sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Marinoidut paistetut silakat


Pian on vappu ja silloin maistuvat erilaiset sillit ja silakat. Nämä silakat paistetaan ensin pannulla, siirretään laakealle vadille ja kaadetaan marinadi päälle. Muutaman tunnin kuluttua herkku on valmista tarjoiltavaksi. Ihana suolapala leivän päällä tai noutopöydässä!

Marinoidut paistetut silakat
4–6:lle

1 kg silakoita tai 600 g perattuja silakoita
2 rkl voita
½ tl suolaa

Marinadi
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä (aurinkokuivattujen tomaattien öljyä)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
nippu timjamia
1–2 salottisipulia
2–3 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)

Perkaa silakat ja paista ne voissa. Ripottele paiston aikana pintaan suolaa.
Siirrä kalat laakealle vadille.
Sekoita keskenään etikka, öljy, suola ja pippuri.
Irrota timjamin lehdet varsista, viipaloi sipuli renkaiksi ja paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita ne marinadiin.
Kaada marinadi lämpimien silakoiden päälle.
Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Tarjoa noutopöydän suolapalana tai ruisleivän päällä.


Kyyhkylän kartano

Sain viettää upean kuntoremonttiviikon Kyyhkylän kartanossa Mikkelin lähellä. Nautin kartanomiljööstä, upeista maisemista, kevään heräämisestä ja monipuolisesta liikunnasta mukavien ihmisten kanssa. Mainio irtiotto arjesta!







Eräänä iltana lähdin ihailemaan ympäröivää maisemaa. Pellon reunaa kulkiessani, ylitseni lensi kurkipari. Ne kaartoivat pellolle ja pitivät siellä mahtavaa konserttia. Sain napattua kuviakin, mutta voi kunpa olisi kunnon zoom-linssi.










keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kalakeitto


Pidän monenlaisista kalakeitoista. Aika usein teen tällaista punaista kirkasliemistä keittoa, johon makuvivahteita tuovat varsiselleri, salaattifenkoli, sitruunamelissa ja fenkolinsiemenet. Ostin hiljattain hallista Provencen yrttiseosta ja siinäpä olikin joukossa aika runsaasti fenkolinsiemeniä, joten sitä tuikkasin joukkoon. Ohjeessa olevia sitruunamelissan varsia käytän seuraavalla kerralla, kunhan ovat maasta nousseet.

Kalakeitto
6:lle

400 g perattua, vaaleaa kalaa,esim. ahven tai siika
2 rkl öljyä
4 perunaa
1–2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
½ fenkolia
1 pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1 ½ l kalalientä
2 tl suolaa, mikäli liemessä ei ole suolaa
muutama varsi sitruunamelissaa
½–1 tl fenkolinsiemeniä
½ tl timjamia

Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Lohko perunat ja kuutioi porkkanat.
Pese varsiselleri ja fenkoli ja paloittele ne. Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna isossa kattilassa öljyä ja kuullota siinä kasviksia keskilämmöllä. Lisää tomaattimurska, kalaliemi ja suola, mikäli liemi on suolatonta. Lisää mausteeksi muutama sitruunamelissan varsi, fenkolinsiemeniä ja timjamia.
Kypsennä kasviksia kalaliemessä kannen alla matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuutioi kala ja lisää keittoon. Anna kiehua noin 5 minuttia. Tarkista maku. Poista sitruunamelissan varsi ennen tarjoilua. Tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.

Kevät on maljakossa
Leikkasin omenapuita ja laitoin oksat isoon maljakkoon ja maljakon maitotonkkaan. Tänään avautui ensimmäinen kukka. Kyllä se kevät tulee ja kohisten!





sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Suklismanna


Tästä nuoriso tykkää "kuin hullu puurosta". Eli kyseessä on mannapuuro, jossa on kaakaojauhetta ja joka jäähdyttyään vatkataan kuohkeaksi kuten vispipuuro. Ihan mainio arkinen jälkiruoka tai välipala vaikka ei ehkä kuulosta kovin herkulliselta.

Suklismanna
4:lle

½ l maitoa
3/4 dl mannasuurimoita
2 rkl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa

Tarjoiluun suklaarouhetta

Yhdistä pienessä kulhossa mannasuurimot, sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola.
Kuumenna maitoa pinnoitetussa kattilassa. Kun maito höyryää, kaada suurimoseos ripotellen ja samalla koko ajan sekoittaen.
Vähennä lämpöä ja sekoita hetken aikaa.
Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen, noin 10 minuuttia.
Jäähdytä hyvin ja vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Annostele jälkiruokakulhohin ja ripottele pintaan suklaarouhetta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...