sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Aroniamuffinit


Pari viikkoa sitten tyttäreni kävi syksyiseen tapaansa ystävänsä luona poimimassa ihania vitamiinipommeja - marja-aronioita. Kokeilin niitä muffineihin ja jopas olivat herkullisia. Toteutin vielä poimijan toiveen vispipuurosta ja kiisselistä. Loput sitten keittelin pudokasomenien ja mausteiden kanssa glögiksi. Pyhäinpäivän aikaan otan jälleen kauniit glögilasit esille ja nautiskelen mausteisesta juomasta. Osan marjoista riivin pakastimeen ja jonain päivänä otan rasiallisen ja leivon pähkinäistä aroniakakkua. Aika monipuolinen marja, josta voisi keksiä vielä vaikka mitä.

Aroniamuffinit 
12 kpl 

5 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4 dl öljyä
2 dl maitoa
3 ½ dl marja-aronian marjoja

Muruseos 
3/4 dl vehnäjauhoja
½ dl fariinisokeria
½ dl saksanpähkinöitä hieman murskattuna
1 tl vaniljasokeria
1 ½ rkl sulatettua voita 

Valmista ensin muruseos. Yhdistä kaikki kuivat aineet, lisää sulatettu voi ja sekoita murumaiseksi.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe isossa kulhossa.
Vatkaa munat, öljy ja maito ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita mahdollisimman vähän.
Jaa puolet taikinasta kahden lusikan avulla 12 isoon muffinivuokaan. Ripottele päälle marja-aroniat ja jaa loppu taikina vuokiin.
Ripottele jokaisen muffinin päälle muruseosta ja paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, muffinit ovat kypsiä.
 


lauantai 21. syyskuuta 2013

Punajuuripata


Juureksista kaikkein inspiroivimman värinen on mielestäni punajuuri. Makukin inspiroi ja valmistin punajuuripataa. Sain upotettua pataan puutarhani omenia, jotka toivat vähän makeutta, ja lipstikkaa sekä timjamia, jotka maustoivat padan herkulliseksi. Sinihomejuusto toi vielä tarvittavan täyteläisyyden.
 
Punajuuripata 
4:lle 

1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
500 g punajuuria
2 omenaa
2 rkl öljyä
3 dl vettä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
nippu tuoreita lipstikan lehtiä hienonnettuna
nippu tuoretta timjamia hienonnettuna
50–100 g homejuustoa 

Kuori ja lohko sipuli, valkosipulinkynnet ja punajuuret.
Pese ja lohko omenat.
Kuumenna öljyä kattilassa tai padassa ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää punajuuret ja omenat ja jatka kuullottamista.
Lisää vesi ja mausteet ja hauduta matalalla lämmöllä kannen alla kypsäksi, noin 45 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä.
Murustele homejuusto pataan ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Voit tarjota osan homejuustosta myös erikseen.
Tarjoa keitetyn ohran, speltin tai riisin kanssa.



Minua pyydettiin kummiksi Raision kausiruokakilpailuun. Aika mukava tehtävä olla valitsemassa suosikkiani kilpailuun lähetetyistä ohjeista. Tästä voit osallistua kilpailuun: http://www.ekologia.fi/kausiruoka. Sitten mainostusta kaikille kavereille, jotta he kävisivät äänestämässä mieleistään ohjetta. Luvassa palkintoja :)

Raision omassa blogissa kerron vieraskynäilijänä ajatuksistani kausiruoasta. Käykääpä kurkkaamassa.

perjantai 13. syyskuuta 2013

Mehevä tyrnikakku


En ole tänä vuonna onnistunut löytämään tyrnejä, mutta pakastimestani löytyi niitä vielä pieni rasiallinen. Kakkua teki mieleni ja ryhdyin leipomaan. Kärsivällisyyttä vaativaa, mikäli kakkua tekee mieli heti. Kakun pitää nimittäin odotella seuraavaan päivään jääkaapissa ja imeä itseensä mehukasta kirpakkaa hunajalla makeutettua tyrnimehua. Mehu kaadetaan kuumalle, juuri uunista tulleelle kakulle ja vaikka mehun määrä vaikuttaa isolta, kakku imee sen kuin pesusieni.

