sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Päärynäpiiraat


Hedelmävadissa odotteli kypsä päärynä. Sen päätin käyttää sunnuntain jälkiruokaan. Tein pieniä rapeapohjaisia piiraita, joihin laitoin täytteeksi omenasosetta, päärynäviipaleita ja vaahterasiirappia. Muruseoksen alla maut sointuivat suloisesti toisiinsa. 

Päärynäpiiraat

Pohja
100 g kylmää voita kuutioina
1 ½ rkl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl jääkylmää vettä

Täyte
1 dl omenasosetta
1 päärynä viipaloituna
2 rkl vaahterasiirappia

Muruseos päälle
50 g voita kuutioina
3/4 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita yleiskoneessa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Jos käytössäsi ei ole yleiskonetta, sekoita ainekset käsin nyppimällä. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.
Kauli tai painele taikina 6 pienen piirakkavuoan (halkaisija n. 10 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja pane jääkaappiin tai pakastimeen noin 15 minuutiksi. Paista piiraspohjia 200 asteisessa uunissa ilman täytettä 10 minuuttia.
Valmista muruseos sekoittamalla yleiskoneessa tai käsin nyppimällä voi, sokeri ja vehnäjauhot keskenään. Seos on valmista, kun se on murumaista.
Levitä omenasose kuumille esipaistetuille pohjille, lisää päärynäviipaleet ja valuta päälle vaahterasiirappia. Levitä muruseos päällimmäiseksi ja paista noin 20 minuuttia.
Anna hetken jäähtyä ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.



20 kommenttia:

  1. Arvaa mitä, sain tästä ahaa-elämyksen. Mulla on kulhossa luumuja jotka alkaa kohta mennä ohi, en vain saa niitä syötyä. Aineksia löytyy, ja vaniljakastikejauhetta löytyy kaapista. Kiitos reseptistä, käärin heti hihat!

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa todella herkulliselta :)
    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :))
    /16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvää!
      Ahaa, sinulla on ollut syntymäpäivä ;) Onnea sinulle suloinen tyttö - sweet sixteen!

      Poista
  3. Johan namin lykkäsit :-) Ja Sailankin luumuinen idea nosti veden kielelle.

    Minun päässäni pyörivät tosin herkkujen sijasta leivät: sain ystävättäreltä lainaksi leipäkoneen, jolla ajattelin kokeilla tehdä vaihtelua leipävalikoimaani (100 % kauraa tai 100 % kauraa; nyt olen tosin löytänyt hiivaleipäisen makuisia tattarileipiä, jotka ovat itse asiassa varsin herkullisia). Koska en TODELLAKAAN ole mikään leipuri, leipäkoneen idea "kaada kaikki kulhoon ja odota" sopii minulle kuin nenä päähän.

    Jännittää! Ensi viikolla kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri eilen tyttäreni puhui leipäkoneesta. Äitini käytti sitä aikanaan ahkerasti, mutta ei enää - nurkassa seisoo.
      Kerropa kokeiluistasi, olisi kiva kuulla miten suhteenne edistyy :)

      Poista
  4. No niin, hyvää oli! Taisi tulla syötyä vähän liikaa, röyh. Kun piiras oli vähän niin kuin päivällinen, krhm...
    Oikaisin vähän taikinantekovaihetta, kun ilman juoksevaa vettä käsien ja tiskin pesu on niin hankalaa, tein sekä pohjan että päällismurun samaan aikaan siinä uunivuoassa missä piiraan paistoinkin, ja sekoitin taikinan lusikalla... mutta ei sen tarvitse niin täydellistä olla kun ei ole vieraita ;-)
    Kiitos reseptistä, ja yksi tämän parhaita puolia oli nopeus! Niin, siis en myöskään laittanut taikinaa jääkaappiin... Ehkä kaikkia sääntöjä vastaan mutta hyvää se oli. Siis kaikki meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinäpä olit toimelias ja nopea! Mutkat vaan suoriksi, aina kun voi :) Hienoa, että maistui!

      Poista
  5. Pehmeä hedelmä ja rapeat murut - crumble-tyyppiset leivonnaiset ovat meidän perheessä (äidin) ikisuosikki...

    VastaaPoista
  6. ja päärynä taas usein jää niitten omenoiden jalkoihin ja unohdetaan...kiva resepti ja kauniit kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kunpa olisi päärynäpuu ja pakastin pullottelisi päärynäsosetta ym.

      Poista
  7. No huh, onpas hyvän näköistä! Ja sulla on aina niin kauniit kuvat!
    Tuohon se vaniljajäätelöpallo päälle, niin uppois meikäläisen masuun hetkessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jäi vielä tällekin päivälle hieman ja oli tosi herkkua!

      Poista
  8. Hyvä lukija! Tule auta voittamaan nälkä ja tee lahjoitus kehitysmaiden naisviljelijöiden hyväksi. Voisula

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...