sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Puolukkapiirakat ja kävelyllä kartanomaisemissa


Mummoni leipoi usein karjalanpiirakoita. Samasta kuoritaikinasta hän teki aina myös puolukkapiirakoita. Minusta ne olivat ihan parhaita! Kun päätin itse niitä nyt kokeilla, löysin ohjeita ainoastaan puolukkarönttösistä, joihin tulee imellettyä perunaa. Oli pakko ottaa puhelu sukulaiselle, joka muisti miten mummon puolukkapiirakoita tehtiin. Ja onnistuin, sillä tarjotessani näitä mummoni pojalle eli isälleni, hän sanoi, että olivat ihan kuin mummon piirakoita. Eläköön, yksi perinne taas tallessa!

Puolukkapiirakat
(16 - 20 kpl)

Taikina:
1 dl kylmää vettä
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl öljyä
Leipomiseen:
ruisjauhoja
Puolukkatäyte:
1 l puolukoita
1 dl sokeria
n. 1 dl ruisjauhoja

Voitelemiseen:
1 dl vettä
25 g voita


Sekoita kylmään veteen jauhot, suola ja öljy.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16 - 20 palaan.
Pyöritä palat palloiksi, "kasta" ruisjauhoihin ja litistä. Peitä palat kelmulla.
Kauli palat pyöreiksi. Ripottele piirakkapohjille ruisjauhoja ja pinoa kelmun alle odottamaan täyttämistä.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Valmista täyte. Survo puolukat ja sekoita niiden joukkoon sokeri ja ruisjauhot.
Valmista piirakat yksi kerrallan. Harjaa ylimääräinen jauho pois ja levitä täytettä piirakkapohjalle. Ei ihan reunaan asti.
Taita reunat täytteen päälle ja rypytä. Älä nipistä, vaan paina etusormilla kevyesti ja ikäänkuin vedä taikinaa aaltomaisesti täytteen päällä.
Paista noin 15 minuuttia tai kunnes piirakoiden reunat saavat väriä.
Kuumenna vesi ja voi kattilassa ja voitele kuumat piirakat molemmin puolin. Anna pehmitä leivinpaperin ja liinan alla ennen tarjoilua.



Kävelyllä kartanomaisemissa
Kävin pienellä kävelyllä Puotilan rannassa muutama päivä sitten. Pian sen jälkeen taivaalta tuli räntää ja illalla sitten alkoikin lumimyräkkä.



20 kommenttia:

  1. Pulikallako pyörittelet vai pastakoneella?
    Voi että, noita pitäisi taas kokeilla, piirakoita tulee vain niin harvakseen tehtyä. Taitaa jouluksi olla vähän tiukat aikataulut :(

    VastaaPoista
  2. Kaunista ja rauhallista maisemaa -ja vähälumista.
    Noita piirakoita olisi mukava maistella, mutta tuskin uskaltautuisin tekemään. Maut sopivat varmasti ihanasti yhteen.

    VastaaPoista
  3. Päivikki: Pulikalla ehdottomasti. Tytär kyllä pulikoi tällä kertaa. Olisin pari viikkoa sitten luullut pastakonekysymystäsi vitsiksi, mutta näin jossain, kun tekivät pastakoneella. Hih, aika nerokas keksintö.
    Ei meilläkään tule kovin usein piirakoita tehtyä. Aika sukkelaan kyllä sujuu, jos toinen pulikoi ja toinen täyttää, joten usemminkin voisi tehdä. On ne niin hyviä.
    Katriina: Niin, nyt ovat nuokin maisemat lumen peitossa.
    Maut ovat kyllä miu mau mukkaa.

    VastaaPoista
  4. Minulle puolukkapiirakka on ihan uusi tuttavuus, hauska tutustua siis! Ihan näin virtuaalisesti näin ensi alkuun. Ehkä voimme tehdä joskus tuttavuutta ihan suutuntumalla. Näyttää nimittäin mukavalta tyypiltä.

    VastaaPoista
  5. Hienon kulttuurityön olet tehnyt kun selvitit reseptin ja pistit talteen! Tuolla Puotilan kartanossa kävin joskus syömässä äitini kanssa, se on hieno ympäristö.

    VastaaPoista
  6. Oi, ihanaisia perinteitä ja ohjeita!
    Ja noissa maisemissa olisi leppoisaa ulkoilla, kaunista..
    Iloa päiviisi♥

    VastaaPoista
  7. Ihanan herkulliselle näyttää!
    Ja mitkä ulkoilumaisemat, todella kaunista! Ja hienoja kuvia. :)

    VastaaPoista
  8. Oi, oi, oi! Mahtava ohje!
    Itse teen oman sukuni perintönä karjalanpiirakat perunatäytteellä l. perunapiirakoita: http://partsipuutarhuri.blogspot.com/2010/04/piirakkaperinnetta.html

    Nyt on aivan pakko kokeilla myös puolukkapiirakoita.

