sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kasvisdippi


Helteet ovat saapuneet ja silloin kaipaa raikasta syötävää. Torilla on tarjolla ihania kotimaisia kasviksia ja erityisesti kukkakaalit ilahduttavat. Kun lapset olivat pieniä tein usein tällaisen kasvisvadin ja erilaisia dippikastikkeita. Kelpaa nykyään isommillekin lapsille ja aikuisille.

Kasvisvati
4:lle

½–1 kurkkua
1–2 paprikaa
2–3 porkkanaa
pieni kukkakaali lohkottuna

Vihreä dippikastike

½ prk kermaviiliä
2 rkl pestokastiketta
1 tl sokeria
1 tl sitruunamehua

Tulinen dippikastike

½ prk kermaviiliä
2 rkl makeaa chilikastiketta (Thai)
1 valkosipulinkynsi puserrettuna
ripaus suolaa
ripaus cayennepippuria

Pese kasvikset ja suikaloi ne. Asettele kauniisti vadille.
Sekoita dippikastikkeen ainekset pienessä kulhossa, maista ja kaada tarjoiluastiaan.







sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Mansikka-valkosuklaanyytit



Täällä perataan mansikoita ja koitetaan keksiä kaikenlaista hyvää niistä. Tässä yksi nopea ja helppo mansikkaherkku valkosuklaalla höystettynä. Kokeilkaahan. Sopii myös grilliin.

Mansikka-valkosuklaanyytit
4:lle

1 banaani
2 nektariinia tai 4 viipaletta ananasta
½ l mansikoita
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
50–100 g valkosuklaata
(½ dl pekaanipähkinöitä)

Lisäksi jäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen tai valmistele grilli.
Paloittele banaani ja nektariinit tai ananas sekä mansikat.
Levitä pöydälle neljä leivinpaperiarkkia. Jaa hedelmät ja mansikat paperiarkeille ja valuta niille siirappia tai hunajaa.
Paloittele valkosuklaa ja pähkinät leikkuulaudalla karkeasti ja ripottele päällimmäiseksi.
Taittele leivinpaperiarkki mahdollisimman tiiviiksi paketiksi.
Paista pellillä uunin keskitasossa vain 5 minuuttia. Jos valmistat nyytit grillissä, kääri ne vielä alumiinifolioon ennen grillausta. Nyytit ovat valmiit, kun suklaa on sulanut.
Tarjoa nyytit kuumina kylmän jäätelön kanssa.




Taivaan värejä







lauantai 14. heinäkuuta 2012

Halloumi-mansikkasalaatti


Odotettu mansikka-aika on saapunut. Syön mansikoita melkein joka päivä – parhaimmillaan kun ovat. Tätä salaattia olen tehnyt jo monta kertaa. Mansikoiden, halloumin ja mintun liitto on loistava.

Halloumi-mansikkasalaatti
4:lle

iso nippu salaattia
½–1 kurkku
½ l mansikoita
250 g halloumi- tai grillijuustoa
mintunlehtiä

Minttuinen öljykastike:
nippu minttua
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl hunajaa
2–3 rkl öljyä

Valmista kastike ensin maustumaan. Hienonna mintun lehtiä huhmaressa tai pilko ne veitsellä aivan hienoksi. Sekoita etikan joukkoon suola, pippuri hunaja ja minttu. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Revi salaatti ja paloittele kurkku ja mansikat. Yhdistä ja sekoita varovasti.
Viipaloi halloumijuusto. Paista viipaleet parilapannussa tai paistinpannussa, kunnes ne saavat hieman väriä.
Asettele paistetut juustoviipaleet salaatin päälle, kaada kastike joukkoon ja koristele mintunlehdillä. Tarjoa heti.

Vaniljavanukas ja mansikkakastike

Tätä mansikkaista herkkua on myös tullut tehtyä jo muutamaan kertaan. Suosittelen! Ohje täällä.

Kaikkein parasta vanukkaasta tulee, jos käyttää vaniljasokerin tilalla vaniljatankoa. Sain ystävältä Afrikasta tuoreita tankoja ja ai että olen niistä onnellinen.



Vipinää on riittänyt pihapiirissä. Oravanpoikaset ovat yrittäneet ihan sisälle tulla – osa uteliaisuuttaan ja osa hädässään. Yhden orvon poikasen sain pelastettua. Se pääsi ihanan eläintenhoitajan hellään hoivaan ja on jo oppimassa syömään itse.