sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Suklaavanukas


Eilisen harmaan ja sateisen päivän iloksi tein suklaavanukasta. Tänä aamuna ei tietoakaan eilisestä harmaudesta. Aamun lehtikin unohtui postilaatikkoon, kun jäin lumoutuneena kuvaamaan auringon kultaamaa puutarhaa.

Suklaavanukas
4:lle

7 dl maitoa
½ dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 vaniljatanko halkaistuna tai 2 tl vaniljasokeria
¾ dl maissitärkkelysjauhoa
1 pieni kananmuna

Mittaa kaikki aineet pinnoitettuun kattilaan ja sekoita hyvin ennen kuin alat kuumentaa.
Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja kiehahtaa.
Katkaise levystä virta ja jatka sekoittamista vielä muutaman minuutin ajan.
Mikäli käytit vaniljatankoa, poista se ja kaada jälkiruokakulhoihin tai laseihin. Peitä kelmulla ja pane jääkaappiin noin 3 tunniksi, jotta vanukas hyytyy. 




 

perjantai 18. lokakuuta 2013

Kurpitsa-juustokakku



Terassille oli eräänä päivänä ilmestynyt valtava kurpitsa. Meinasin lähteä etsimään varastosta kirvestä, jotta saisin jättimokkulan halki, mutta halkaiseminen onnistuinkin isolla keittiöveitsellä. Osa kurpitsasta meni uuniin sipulien ja salvian kanssa ja loput keittelin soseeksi. Pitkään on tehnyt mieli kokeilla kurpitsa-juustokakkua ja siitä tuli vallan mainiota.

Kurpitsa-juustokakku
10:lle

Pohja
150 g piparkakkuja
40 g voita sulatettuna

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl muskottia
ripaus suolaa
3 kananmunaa
3 dl kypsää kurpitsasosetta

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl paksua jogurttia
½ dl tomusokeria

Koristeeksi
pekaanipähkinöitä
tai piparkakkuja murusteltuna

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Murskaa piparkakut survimella kulhossa tai muovipussissa kaulimella painellen.
Lisää sulatettu voi ja sekoita.
Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 26 cm).
Paista uunin keskitasossa noin 7 minuuttia. Jäähdytä ennen täytteen lisäämistä.
Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Yhdistä sokeri, jauhot ja mausteet ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Lisää munat yksitellen ja sekoita. Lisää lopuksi kurpitsasose.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja paista uunin alatasossa noin 50 minuuttia tai kunnes täyte on reunoilta hyytynyt, mutta keskeltä vielä hieman pehmeä.
Ota kakku uunista ja jäähdytä. (Jäähtyessään juustokakku vetäytyy, joten irrota veitsellä tai lastalla kakku vuoan reunasta. Näin pintaan ei tule halkeamia.)
Siirrä kakku jääkaappiin ja tarjoa mielellään vasta seuraavana päivänä.
Kuorrutusta varten sekoita tuorejuusto vispilällä tasaiseksi. Lisää joukkoon jogurtti ja tomusokeri.
Poista vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoiluastiaan pohjalevyn kanssa tai irrota kakku pohjalevystä ison lastan avulla.
Levitä kuorrutus kakulle ja koristele pekaanipähkinöillä tai piparkakkumuruilla.




Jos olet hukkumassa kurpitsaan, oheisista linkeistä löytyy lisää kurpitsaherkkuja:
Kurpitsapiirakka
Kurpitsakeitto ja mausteiset kurpitsansiemenet
Uunipaahdetut kurpitsat
Lämmin kurpitsasalaatti



Puutarhani on valmistautumassa talveen upealla väriloistolla. Kunpa nuo värit säilyisivät vielä vähän aikaa.



sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Lohta ja kasviksia uunissa


Kauppatorin silakkamarkkinoilla kierrellessäni silmiini osuivat ämpäreissä myynnissä olevat isot tillipuntit. Tillit nähtyäni muistin perheen kalaruokasuosikin ja laitoin uunipellille lohta, fenkolia, kesäkurpitsaa, sitruunaa ja runsaasti tilliä. Kyseinen yrtti ei kuulu suosikkeihini, koska harmittaa, kun en oikein saa sitä kasvamaan. Se ilmeisesti tarvitsisi runsaasti aurinkoa, jota puutarhallani ei ole sille tarjota.