Mehevä tyrnikakku

Taikina
100 g sulatettua voita
2 dl maustamatonta jogurttia
3 kananmunaa
2 ½ dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutusliemi
2 dl pakastettuja tyrnimarjoja 
tai 1 ½ dl valmista tyrnimehua
½ dl hunajaa

Kuorrutus
2 dl ranskankermaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun tyrnimarjoja

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (vetoisuus noin 1 1/4 litraa).
Sulata voi ja anna hetken jäähtyä.
Sekoita jogurtti, kananmunat ja tomusokeri vispilällä. Lisää sulatettu voi.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Varo sekoittamasta liikaa.
Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja paista uunin alatasossa noin 30 minuuttia.
Keitä tyrnimarjoja 1 ½ dl:ssa vettä noin 10 minuuttia. Aseta tukevan kulhon päälle siivilä ja kaada tyrnit siivilään. Hierrä marjoja, kunnes kaikki mehu on irronnut niistä. Mittaa mehua 1 ½ dl ja lisää kuumaan mehuun hunaja. Sekoita, kunnes hunaja on sulanut.
Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä noin 5 minuuttia ja kumoa se. Pese kakkuvuoka ja pane kakku takaisin vuokaan. Pistele ohuella tikulla reikiä kakkuun. Kaada tyrniliemi kakulle. Jos liemi jää kakun pinnalle, nosta kakkua hieman reunasta, jotta lientä valuu myös vuoan pohjalle. Anna kakun jäähtyä, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään.
Sekoita kuorrutteen aineet keskenään vispilällä ja levitä kumotulle kakulle. Koristele tyrnimarjoilla.

Jos ranskankerma on liian löysää, pane suppilo pienen kulhon päälle ja suppiloon suodatinpussi. Kaada ranskankerma suodatinpussiin ja anna valua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.






Retkellä Vartiosaaressa
En millään voi uskoa, että on syyskuu. Suunnattoman kauniina ja lämpimänä päivänä soudimme työtovereideni kanssa saareen. Leikkimielisten olympialaisten tiimellyksessä työasiat unohtuivat. Teimme salaattia, paistoimme makkaraa tulilla ja nautimme syysillasta pitkän pöydän ääressä.






tiistai 3. syyskuuta 2013

Perunapiiras


Keittelin liikaa perunoita. Ajattelin hyödyntää perunat pikimmiten ja kokeilin niitä piiraaseen. Piiraasta taisi tulla perheen perunasuosikki, niin hyvää se oli. Käytin siikliä ja niiden maku tuli loistavasti esiin. Piiras oli hyvää lämpimänä, mutta myös kylmänä. Voisin kuvitella tämän sopivan kivasti myös noutopöydän tarjottavaksi erilaisten kalojen kanssa.

Perunapiiras  

Pohja 
100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä 

Täyte 
400–500 g keitettyjä kylmiä perunoita, Siikli
3 kananmunaa
3 dl maitoa
3 dl vahvaa juustoa raastettuna
1–2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria 

Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Sekoita taikina murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Sekoita mahdollisimman vähän.
Painele taikina irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Laita reunojen tueksi rypistetyt foliosuikaleet. Näin piiraan reunat eivät esipaistettaessa valahda. Siirrä vuoka jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi aikaa, jotta taikina kylmenee. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Viipaloi keitetyt perunat ohuesti.
Vatkaa keskenään munat, maito, juustoraaste ja mausteet.
Kaada esipaistetulle pohjalle vähän munamaitoseosta. Levitä lusikalla juustoraastetta, jotta se ei kasaudu yhteen kohtaan. Lado päälle perunaviipaleita ja toista kerroksia.
Ripottele pinnalle vielä halutessasi juustoraastetta.
Paista noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.




Terveiset Ruokolahdelta

Sain viettää hienon viikonlopun lapsuuteni kesien maisemissa. Lauantainen aamu valkeni järven pinnalla upean usvaisena. Nopeasti usva hälveni ja päivä oli mitä mainion puolukoiden poimimiselle. Puolukkaämpärit täyttyivät täyttymistään satumaisen kauniissa metsissä. Kameraa en ottanut mukaan, mutta maisemat tallensin tunnemuistiini.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...