keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Juhlava hedelmätorttu


Onpas nyt juhlittu! Vuorossa olivat nuorukaisen syntymäpäivät ja samalle päivälle sattui myös isänpäivä. Tämä kakku, tai paremminkin torttu, oli nuorukaisen toiveena ja siskonsa näppärät kädet saivat aikaan näin upean koristelun.

Pohjataikinaksi leivoin rapean murutaikinan ja täytteeksi tein samettisen pehmeän tuorejuusto-jogurttitäytteen. Pohjan leivoin edellisenä päivänä, täytin jäähdyttyään ja annoin odottaa jääkaapissa koristeluun saakka. Näin pohja leikkautuu helpommin tarjoilupäivänä. Kakkuun voi myös hyvin käyttää ihan perinteistä murotaikinaa.


Hedelmätorttu

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita, kylmänä ja kuutioituna
½ dl sokeria


Täyte:
200 g tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
½ dl maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria


Pinnalle:
kauden hedelmiä tai marjoja

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija n. 28 cm).
Sekoita keskenään jauhot, kylmä voi sekä sokeri, kunnes muodostuu kiinteitä muruja. (Sujuu helpoimmin yleiskoneella.)
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja anna taikinan levätä sillä aikaa jääkaapissa. (Kun taikina on mahdollisimman kylmää, reunat eivät laskeudu.)
Pistele pohjaa haarukalla ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä.
Jäähdytä ennen täyttämistä.

Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto vispilällä tasaiseksi ja lisää joukkoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri.
Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja koristele kauden hedelmillä tai marjoilla.


Torttu kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaapista, jotta pohja hieman pehmenee.

Suorakaiteen muotoiseen vuokaan syntyi toisenlainen koristelu. Tämän irtopohjavuoan pohjaosaa en millään saanut irti. Lieneekö vika siinä, että vuoka oli ensimmäistä kertaa käytössä.

21 kommenttia:

  1. Voi mitkä värit! Aivan häikäistyn tuosta ihanuudesta ja maistuukin varmasti taivaalliselta!

    VastaaPoista
  2. Siis, upean näköistä ja varmaan myös makuista.

    VastaaPoista
  3. Ei ole tainnut omena pudota kauas puusta, mitä kakkuun tulee. Tyttäresi on saanut aikaan kaunista jälkeä! Ihana ajatus, että teillä isä ja poika voivat juhlia samoihin aikoihin :) Meillä niin käy yleensä äitienpäivän ja Joulutyttöni nimipäivän kanssa. Päivät eivät tietenkään aina satu yksiin, mutta juhlia voi samalla kertaa.

    VastaaPoista
  4. Johan on koristelut! Aivan ihanat tähtibanaanit :-) Näppärä tyttö. Tänään muuten tuli viikottainen ruokalähetys Korppon kaupasta - tilasin ainekset tuohon aiemmin kirjoittamaasi kaalipataan.

    VastaaPoista
  5. Marita: Oli kyllä taivaallisen hyvää ;)
    Tupu: Ulkonäkö ja maku menivät nappiin.
    Lumiomena: Tytär on tosi taitava ja luova näissä koristelujutuissa. Juhlimme kolmessa polvessa, ihana isoisäkin oli mukana.
    Saila: Nuo tähtibanaanit olivat ihan yllätys minullekin. Ei ole ennen sellaisia meillä ollut. Kuulostaa aika idylliseltä tuo ruokalähetys - veneelläkö tuovat?

    VastaaPoista
  6. Ei sentään... :-D Yhteysalukselle vievät, joka tuo ruokapaketit samalla kuin postin ja ihmisetkin. Kauppa on keskittänyt ruokakuljetukset vain yhteen päivään viikossa, jottei heidän tarvitse yhtä mittaa kuljettaa paketteja laivarantaan, joka on eri saarella lossimatkan päässä.

    VastaaPoista
  7. Kyllä aivan omaa luokkaansa nuo koristelut.
    Tosi kaunista!
    Tahtoo vain unohtua nuö hedelmät, nehän on kakussakin kauniit (ja perinteiset)koristeet. Nykyään vaan ollaan niin noiden sokerikoristeiden huumassa, että joskus perusjutut unohtuu.

