sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Lammaspata

Karitsan lapa

Lammaspataan sujahti reilusti paprikoita ja paprikaa myös mausteena. Savupaprikaan olen aiemmin suhtautunut varauksella, mutta tähänkin ruokaan se sopi todella hyvin. Pata oli vahvaa, herkullista ja liha niin pehmeää, että melkein karkasi haarukasta.

Lammaspata
6:lle

1 ½ kg karitsan lapaa paloiteltuna
öljyä ruskistamiseen
3 sipulia lohkottuna
6 valkosipulinkynttä viipaloituna
3–4 (suippo)paprikaa suikaloituna
1 rkl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
3 laakerinlehteä
muutama rosmariinin oksa
1 ½ tl suolaa
2 dl punaviiniä

Ruskista liha valurautapadassa kahdessa erässä. Siirrä lihat odottamaan.
Ruskista sipulilohkoja muutama minuutti. Lisää valkosipulit, paprikat ja mausteet ja sekoittele hetken aikaa. Lisää viini ja lihat.
Siirrä pata uuniin ja hauduta kannen alla 175 asteessa runsas 2 tuntia.





Keväinen metsä
Sipoonkorven metsäpolut olivat vielä viikonloppuna paikoin jäisiä. Puikkelehdin metsän kautta pahimpien paikkojen ohi, en kaatunut. Istahdin kivelle syömään eväitä ja nautin auringonlaskusta tikan nakuttaessa kelottunutta puuta ja mustarastaan livertäessä iltalauluaan.









10 kommenttia:

  1. Hmm, lammaspata ja savupaprika, kuulostaa lupaavalta!

    VastaaPoista
  2. Houkuttelevasti aurinko heittää säteitään keväiseen metsään. Tulee ihan ikävä metsän hiljaisuutta, ei ole tullut tänä lumettomana talvena koettua sitä kertaakaan.

    Lammaspata kuuluu myös tähän aikaan vuodesta, ja miten houkuttelevalta se näyttääkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsässä on niin rauhoittavaa! Menin työviikon päätteeksi ja sinne jäivät kaikki arkiset asiat.

      Poista
  3. Tuoksuu tänne asti, sekä lammaspata että kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruokia tehdessä nälkä on yleensä valtaisa, kun joutuu niin kauan olemaan herkullisessa tuoksussa.

      Poista
  4. Lammaspataa en ole koskaan tehnyt, mutta aikomus olisi. Varmasti mehevää, kun kypsyttää hitaasti. Millähän tuon punaviinin korvais? Riittänee mausteinen liemi.
    Kylläpä siellä on kevät pitkällä, täältä katsottuna tuntuu uskomattomalta. Täällä hyvä hiihtokausi nyt meneillään. Tiistaina koululaisilla Koillismaan koulujen väliset hiihtokilpailut. Terveiset kirkkailta keväthangilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaviiniä vailla minäkin tosi usein. Korvaan yleensä vedellä ja lorauksella balsamietikkaa.
      Voi olen ihan kade noista hiihtokeleistä. Minusta kevät tuli täällä ihan liian nopeasti.
      Hohtavia keväthankia Piaseni!

      Poista
  5. Ihana pataohje, laitetaan pinterestiin :)
    Kevät on niin maagista aikaa, kunpa ehtisi luontoon useammin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinterest on tosi kiva. Minulla se täyttyy nykyisin käsityöjutuista :)
      Kevät on tosiaan niin maagista ja vielä kun aurinkokin paistaa. Tänään suuntaan jälleen metsäretkelle...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...