Lohta ja kasviksia uunissa
4:lle

600 g lohta
1 fenkoli
1 kesäkurpitsa
1–2 sitruunaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
nippu tilliä

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Leikkaa lohi 4–6 palaan ja siirrä pellille leivinpaperin päälle.
Pese ja lohko fenkoli, kesäkurpitsa ja sitruuna. Siirrä lohkot pellille.
Valuta öljyä kasvisten päälle ja ripottele koko ruoalle suolaa, mustapippuria ja runsaasti tilliä.
Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman paahtuneet.



Syksyiset silakkamarkkinat









Muistutan vielä kivasta reseptikilpailusta. Kannattaa osallistua! Palkintona mm. kokkauskurssi ja Omenamintun Kausiherkkuja omasta pihasta -keittokirjoja :)

lauantai 5. lokakuuta 2013

Täytetyt munakoisot



Nämä täytetyt herkut pitävät sisällään monia lempimakujani mm. munakoiso, kikherne, avokado, punasipuli ja minttu. Ensimmäinen kokeilemani versio oli hyvä, mutta ei päätä huimaava. Seuraava kokeiluni sai osakseen hieman säätöä ja meni aivan nappiin. Olisin syönyt toisenkin, mutta ei riittänyt.

Täytetyt munakoisot 
4:lle 

2 munakoisoa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa

2 ½ dl kikherneitä, keitettyjä tai purkista
2 rkl seesaminsiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
nippu persiljaa
nippu minttua 

Avokadosalsa 
1–2 avokadoa
4 tomaattia
pieni punasipuli
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1–2 rkl hienonnettua tuoretta minttua 

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Halkaise munakoisot pituussuunnassa, tee niihin veitsellä ristiviillot, voitele öljyllä ja ripottele pintaan suolaa. Siirrä munakoisot pellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli ylöspäin. Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sisus on hieman pehmentynyt ja saanut väriä.
Koverra munakoisot esim. greippiveitsellä. Jätä melko paksut reunat. Siirrä sisus monitoimikoneen kulhoon ja lisää kikherneet, seesaminsiemenet ja mausteet.
Täytä koverretut munakoisot seoksella ja paista vielä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja täyte on saanut väriä.

Valmista munakoisojen kypsyessä avokadosalsa.
Kuutioi avokado, tomaatit ja sipuli. Yhdistä ja mausta sitruunalla, suolalla, pippurilla ja mintulla.
Jaa salsa hieman jäähtyneiden munakoisojen päälle ja tarjoa heti. 



Hyvästelen villiviinin  


 

Haikeudella katselen kuistiamme peittävää villiviiniä. Sen upeat valot ja varjot leikkivät viimeisiä leikkejään ikkunaa vasten. Mahtava värien kirjo heijastuu kuistille välillä eksoottisena kimarana. Ensi syksynä muisto vain, villiviini lähtee! Talon toinen puoli sai remontin yhteydessä uuden maalipinnan ja keväällä on vuorossa villiviinin peittämä puoli. No, saahan villiviinin irrotettua ja tuettua seinää vasten uudelleen maalauksen jälkeen, mutta nyt aion olla kaukaa viisas ja poistaa kaiken kasvillisuuden talon seiniltä. Kasvillisuus kerää kosteutta ja näköjään lahottaa vuorilaudat ja pahimmillaan hirret.

Remonttimiehistä jokainen on antanut tuomionsa villiviinille, johon minä melkein itkua olen vääntänyt. Eräs heistä sääli minua niin, että keksi keinon: osan pystyisi säästämään ohjaamalla varret talosta poispäin pergolaan. Hän lupasi jopa rakentaa sellaisen :)

Kelloköynnös on pakkasen puraisun jälkeen muuttunut kauniin violetiksi.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...