torstai 5. maaliskuuta 2015

Myslipatukat ja steviasta

Itse tehdyt myslipatukat

Myslipatukoita on kiva olla matkassa mukana, jos on pienen välipalan tarvetta. Patukkaohjeen kehittelin alunperin Food & Fitness-kurssille - liikkuville nuorille, jotka ovat kiinnostuneet terveistä elämäntavoista. No, sitten tuli tämä kirjaprojekti ja ajattelin muuntaa ohjetta ja käyttää makeutukseen kuivattamaani steviaa. Se sopikin yllättävän hyvin: stevian pistävä maku ei noussut mitenkään esiin ja makeus oli sopiva.


Myslipatukat
noin 10 kpl

3 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinöitä tai manteleita, vähän paloiteltuina
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä

1 ½ dl omenasosetta tai -mehua
1 rkl hunajaa
1 tl vaniljasokeria
½–1 tl kuivattua steviaa jauhettuna
½ tl kanelia
1/4 tl suolaa

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet.
Mittaa kattilaan omenasose tai -mehu ja mausteet. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tahnamaiseksi.
Muotoile kostutetuin käsin taikinasta myslipatukoita ja siirrä pellille leivinpaperin päälle.
Paista uunin keskitasossa 10–15 minuuttia.

Säilytä myslipatukoita rasiassa huoneenlämmössä. Jos säilytät niitä pitkään, siirrä rasia jääkaappiin. 

Stevian kasvattaminen
Stevia jakaa mielipiteitä. Sen maku on sellaisenaan aspartaamimainen, mutta sopivasti annosteltuna ja yhdisteltynä se on hyvä.

Olen vuosia kasvattanut steviaa parvekkeella ruukussa. Pari vuotta sitten sain taimen jopa talvehtimaan ja toivon kovasti, että se tänäkin vuonna puskisi uutta kasvustoa. Aionkin tuoda sen pian kellarista sisään. Ajattelin kuitenkin varmuuden vuoksi kokeilla kasvattaa steviaa siemenistä. Siemenet kannattaa kylvää maaliskuussa, joten suunnistan pian siemenkauppaan.

7 kommenttia:

  1. Kivat patukat;itsekin teen itse aina energia ym.patukat. Steviaa en ole käyttänyt suoraan lehdistä jauhettuna,vaan tippoja tai jauheena,mutta kerran maistoin lehteä ja ei se kyllä kauhean hyvältä maistunut.Mutta kiva että sen maku häviää tuollaisessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin, että olet tehnyt monia erilaisia patukoita. Ne ovat kivoja välipaloina. Stevian lehdet sellaisenaan maistuvat todella voimakkailta. Stevian maussa on myös pistävyyttä ja hieman karvautta, mutta patukkataikinan joukkoon lisättynä sitä ei ilmennyt :)

      Poista
  2. Kokeilemisen arvoinen ohje. Olen kasvattanut steviaa, mutta pelkältään se oli kyllä kamalaa. Teen se makeutti ihan kivasti, samoin smoothien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teehen stevia tosiaan sopii, jos tykkää makeutetusta teestä ja muihinkin juomiin kokeilemisen arvoinen. On kiva kasvattaa steviaa itse ja kokeilla sitä erilaisiin juttuihin - kokeilut jatkuvat ainakin täällä Omenaminttulassa :)

      Poista
  3. Ihana blogi<3 kyselen vain, että millä voisin korvata ohjeen pähkinät? En voi allergian takia syödä mitään pähkinöitä? Toinen juttu, olisin kiinnostunut kirjastasi, mutta löytyykö sieltä paljon ohjeita myös pähkinä ja rucola-allergigolle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät blogistani!
      Kokeile korvata myslipatukoiden pähkinät sekoituksella, jossa on erilaisia siemeniä, esim. seesam, kurpitsa, pellava.

      Koska pidän paljon pähkinöistä, kirjan ohjeissa on jonkin verran niitä. Ne voit kuitenkin hyvin jättää pois tai korvata samaan tapaan kuin edellä erilaisilla siemenillä. Rucolan voit korvata babypinaatilla.

      Iloista pääsiäistä!

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! :) täytyykin kokeilla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...