maanantai 28. huhtikuuta 2014

Pikadonitsit (uunissa)

Donitsit ilman uunia

Joskus uppopaistaminen ei tule kyseeseen. Kehittelin tämän ohjeen viime vuonna, kun ei ollut mahdollista kypsentää perinteisiä munkkirinkilöitä öljyssä. Ei myöskään ollut ns. donitsipeltiä. Ratkaisin ongelman siten, että paksusta taikinalevystä muotilla painelemalla saa otettua söpöjä donitseja. Yllättävän hyviä ovat ollakseen uunissa paistettuja. Kuorrutteeksi perinteinen hienosokeri on aikuisten mieleen, mutta nuoriso pitää tomusokeri-nonparelliversiosta.

Pikadonitsit onnistuvat myös gluteenittomina korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteenitonta jauhoseosta tarvitaan pari desiä enemmän kuin ohjeen vehnäjauhoa.

Pikadonitsit

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
3/4 dl öljyä
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna

Kuorrutus 1 (½ annokseen)

15 g voita
½ dl vettä

1 dl sokeria

Kuorrutus 2 (½ annokseen)

1 dl tomusokeria
(ripaus karamelliväriä)
noin 2 rkl vettä tai sitruunamehua
(nonparelleja tai mantelirouhetta)

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa.
Sekoita pienessä kulhossa öljy, kermaviili ja muna ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita varovasti pehmeäksi taikinaksi.
Anna taikinan turvota kulhossa noin 10 minuuttia.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Ripottele leivinpöydälle reilusti jauhoja ja kaada taikina pöydälle. Ripottele taikinan päälle myös jauhoja. Kauli tai painele taikina ison kirjekuoren (A4) kokoiseksi paksuksi levyksi.
Paina muotilla tai lasilla taikinaan ympyröitä. Paina ympyröiden keskelle reikä pienellä muotilla. Kasta muotit jauhoihin ennen painamista. Siirrä donitsit leipurinlastan avulla pellille.
Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Kuorrutus 1:
Mittaa pieneen kattilaan voi ja vesi. Kun voi on sulanut, ota kattila pois levyltä. Kasta lämpimät donitsit voi-vesiseokseen ja siirrä leivontaritilälle reikäkauhalla.
Kaada sokeri pieneen kulhoon ja kieritä donitsit sokerissa.

(Jos haluat pakastaa donitseja, kierittele ne sokerissa vasta sulattamisen jälkeen.)

Kuorrutus 2:
Mittaa tomusokeri pieneen kulhoon. (Lisää ripaus jauhemaista karamelliväriä.) Sekoita ensin yksi ruokalusikallinen nestettä joukkoon ja lisää tarvittaessa, kunnes seos on sopivan notkeaa levitettäväksi tai valutettavaksi.
Koristele nonparelleilla tai mantelirouheella ennen kuin kuorrutus jähmettyy.

(Jos haluat pakastaa sokerikuorrutettavia donitseja, kuorruta ne sulattamisen jälkeen.)

Ilta-aurinkon säteitä Sipoonkorven pitkospuilla









12 kommenttia:

  1. Voi mikä sammakko! Mainio. Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Sammakoita oli ihan mahdottomasti. Koskaan ennen en ole nähynyt niitä niin paljon. Osasivat ottaa ihanan rennosti ;)

      Poista
  2. Olipa hyvä ohje ja kauniita kuvia! Kiitos niistä :)

    VastaaPoista
  3. Nyt on pellillinen munkkeja uunissa! Olen aina pelännyt uppopaistamista enkä ole koskaan uskaltanut paistaa munkkeja. Ihanaa, nyt saadaan kuitenkin omatekoisa vappumunkkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppopaistamisessa on omat riskinsä... Nämä ovat uunituoreina kiva vaihtoehto perinteisille munkkirinkilöille. Toivottavasti piditte :)

      Poista
  4. Herkullisen kuuloinen resepti, montako donitsia tällä tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Määrä riippuu muotin koosta. Käytin muottina kahta eri kokoa: isoa ja pientä lasia. Isoja donitseja tuli noin 10 ja pieniä saman verran.

      Poista
  5. Ihanan helponoloinen resepti. Inhoan rasvassa keittämistä käryn takia (rasvakeitintä ei ole vielä hankittu), joten tämä ohje tuli tarpeeseen. Menee kokeiluun jo tänään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppopaistaessa tulee tosiaan tylsästi käryä. Toivottavasti donitsit maistuivat :)

      Poista
  6. Tässä on resepti mun makuuni, tykkään jos hyvää saa helpolla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...