruukkuminttua, mutta puutarhassa pilkistelevät jo pienet mintun alut - niitä pääsen kohta napsimaan.

Munakoiso-ohrasalaatti
6:lle

1 kg munakoisoa
200 g herkkusieniä
2–3 rkl öljyä
1 ½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria

2 dl täysjyväohraa

200 g kirsikkatomaatteja
100 g fetajuustoa
iso nippu minttua

Kastike
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
ripaus suolaa

Pese ja kuutioi munakoisot.
Puhdista ja halkaise herkkusienet.
Levitä kasvikset kahdelle pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Valuta pintaan öljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele hieman. Paista kiertoilmatoiminnolla 210 asteessa noin 25 minuuttia. Jäähdytä kasvikset.
Keitä täysjyväohra pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo kypsä ohra kylmällä vedellä ja valuta hyvin.
Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Kuutioi tai murustele fetajuusto. Irrota mintun lehdet varsista.
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Lisää joukkoon ohra ja paahdetut jäähtyneet kasvikset ja sekoita. Kaada laakeaan astiaan ja lisää tomaatit, feta ja minttu. Sekoita hieman, varovasti nostellen. 
Koristele salaatti vielä mintunlehdillä ja tarjoa mieluiten huoneenlämpöisenä. Jos tarjoat salaattia seuraavana päivänä, ota se jääkaapista huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

(Jos käytössäsi ei ole kiertoilmatoimintoa, paista pellilliset erikseen noin 225 asteessa.)



Iltakävelyreitin varrelta

Ihan hassua ajatella, että kolme viikkoa sitten olin vielä hiihtämässä. Kevät etenee niin nopeasti, että olisi hienoa voida kulkea kameran kanssa joka päivä ja tallentaa kevään merkkejä muistikortille.















Mukavaa vappua!

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Parsakeitto ja tervehdys puutarhasta


En voinut vastustaa kaupassa parsanippuja. Tein parsoista alkuruokakeiton, joka ihanasti herätteli makunystyröitä. Maistui muuten myös kylmänä.

Parsakeitto
3–4:lle

500 g vihreää parsaa
1 sipuli
1 rkl voita
5 dl vettä + 3/4 tl suolaa tai 5 dl kasvislientä
nippu minttua
1 dl kermaa

Huuhdo parsat ja poista puumainen osa tyvestä. Parsaa voi taivuttaa varoen, jolloin varsi katkeaa kiinteän ja huokoisen osan rajalta. Paloittele parsat pieniksi viipaleiksi.
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota sipulia voissa matalalla lämmöllä, kunnes sipuli on aivan läpikuultavaa ja pehmeää. Lisää vesi ja suola tai kasvisliemi ja parsaviipaleet. Keitä pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
Jos haluat koristella keiton parsan nupuilla, ota muutama talteen ennen soseuttamista.
Lisää keittoon mintun lehtiä ja soseuta sileäksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja kuumenna.



Terveisiä puutarhasta

Puuhastelin eilen melkein koko päivän puutarhassa. Oli aurinkoista ja ihanan lämmintä, niinpä haravoin, leikkelin perennan varsia ja nautiskelin kukkaloistosta. Krookukset eivät koskaan ole olleet näin monilukuisia - ovat ilmeisesti tehneet paljon sivusipuleita. Kukat olivat niin innoissaan auringosta, että avautuivat aivan ammolleen.





Meinasin astua tämän söpöläisen päälle. Pelastin kerttusen ja otin hetkeksi valokuvamalliksi. Kiiruusti  se käveli vadilla ympyrää ja sitten lähti lentämään. Hyvää kesää vaan, minne sitten lennätkään!









Vein kameran sisälle, mutta heti piti juosta takaisin, kun tämä kaunis perhonen pysähtyi yrttitarhaan. Kaksi kuvaa sain napattua. Niin nopea oli kohtaamisemme, että vasta kuvasta huomasin perhosen siipirikoksi.



sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Suklaakuppikakut ja puutarhan herääminen


Aurinkoista kevätpäivää ja isäni syntymäpäivää juhlistivat nämä herkulliset kuppikakut. Joka kesä pakastan muutaman rasian viinimarjaterttuja ja ne pääsivät koristamaan osaa näistä kakkusista. Yksinkertainen, mutta kaunis koriste monenlaisiin leivonnaisiin. Ne eivät myöskään sulaessaan värjää kuorrutetta.

Suklaakuppikakut
12 kpl

100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
12 palaa tummaa suklaata tai maitosuklaata

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vaniljajogurttia
½ dl tomusokeria
½ tl vaniljasokeria

Koristeeksi hedelmiä tai marjoja

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja sokeria sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista.
Lisää munat yksitellen. Vatkaa hyvin kunkin munan lisäämisen jälkeen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Kaada kuivat aineet ja maito voi-sokeriseokseen ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän.
Jaa muffinipellin syvennyksiin paperiset muffinivuoat ja annostele kahden lusikan avulla jokaiseen vuokaan hieman taikinaa. Jaa kuhunkin vuokaan yksi suklaapala ja lusikoi loppu taikina suklaapalan päälle.
Paista uunissa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kuppikakkujen hetken jäähtyä muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilälle.

Valmista kuorrutus sekoittamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto laakeassa kulhossa vispilällä tasaiseksi.
Lisää loput aineet ja levitä tai pursota kuorrutetta jäähtyneille kakkusille.
Koristele mieleisilläsi koristeilla juuri ennen tarjoilua.



Puutarha herää
Kerrassaan hienoa, kun lumen alta paljastuu pieniä ihmeitä. Aivan valloittava vuodenaika – sipulikukat ja mustarastaan laulu!







lauantai 7. huhtikuuta 2012

Rahkapullat


Tuhannesti kiitän onnitteluista! Kiitän ihan kaikkia täällä kävijöitä! Ilman teitä olisi hassua tänne kirjoitella ja laitella kuvia, joten ilman teitä kirjaakaan tuskin olisi.

Takatalvihan se tuli ja samalla pieni lomanen. Nautin hiljaisista ja rauhallisista hetkistä, musiikista ja lukemisesta. Monenmoista herkkua tulee pääsiäisenä tehtyä, mutta perinteiset rahkapullat ovat ihan kärkisijoilla. 

Rahkapullat
(16 kpl)

Pullataikina
2 ½ dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä tai 75 g voita

Täyte
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu
½ dl kermaa tai maitoa
½ dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita

Voiteluun kananmunaa

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita hyvin.
Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja yli puolet jauhoista hyvin sekoittaen.
Lisää jauhoja vähitellen, toisella kädellä alustaen. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia.
Lisää rasva ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota lähes kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle leivinpöydälle. Alusta taikinaa leivinpöydällä, kunnes se on kiinteää.
Leivo taikina tangoksi ja jaa 16 samankokoiseen osaan. Pyöritä palat pulliksi.
Siirrä pullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Jätä isot välit. Peitä pellit leivinliinalla ja kohota pullia lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Valmista täyte sekoittamalla rahkan joukkoon muut aineet.
Paina kohonneisiin pulliin napakasti lasin pohjan avulla syvennys. Voitele pullien reunat kananmunalla ja jaa rahkatäyte syvennyksiin.
Paista noin 10 minuuttia uunin keskitasossa.


Voit muunnella rahkatäytettä mieltymystesi mukaan: vaihda sitruunamehu appelsiinimehuun tai raasta joukkoon sitrushedelmien kuorta tai lisää säilykepersikkakuutioita.





Riemullista pääsiäistä!