sunnuntai 26. elokuuta 2012

Omenapaistos



Kops, kops, nyt niitä tippuu - omenoita! Tänä vuonna tulee mahtisato. Ensimmäinen omenaherkku, omenapaistos, valmistui täytettyjen kesäkurpitsoiden seuraksi. Kesäkurpitsoista ei tullut tänä vuonna mahtisatoa, mutta onneksi useita kuitenkin.

Omenapaistos
4:lle

Vuokaan
6 pientä tai 3 isoa omenaa
ripaus kanelia

Muruseos
75 g kylmää voita kuutioina
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl spelttijauhoja
75 g mantelimassaa raastettuna

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Pese omenat ja poista siemenkodat.
Viipaloi omenat ohuesti ja pane ne voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle kanelia.
Sekoita yleiskoneessa tai käsin nyppimällä kylmä voi, sokerit ja spelttijauhot, kunnes seos on murumaista. Lisää lopuksi raastettu mantelimassa.
Levitä muruseos omenien päälle ja paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja omenat ovat pehmenneet.
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.


Säleikköomenapuu


Ensimmäiset kypsät omenat kopasahtelevat säleikköpuusta. Kypsymistä nopeuttaa talon lämmin seinusta. Nykyään ei kyllä suositella istutettavaksi mitään aivan talon seinustalle. Puu oli satoisa jo tänne muuttessamme, joten ei sitä raaskinut kaataa vaikka moni onkin sitä suositellut. Oikeaoppisesti puuta pitäisi ohjata ja sitoa säntillisesti seinää vasten, mutta minä olen antanut sen kasvaa aika vapaasti. Puu on jo talon korkuinen. Yläoksilta voi poimia omenat vain avaamalla poikani huoneen ikkunat. Aika kätevää.




sunnuntai 19. elokuuta 2012

Vadelmakakku


Yllätyksekseni jääkaapista löytyi eilen vadelmia. Teki mieli jotakin herkkua ja ajattelin leipoa kakun. Ohje on ollut täällä blogissa ennenkin. Kuvassa on puutarhavadelmia, mutta eiliseen kakkuun sujahti metsävadelmia. Metsävadelmien poimimisessa näppärät sormet ovat parhaat kaverit. Onneksi meiltä löytyy eräs ahkera poimija, jolla on sellaiset.

Vadelmakakku

3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
3 dl vadelmia

Koristeluun 
tomusokeria 
vadelmia

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka, (halk. 24 cm).
Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata voi pienessä kattilassa. Heti kun voi on sulanut, siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.
Kaada puolet taikinasta leivitettyyn vuokaan ja ripottele päälle marjat. Lisää loppu taikina ja paista uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
Jäähdytä kakkua hetken, irrota vuoan reunus ja siirrä kakku lastan avulla ritilälle tai tarjoiluastiaan. Sirottele pintaan halutessasi tomusokeria ja koristele vadelmilla.



PS
Hyvä kaveri vadelmien poimimisessa näppärien sormien lisäksi:


On varsin kätevää poimia vadelmia tällaiseen kaulassa roikkuvaan astiaan esim. tyhjään mehukanisteriin, tai isoon muovipulloon, josta on leikattu yläosa pois. Sitten kaksi reikää astian yläreunaan ja leveä nauha kaulaan ripustettavaksi. Ei tarvitse kumarrella vattupuskissa ja ämpärikään ei ole tiellä jaloissa, vaarassa kaatua.

Pian on elonkorjuun aika














tiistai 14. elokuuta 2012

Kalanyytit ja tauko tiekirkossa



Lomalta paluu ei sujunut niinkuin yleensä. En päässytkään töihin! Ei minulla loman jatkumista vastaan mitään ole, mutta sairaana ei ole kiva viettää lomaa. Tänään on jo onneksi parempi olo, mutta ääni on kuin variksen.

Kalanyyttiohje löytyi arkistostani - ihana kesäherkku. Näitä täytyy taas tehdä pian. Toivottavasti on vielä paljon jäljellä lämpimiä elokuun päiviä. Elokuu on jotenkin ihan omaa luokkaansa, ei enää niin kesä, mutta ei syksykään.