    T. Partsipuutarhuri

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen ohje! Olen varttikarjalainen (siis 1/4 karjalainen, isänäitini oli Suojärveltä) ja riisi- ja perunapiirakoita teen aika useinkin. Mutta että puolukka! Näyttävät kauniilta ja kuulostavat hyviltä.

    Onpa Puotilassa viehättävää. Itäinen Helsinki on minulle tuntematonta seutua, pitäisi tutustua tarkemmin.

    Ihanaa, talvista viikkoa!

    VastaaPoista
  10. Kirjailijatar: Mukava tyyppi kuule onkin ja varsinkin suutuntumalla. Hauskaa, että pääsitte jo vähän tutuiksi.
    Saila: Niin, itseasiassa kulttuurityö hyvinkin. Puotilan ympäristö on kaunis ja kuvassa olevan polun vieressä on viljelypalstoja :)
    Hannah: Kiitos! Jännä, että perinteet tulevat ajan myötä aina vain tärkeämmiksi.
    Esmeralda: Kiitos! Pitääkin pian mennä noihin maisemiin uudelleen, nyt kun on lunta. Vaikkapa sinisen hetken aikaan.
    Partsipuutarhuri: Kävin kurkkaamassa ja sinulla olikin tosi herkullisen näköisiä perunapiirakoita, nam, alkoi tekemään mieli.
    Lumiomena: Jos tykkäät puolukoista, varmaankin tykkäät myös näistä. Ja ihanaa, että sinäkin ylläpidät piirakkaperinnettä :)
    Lumisia päivä sinulle! (Lumiviikkosi oli kiva idea.)

    VastaaPoista
  11. Muistan kun köksän tunnilla tein elämäni ensimmäiset karjalanpiirakat ja ai että ne maistuivat niin makoisille, ihan erilaisille kuin kaupan. Perinteiden ylläpito on hienoa ja minusta on ihana ajatella, että sinä teet samoja piirakoita kun mummosi.

    VastaaPoista
  12. Ihanan herkullisen näköisiä. Tuleeko ruisjauhoja todellakin 1½ tl, eikä dl?
    Onnistuisiko IKEAn puolukkahillolla. Täältä ei saa puolukoita mistään. Jos vaikka tekisin Kiitospäiväksi karjalanpiiraat ja samalla vaivalla noita puolukkapiirosia.

    Tarja

    VastaaPoista
  13. Kiitos ihanasta blogistasi! Puolukkapiirakoita kokeillaan varmasti.

    VastaaPoista
  14. Solen: Ajan oloon perinteitä arvostaa aina vaan enemmän. Arvaat varmaan, että isänikin oli tosi onnellinen saadessaan mummon piirakoita.
    Tarja: Hyvä kun huomasit. Korjattu 1½ DL. En ymmärrä miten näihin kirjoitusvirheisiin voi sokeutua. Taisivat lasit taas olla laukussa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla hillolla. Älä laita täytteeseen sokeria lainkaan ja vähennä ruisjauhon määrää. Ja sitten viestiä kiitos, millaisia tuli :)
    Suvi: Olepa hyvä ja tervetuloa! Mukavaa, että kokeilet.

    VastaaPoista
  15. Onpa kauniita piirakoita. Olen leiponut vaan riisitäytteellä, mutta nämä kuulostavat herkulta. Ja ehkäpä myös lanttutäytteellä sitten joulunaikaan.

    VastaaPoista
  16. Oikun näyttäät herkullisilta nuo piiraasi. Mummon reseptit on ihan parhaita!

    VastaaPoista
  17. Onko Puotilassa noin kaunista?
    Voiko Puolukkapiiras olla noin uskomattoman kaunis? Kokeilenpa myös makua!

    VastaaPoista
  18. Tiina: Herkkua ovat, jos tykkää puolukoista. Hyvä idea, lanttutäytteisiä kokeilenkin seuraavaksi.
    Laura: Juu, pitäisi muutama muukin mummon resepti taltioida.
    Kahveli: Kyllä Puotilassa on kaunista, meri vieressä ja paljon rauhallisia taloryppäitä.
    Ruis ja puolukka ovat hieno makupari.

    VastaaPoista
  19. oh, how nice. I love those pictures.
    They remind me where I have been.....

    so lovely.

    VastaaPoista
  20. Coco: How nice that you like my pictures :) Thanks!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...