perjantai 25. toukokuuta 2012

Kesällä saariravintolaan


Kevään korvalla sain houkuttelevan kutsun tutustua kahteen Helsingin edustan saariravintolaan. Tutustumiskierros alkoi Etelärannan ravintola Palacesta ja jatkui veneellä Särkän saarelle ja Liuskasaareen. Päivä oli varmaan kevään lämpimin ja merituulikin oli suotuisa.



Lämmittävät auringonsäteet eivät osuneet Palacen koko terassille, joten maistelimme herkullisia alkupaloja sisällä merinäköalasta nauttien. Tarjolla oli mm. sokerigraavattua siikaa saaristolaisleivällä, parsasalaattia paahtoleivällä ja vasikanpaistia rapealla ruislastulla.



Alkupalojen jälkeen siirryimme Ullanlinnaan valkoiselle laiturille, Cafe Ursulan viereen, josta lähti yhteysalus Särkänlinnan saariravintolaan. Merimatka kesti muutaman minuutin.








Särkänlinna on rakennettu 1740-luvulla. 1924 linnakkeeseen valmistui Särkänlinnan ravintola. Kaltevilla lattioilla kävellessä voi vain kuvitella mitä kaikkea paksut seinät kätkevät sisälleen vuosien varrelta. Kerrassaan ihastuttava paikka ja miljöö!



Saimme maisteltavaksemme puiselta lankulta herkullisia alkupaloja. Oli tuhkalla maustettua lohta, mätiä ja ihanaa marinoitua sipulia, raikasta silakkaa, ankanrintaa ja uusia perunoita. Isoista koreista tarjoiltiin muhevia erilaisia leipiä. Mallasleipä oli ensimaistamisella todella makeaa, mutta sopi yllättävän hyvin alkupalojen kanssa. Pääruokaherkkuna oli savustettua lohta ja korvasienimuhennosta.





Toiseen ravintolaan Liuskasaareen lähdimme Merisatamanrannasta ja matka kesti jälleen vain muutaman minuutin. Perillä odottivat upeat kalliot ja paviljonkimainen ravintola Boathouse HSS. Ravintola on vihitty käyttöön vuonna 1949.






Rakennuksen ulkoseinässä ovenpielessä koreilevat upeat keramiikkamaalaukset.


Merellisessä Helsingissä on paljon nähtävää ja koettavaa. Kesäiseen saaristoon ja niiden tarjoamiin herkkuihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Rouheinen vuokaleipä



Tuore leipä on niin hyvää! Tämän leivän tuoreus on taattua muutamaksi päiväksi kuumajuuren ansiosta. Kuumajuuri on ikäänkuin tuorepuuro, joka jäähdytetään ja jätetään tekeytymään. Näin leivotusta leivästä tulee tiivistä ja mehevää – ei mitään höttöleipää. Ja ah, niin maukasta.

Rouheinen vuokaleipä
2 leipää

Kuumajuuri
7 dl vettä
2 dl vehnärouhetta
1 ½ dl ruisleseitä
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä

Kiehauta vesi. Mittaa kuivat aineet taikinakulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Sekoita, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä useita tunteja tai yön yli.

Lisäksi
2 ½ dl vettä
40 g hiivaa
1 rkl hunajaa
2–3 tl suolaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota veteen hiiva, hunaja ja suola. Kaada seos kuumajuuren joukkoon ja sekoita.
Lisää täysjyvävehnäjauhot ja vehnäjauhoja ja alusta taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia, käsin alustaen kauemmin.
Siirrä taikina kauhan avulla voideltuihin ja jauhotettuihin noin kahden litran vetoisiin vuokiin. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja taputtele leivät tasaisiksi.
Kohota leivät kaksinkertaisiksi, noin tunti. Paina kohonneiden leipien pintaan haarukalla muutamia pistoja.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Anna leipien jäähtyä hetken vuoissaan. Kumoa leivät ritilälle ja kääri leivinliinaan.




Suloinen kevät
Kevään vihreys ja lintujen laulu on saanut minut aivan lumoihinsa. Kunpa tämä vaan kestäisi kauemmin! Allergikko-parat ovat tietysti eri mieltä. Surkeasti tuhisevia on tänä vuonna tosi paljon. Jaksamisia teille!













maanantai 14. toukokuuta 2012

Paistetut hedelmät


Jo pari viikkoa sitten käynnistyi Hävikistä herkuksi-kampanja. Oikein lempiaiheeni: ei mitään ruokaa hukkaan, säästäväinen kun olen.

Hedelmiä syödään meillä paljon. Joskus, jos porukka ei olekaan kotosalla, hedelmät pääsevät vanhenemaan. Usein nuoriso tekee sellaisista smoothie-juomia, mutta parhaat päivänsä nähneet hedelmät ovat mainioita myös paistettuina. Ne sopivat hyvin jälkiruoaksi, miksei aamiaisellekin.

Melkein mitä vain hedelmiä voi paistaa. Meillä sattui tänään olemaan hieman ylikypsä ananas ja banaaneja. Ne saavat kivan säväyksen paistamisesta ja kauniin raidoituksen parilapannulla. Kastike vielä kruunaa hedelmät.

Paistetut hedelmät ja ananaskinuski
4:lle

4 rengasta tuoretta ananasta
2 banaania

Kastike
25 g voita
½ dl fariinisokeria
½ dl ananasmehua (leikkuulaudalta talteenotettua)

Pinnalle mantelirouhetta

Kuori ananas ja viipaloi.
Kuori banaani ja halkaise pituussuunnassa kahtia.
Sipaise parilapannulle tai tavalliselle paistinpannulle öljyä ja paista hedelmäviipaleet nopeasti molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä.

Sulata voi paistinpannulla tai laakeassa kattilassa keskilämmöllä.
Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on melkein sulanut.
Lisää ananasmehu ja kiehauta seos.
Keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee.
Kaada kastike paistettujen hedelmien päälle ja koristele pähkinöillä.


Iltakävelyllä joen rannassa
Linnut livertävät ja vihreän sävyt ovat kauneimmillaan.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...