perjantai 18. lokakuuta 2013

Kurpitsa-juustokakku



Terassille oli eräänä päivänä ilmestynyt valtava kurpitsa. Meinasin lähteä etsimään varastosta kirvestä, jotta saisin jättimokkulan halki, mutta halkaiseminen onnistuinkin isolla keittiöveitsellä. Osa kurpitsasta meni uuniin sipulien ja salvian kanssa ja loput keittelin soseeksi. Pitkään on tehnyt mieli kokeilla kurpitsa-juustokakkua ja siitä tuli vallan mainiota.

Kurpitsa-juustokakku
10:lle

Pohja
150 g piparkakkuja
40 g voita sulatettuna

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl muskottia
ripaus suolaa
3 kananmunaa
3 dl kypsää kurpitsasosetta

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl paksua jogurttia
½ dl tomusokeria

Koristeeksi
pekaanipähkinöitä
tai piparkakkuja murusteltuna

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Murskaa piparkakut survimella kulhossa tai muovipussissa kaulimella painellen.
Lisää sulatettu voi ja sekoita.
Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 26 cm).
Paista uunin keskitasossa noin 7 minuuttia. Jäähdytä ennen täytteen lisäämistä.
Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Yhdistä sokeri, jauhot ja mausteet ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Lisää munat yksitellen ja sekoita. Lisää lopuksi kurpitsasose.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja paista uunin alatasossa noin 50 minuuttia tai kunnes täyte on reunoilta hyytynyt, mutta keskeltä vielä hieman pehmeä.
Ota kakku uunista ja jäähdytä. (Jäähtyessään juustokakku vetäytyy, joten irrota veitsellä tai lastalla kakku vuoan reunasta. Näin pintaan ei tule halkeamia.)
Siirrä kakku jääkaappiin ja tarjoa mielellään vasta seuraavana päivänä.
Kuorrutusta varten sekoita tuorejuusto vispilällä tasaiseksi. Lisää joukkoon jogurtti ja tomusokeri.
Poista vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoiluastiaan pohjalevyn kanssa tai irrota kakku pohjalevystä ison lastan avulla.
Levitä kuorrutus kakulle ja koristele pekaanipähkinöillä tai piparkakkumuruilla.




Jos olet hukkumassa kurpitsaan, oheisista linkeistä löytyy lisää kurpitsaherkkuja:
Kurpitsapiirakka
Kurpitsakeitto ja mausteiset kurpitsansiemenet
Uunipaahdetut kurpitsat
Lämmin kurpitsasalaatti



Puutarhani on valmistautumassa talveen upealla väriloistolla. Kunpa nuo värit säilyisivät vielä vähän aikaa.



19 kommenttia:

  1. Oh! Mun kuola valuu! Vaikka tungen piparkakkumaustetta jokaiseen ruokaan joka sisältää kurpitsaa, miksen ole koskaan älynnyt tehdä piirakkapohjaa pipareista?! Tätä on aivan pakko tehdä, vegenä tietty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparit sopivat tosi hyvin juustokakun pohjaksi. Kiva että sait tästä vinkin omaan vegesovellukseesi. Korvaatko tuorejuuston tofulla?

      Poista
    2. Varmaankin tofulla sillä sillä saa terveellisemmän lopputuloksen :) Mutta myös vegaanista tuorejuustoa löytyy maustamattomana, tofuttia.

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä tuo kurpitsakakku. Täytynee odottaa toteuttamista johonkin vuoteen, jolloin kasvatan kurpitsaa.
    Ai että nuo syyskuvat ovat kauniita. Olen niin kade kuunliljan lehdistä! (Meillä peurat syövät ne jo elokuisin). Nuo ovat kuin kultaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näen jo silmissäni kuinka kurpitsasi luikertelevat pitkin Saaripalstaa ;)

      Minusta se on ihan rikos, kun jotkut leikkaavat kuunliljat alas vihreinä. Niiden syysasuhan on ehdottomasti kaunein, tosiaan kuin kultaa. Voi sääli, että ne peurat tykkäävät niistäKIN.

      Poista
  3. Tuo piparkakkupohja tuo varmasti kivan ja hienostuneen vivahduksen upeaan kakkuun ... ja nuo pekaaninpähkinät reunassa korostavat kaunista valkeaa kuorrutusta - nyt syyslomalla passaa hieman herkutella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin passaa herkutella, sattui olemaan vielä tyttären syntymäpäivätkin :)

      Poista
  4. Kurpitsajuustokakku on ihanaa;olen syönyt sellaista Jenkeissä asuessani.Ja miten kaunis suuri kurpitsa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen, että Israelissa tehdään paljon myös juustokakkuja, mutta ei ilmeisesti kurpitsasta. Juustokakku on aika tuhtia, ei pysty kovin isoa palaa syömään kerralla.

      Kurpitsan paloittelu kävi ihan työstä :)

      Poista
  5. Namskis, vaikuttaa aika herkulta ohjeelta :) Aurinkoista viikonloppua sulle!

    VastaaPoista
  6. Rakastan kurpitsapiirakkaa, rakastan juustokakkuja - tämä kuullostaa siis aivan taivaalliselta. :)

    VastaaPoista
  7. Mieletön herkku.:) Kurpitsa on minulle tuntematon raaka-aine, uskon että juustokakkusi saisi minut innostumaan kurpitsasta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostut kurpitsasta! Kaupoista saa nykyisin aika monia eri lajikkeita.

      Poista
  8. Tässä on todella kauniita, syksyisen raikkaita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Harmi vaan, että tuo raikkaus on jo tiessään. Nyt kaikki kasvit ovat lurpallaan ja odottavat leikkausta tai haravointia.

      Poista
  9. Jihuu, kurpitsaa on huomenna yllin kyllin, kun pitäisi koristeita saada aikaiseksi ja samalla leipoa jotain makeaa. Otetaan tästä koppia!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...