perjantai 18. toukokuuta 2012

Rouheinen vuokaleipä



Tuore leipä on niin hyvää! Tämän leivän tuoreus on taattua muutamaksi päiväksi kuumajuuren ansiosta. Kuumajuuri on ikäänkuin tuorepuuro, joka jäähdytetään ja jätetään tekeytymään. Näin leivotusta leivästä tulee tiivistä ja mehevää – ei mitään höttöleipää. Ja ah, niin maukasta.

Rouheinen vuokaleipä
2 leipää

Kuumajuuri
7 dl vettä
2 dl vehnärouhetta
1 ½ dl ruisleseitä
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä

Kiehauta vesi. Mittaa kuivat aineet taikinakulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Sekoita, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä useita tunteja tai yön yli.

Lisäksi
2 ½ dl vettä
40 g hiivaa
1 rkl hunajaa
2–3 tl suolaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota veteen hiiva, hunaja ja suola. Kaada seos kuumajuuren joukkoon ja sekoita.
Lisää täysjyvävehnäjauhot ja vehnäjauhoja ja alusta taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia, käsin alustaen kauemmin.
Siirrä taikina kauhan avulla voideltuihin ja jauhotettuihin noin kahden litran vetoisiin vuokiin. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja taputtele leivät tasaisiksi.
Kohota leivät kaksinkertaisiksi, noin tunti. Paina kohonneiden leipien pintaan haarukalla muutamia pistoja.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Anna leipien jäähtyä hetken vuoissaan. Kumoa leivät ritilälle ja kääri leivinliinaan.




Suloinen kevät
Kevään vihreys ja lintujen laulu on saanut minut aivan lumoihinsa. Kunpa tämä vaan kestäisi kauemmin! Allergikko-parat ovat tietysti eri mieltä. Surkeasti tuhisevia on tänä vuonna tosi paljon. Jaksamisia teille!













7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen leipä ! Allergia on tosiaankin inhottavaa, mutta kevät on silti valloittava vuodenaika :) Kauniita kuvia, mistä päin otettuja ? Hyvää kevättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valloittava todellakin!
      Tuolla alempana osuu arvaus oikeaan ;)

      Poista
  2. Hannele,tämä leipäresepti herätti minussa hurjan halun leipoa tuota leipää,mutta osa aineksista puuttuu...joten ehkä ensi viikolla...
    Ihania kuvia;pitkän talven jälkeen kevään vihreys on ihan huumaavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siispä ensi viikolla leipomispuuhiin :)
      Huumaavaa tämä on! Kunpa ehtisi vielä tarkemmin seurata kevään etenemistä. Tämä etenee liian nopeasti.

      Poista
  3. Tuota leipäreseptiä kannattaisi varmaan kokeilla - hyvä näköinen leipä. Maisemat vaikuttavat tutuilta, ihan kuin Keravajoen rantaa Tikkurilan puolelta:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilla kannattaa. Minä ainakin tykkään juuri tällaisesta vähän kosteasta ja muhevasta leivästä.
      Arvauksesi osui nappiin ;)

      Poista
  4. Ompa ihana leipäohje! Ja upeita kuvia :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...