sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kesäsipulikastike


Suomen suven parasta herkkua: uudet perunat, savumuikut ja kesäsipulikastike. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!


Kesäsipulikastike kalalle ja uusille perunoille 
4:lle 

50 g voita
2 kesäsipulia varsineen
1 dl vettä
½ tl suolaa
ruohosipulia 

Paloittele kesäsipulit ja niiden varret.
Sulata voi pienessä kattilassa, lisää sipuleiden vaaleat osat ensin ja kuullota keskilämmöllä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää paloitellut varret ja vesi. Hauduta hetken aikaa matalalla lämmöllä. Mausta suolalla.
Lisää hienonnettua ruohosipulia juuri ennen tarjoilua. 
 




sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Sitruunatahna (Lemon Curd)


Sitruunatahna on makeaa, mutta silti ihanan raikasta. Se sopii paahtoleivälle, kekseille, jälkiruokiin ja leivonnaisten täytteeksi. Ohjeita on lukuisia, osassa käytetään vesihaudetta, vaahdotetaan tai siivilöidään, mutta tässä ohjeessa oikaisen kaikki mutkat. Helppoa kuin mikä ja vie kielen mennessään.

Sitruunatahna (Lemon Curd) 

2 sitruunaa (luomu)
3 dl tomusokeria
2 kananmunaa
50 g voita kuutioina 

Pese sitruunat. Raasta ohuelti aivan uloin keltainen kuoriosa, noin 2 rkl. (Jos raastat valkoista osaa, mausta tulee kitkerä.)
Purista sitruunoista mehu, n. 1 ½ dl.
Kaada mehu ja kuoriraaste kattilaan. Lisää sokeri ja kananmunat ja sekoita hyvin vispilällä.
Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos sakenee ja kiehahtaa, ota kattila pois levyltä. Lisää voikuutiot ja sekoita seos tasaiseksi.
Jäähdytä ja kaada sitruunatahna pieniin purkkeihin. Siirrä jääkaappiin.
Säilyy noin kaksi viikkoa. 

 

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Täytekakku


Kun on juhlan aika, kokeilen mielelläni kakuksi jotain uutta ja erilaista. Aina löytyy kuitenkin paikka perinteiselle täytekakulle. Tämän tein spesiaalitoiveesta.

Täytekakku

10:lle

Pohja
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Leivittämiseen karkeaa vehnäjauhoa 
tai korppujauhoa

Kostutukseen
1–1 ½ dl maitoa

Täyte
4 dl omenasosetta tai -hilloa
1 dl maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl valmista kermavaahtoa (ota erilleen 
pinnalle vatkatusta kermavaahdosta)

Pinnalle
4–5 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
erilaisia hedelmiä tai marjoja

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele ja jauhota kakkuvuoka, halkaisijaltaan noin 24 cm.
Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne sihdin läpi muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti käännellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin.
Vatkaa kakun jäähtyessä kerma vaahdoksi. Älä vatkaa liikaa, jotta kerma ei muutu kokkareiseksi.
Ota kermasta erilleen noin 3 dl vaahtoa. Sekoita toisessa kulhossa rahka, sokeri ja vaniljasokeri ja lisää joukkoon kermavaahto.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan aaltoteräisellä veitsellä. 
Siirrä alimmaiseksi tuleva kakkulevy tarjoilulautaselle. (Asettele leivinpaperiliuskoja kakun reunojen alle, jotta tarjoilulautanen pysyisi puhtaana.) Kostuta pohja maidolla.
Levitä pohjan päälle puolet hillosta ja puolet rahkakermatäytteestä.
Laita toinen kakkulevy täytetyn pohjalevyn päälle ja kostuta se. Levitä sen päälle loppu hillo ja rahka-kermatäyte.
Nosta päällimmäinen levy kakulle ja kostuta. Annan kakun vetäytyä mielellään useita tunteja. Levitä sitten pinnalle ja reunoille kermavaahto ja koristele hedelmillä tai marjoilla.

 



Eija's Garden Ruotsinpyhtäällä












lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kylmä tomaattikeitto


Tällaista en muista. Kesä alkoi oikeasti kesäkuussa ja vieläpä helteisesti. Kylmä ruoka on maistunut! Olen tehnyt useana päivänä ruokaisia salaatteja. Erään ison salaattikulhollisen äärellä poikani tokaisi, että milloin meillä on oikeaa ruokaa. No, tämä keittokaan ei ole oikeaa ruokaa kaikille, mutta kerrassaan maistuvaa kevyttä hellepäivän herkkua lounaaksi tai alkupalaksi.
  
Kylmä tomaattikeitto 
2–3:lle

½ kg kypsiä tomaatteja
1 pala vaaleaa leipää
1 valkosipulinkynsi
nippu ruohosipulia
nippu basilikaa
ripaus sokeria
½ tl suolaa
1 tl balsamietikkaa

Pinnalle 

ranskankermaa
murskattuja suolapähkinöitä

Poista tomaateista kannat ja paloittele hieman.
Anna leipäpalan pehmetä vedessä. Purista vesi pois.
Siirrä kaikki ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja soseuta. Tarkista maku.
Anna keiton maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Tarjoa sellaisenaan tai ranskankerman ja suolapähkinöiden kanssa.




Loviisan avoimet puutarhat

Loviisassa on jo usean vuoden ajan voinut tutustua yksityisiin puutarhoihin. Monta monituista kertaa minun on pitänyt mennä ja nyt sen toteutin. Ihanan erilaisia pihapiirejä. Huomenna puutarhat ovat jälleen avoinna ja vielä elokuussa.









Tämä taitaa olla huonekasvi, mutta mikä?












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...