lauantai 9. kesäkuuta 2012

Siikaa kuusenkerkkäpedillä

Kala menossa uuniin

Henriette Kressin pitämän Villit vihannekset -tilaisuuden innoittamana kokeilin tänään valmistaa kalaa kuusenkerkkäpedillä. Kerkät ovat nyt parhaimmillaan! Ladoin kolme isoa kourallista kerkkiä uunivuokaan, nostin kalan kerkkien päälle, maustoin, peittelin sitruunaviipaleilla ja kypsensin folion alla. Kävin vartin kuluttua kurkkaamassa uuniin ja voi mikä taivaallisen hyvä tuoksu sieltä tulvahtikaan. Maku ei myöskään pettänyt, oli kerrassaan herkullista!

Ensi kerralla laitan nahattoman kalafileen kerkkien päälle. Pelkäsin, että maku olisi ollut liian voimakas ja siksi jätin nahkan. Voisinpa myös valmistaa kalan kokonaisena ja täyttää kalan vatsan kerkillä ja sitruunalla. Kaikkia kerkkiä ei toki ole tarkoitus syödä, kuten ei sitruunoitakaan – ne voi hyvin jättää lautasen reunalle.


Siikaa kuusenkerkkäpedillä

3 kourallista kuusenkerkkiä
1–2 siikafileetä
suolaa
mustapippuria
1 sitruuna

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Levitä kuusenkerkät tasaisesti uunivuokaan.
Nosta kalafile tai -fileet kuusenkerkkien päälle, mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja levitä kalan päälle.
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa kalan koosta riippuen 20–30 minuuttia.
Anna kalan ja kuusenkerkkien vetäytyä folion alla hetken aikaa ennen tarjoilua.

Valmis kala

Ja eikun kalastamaan ja kuusenkerkkiä keräämään!
Lisäys: muista kalastuslupa ja maanomistajan lupa!

16 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä ja epäilemättä myös herkullisen makuista :) Sinä sitten osaat ! :)) Ovatko kuusen kerkät voimakkaan makuisia ?
    Fanitan blogiasi. Se on loistava !
    Hyvää kesän jatkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :)
      Mitenköhän tuota voimakkuutta kuvailisin: melko voimakkaan makuisia kyllä ja tuoksu uunituksen jälkeen tosi voimakas, mutta ihana. Henriette popsi niitä kerkkiä ihan sellaisenaan, tosta vaan. Kannattaa maistaa :)

      Poista
  2. Oi miten haluaisin maistaa tuota just nyt.En tiedä miltä kuusenkerkät maistuvat,mutta siika on niin hyvää:) Ja muistin,että Henrietten sivut ovat minulle tutut jo vuosien takaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siika on hyvää ja vaikka kerkät tuoksuivat voimakkaasti, eivät ne peittäneet kalan makua mielestäni. Oli tosi hyvä yhdistelmä.
      Henrietten sivut ovat muuten maailman laajimmat luonnonyrttisivut ja tosi perusteelliset.

      Poista
  3. Varppina hyvää, kala on minun suosikki ruokaa:)

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Idea kuusenkerkkäpedistä tuli Henrietteltä. Hän kertoi tarinaa, kuinka kerkät juuri ennen uunista ottoa, alkoivat savuamaan. Siksi itse laitoin folion. Hetken lepäily folion alla vielä pehmensi kerkkiä mukavasti.

      Poista
  5. NAM!! Tuota(kin) on kokeiltava :)

    VastaaPoista
  6. Kaunis kuva siiasta matkalla uuniin!
    Tuosta pihaltakin saisi muutaman kuusenkerkän eli jospa kokeilisi. Kuinka kauan "kuusenkerkkäsesonki" on vielä päällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissakin kuusissa kerkät ovat jo aika isoja. Ne ovat kuulemma parhaimmillaan pieninä ja pehmeinä. Luulenpa kuitenkin, että kalapetiin kelpaavat hieman isommatkin, ainakin aromia antamaan.

      Poista
  7. hei, huomaattehan ettei kusenkerkkien kerääminen sisälly "jokamiehen oikeuteen", ja ettei niitä saa kerätä ilman metsän tai maanomistajan lupaa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistutuksesta! Lisäsin muistutuksen vielä tuonne tekstin loppuun.

      Poista
  8. can you tell me what kind of herb you used with fish? looks great.
    sorry, i can't read the lanugage.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I used spruce shoots. They smell and taste very good, quite strong, but delicious.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...