Kalanyytit
4:lle

400 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
pieni purjosipuli
6–8 uutta perunaa
2 porkkanaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
nippu tuoretta timjamia tai sitruunamelissaa
100 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen tai valmistele grilli.
Halkaise purjo pituussuunnassa, pese huolellisesti ja viipaloi.
Pese ja harjaa uudet perunat ja viipaloi ohuiksi.
Pese ja kuori porkkanat ja viipaloi ohuiksi.
Kuumenna öljyä paistinpannussa ja kuullota kasviksia keskilämmöllä noin viisi minuuttia.
Levitä pöydälle neljä leivinpaperiarkkia. Jaa kuullotetut kasvikset leivinpaperiarkkien keskelle ja ripottele päälle hieman suolaa.
Leikkaa kala kahdeksaksi palaksi ja jaa kasvisten päälle. Ripottele kalapaloille suolaa, pippuria ja reilusti tuoreyrttejä.
Pane iso lusikallinen tuorejuustoa tai sulatejuustoa kunkin kalapalan päälle.
Ota leivinpaperiarkkien kulmista kiinni ja sulje nyyteiksi puuvillanarulla tai niinellä. Paista pellillä uunin alatasossa kalojen paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia. Jos valmistat nyytit grillissä, kääri ne vielä alumiinifolioon ennen grillausta.



Avaa höyryävä paketti varovasti ja nauti!


Taukopaikkana tiekirkko

Kun minua alkukesästä pyydettiin mukaan Tiekirkko-kampanjaan, oli helppo suostua, koska muutenkin vierailen mielelläni kirkoissa. Suomessa on uskomattoman paljon hienoja kirkkoja, joista tiekirkkoja on miltei 300. 
 
Yhteistä tiekirkoille on, että ne sijaitsevat pääteiden läheisyydessä ja kuuluvat usein paikkakuntansa tärkeimpiin nähtävyyksiin. Niiden lähettyvillä tai ohessa on myös muita tutustumisen arvoisia paikkoja, joissa voi levähtää ja nauttia rauhasta ja kauneudesta. 

Viime viikolla pysähdyin tyttäreni kanssa pienessä Sipoon vanhassa kirkossa, Pyhän Sigfridin kirkossa. Se on rakennettu 1450-luvulla. Kivikirkkoa ei lämmitetä talvisin, mutta kesäisin se on ahkerassa käytössä. Kivilattia oli vaikuttava muhkuraisuutensa ja erityisesti alkuperäisyytensä vuoksi. Oli hauska ajatella, että aika moni on astellut siellä ennen meitä. Aurinko lähetti upeita säteitään kiville ja yksinkertaisille punaisille penkeille, joille oli hyvä istahtaa.
   
















tiistai 7. elokuuta 2012

Mangoldi-sienikääryleet


Sienisaaliini kääriytyi pieniksi paketeiksi. Napsasin puutarhasta pitkäksi venähtäneitä mangoldeja, varret leikkasin pannulle sienien ja sipulin kanssa ja lehdet ryöppäsin vedessä. Sitten vain kiepautin sienet lehtien suojiin ja paistoin kääryleet kevyesti voissa. Aikamoisia herkkupaloja.

Mangoldi-sienikääryleet
4:lle

1 salottisipuli
1 l metsäsieniä
8 mangoldin lehteä ja lehtiruotia
2 rkl voita
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
(1 rkl balsamicokastiketta)

Kuori ja hienonna sipuli.
Puhdista sienet ja hienonna ne.
Leikkaa mangoldin varret ja paloittele ne.
Kiehauta vettä ja ryöppää mangoldin lehdet. Muutama minuutti riittää. Nosta lehdet reikäkauhalla kattilasta ja valuta.
Haihduta sienistä neste paistinpannulla keskilämmöllä. Kun neste on haihtunut, lisää pannulle voi, hienonnetut sipulit ja paloitellut mangoldin varret. Paista, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Jaa täyte mangoldin lehdille, taita lehden reunat täytteen päälle ja rullaa.
Lisää pannulle vielä hieman voita ja paista kääryleet kevyesti.
Valuta halutessasi kääryleille balsamicokastiketta.
Tarjoa alkupalana tai pienenä suolapalana noutopöydässä.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...