    ...mistä noi tähtibanaaneita
    oikein saa...? ;D

    VastaaPoista
  8. No omena ei ole kauas pudonnut puusta...;D

    Kauniin näköistä,raikasta ja varmaankin tosi hyvää!

    VastaaPoista
  9. Oi, miten herkullisen näköisiä torttuja! Täyte kuulostaa ihanalta - pitääkin ryhtyä tortun leivontaan heti pian!

    VastaaPoista
  10. Kylläpä näyttää herkulliselle ja ihanalle. Ja sun reseptit ei ole pettäneet koskaan ;)

    VastaaPoista
  11. Saila: Eli aika käytännöllistä ja ekologistakin. Pitää siis olla kauppalista valmiina, ei voi shoppailla ihan ex tempore.
    Nanna: Sokerikoristelut ovat tosiaan muodissa, hienoja ja taidokkaita, mutta niiden maku ei ihan nappaa. Hedelmissä ja marjoissa on aidot maut. Tähtibanaaneja saa, kun ravistelee piparimuotteja ;)
    Yaelian: Näinhän ne omenat tuppailevat putoilemaan. (Sinäkin, upea kuin äitisi.)
    Liisa: Ja eikun torttuja leipomaan :)
    Elisa: Mmm, vieläkin hyvä maku suussa.

    VastaaPoista
  12. Myöhästyneet onnittelut! Minä tykkään leipoa, se on jotenkin rentouttavaa.

    VastaaPoista
  13. en kyllä ite laittais kosteaa täytemassaa aikasempana päivänä piiraaseen.. se löysistää tosi paljon pohjaa ja vie rapeuden. jonkun liivatteella tehdyn ehkä voisi vielä laittaa.

    mutta hyvältä näyttää tuoreet hedelmät.. sokerikoristeet on muotia vaan blogeissa ei oikeissa konditoria tuotteissa :)

    VastaaPoista
  14. Tyylikäs ja raikas kakku. Pidän erityisesti banaanitähdistä. Kakku houkuttelee syömään.

    VastaaPoista
  15. Kirjailijatar: Kiitos! Leipominen on melkeinpä terapeuttista.
    Aleksi: Tuoreet hedelmät sopivat niin hyvin torttuun :) Olen tehnyt tällaista torttua monta kertaa ja ongelma nimenomaan on se, että tuoreeltaan pohja on niin rapea, että lentää lautaselta melkein syliin. Seuraavana päivänä se leikkautuu paremmin ja on silti aivan rapea.
    Voisi tietty kehitellä toisenlaisen pohjataikinan, mutta tuo vaan on niin herkullinen.

    VastaaPoista
  16. Voisula: Raikas tosiaan. Nuo banaanitähdet tytär keksi ja ovat niin hauskat.

    VastaaPoista
  17. Hei ihania banaanitähtiä! Minulla on ollut jo pari päivää kauhea makeannälkä ja tekisi mieli leipoa jotakin, ei vain ole ehtinyt. Ehkä viikonloppuna voisikin kokeilla tuollaista herkkutorttua :)

    VastaaPoista
  18. Ihanat koristelut. Nuo banaanitähdet ovat kyllä se piste iin päälle:)

    VastaaPoista
  19. Värikylläistä ja raikkaan näköistä runsautta noissa kakuissa. Pääsisipä osingoille;)

    En kyllä tajua, miten tuollaisen pohjan saa ehjänä vuoasta ulos...

    VastaaPoista
  20. Solen: Minulla on joka päivä makeannälkä :)Toivottavasti ehdit viikonloppuna leipoa.
    Pioni: Hyvinpä sanoit: piste iin päälle.
    Katriina: No voi, ne on syöty jo ;) Tuosta pyöreästä irtopohjavuoasta lähtee ihan hyvin irti, nostaa vaan ja ehjänä pysyy. Sama taikina oli, ja toisesta ei lähtenyt. Kokeilen ensi kerralla voidella runsaammin ja painella taikinaa hellemmin.

    VastaaPoista
  21. tosi tosi upeita on - ei voi muuta sanoa !

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...