lauantai 24. syyskuuta 2011

Aronia-omenakiisseli


Moni on syönyt kiisseleitä kyllästymiseen saakka - retrojälkiruoka, josta saattaa vielä tulla trendijälkiruoka. Kokeilin tehdä aronioista kiisseliä ja siitä tuli niin hienon väristä ja makuista, että oli ihan pakko napsia kuvia. Jos vaan yhtään kiisseleistä tykkää ja jos puut notkuvat omenoita, niin tätä suosittelen.

Aronia-omenakiisseli

Mehu:
1 l vettä 
4 dl marja-aronian marjoja 
1 kanelitanko 
(1 tähtianis)
1 tl sitruunamehua 
1 dl sokeria 
Suurus: 
1 dl vettä 
5 rkl perunajauhoa
Lisäksi: 
3 omenaa raastettuna

Huuhdo marjat ja keitä niitä vedessä kanelitangon ja tähtianiksen kanssa 15 - 20 minuuttia.
Pane toisen kattilan päälle siivilä, kaada marjat siivilään, poista mausteet ja anna mehun valua kattilaan. Painele marjoja, jotta niistä irtoaisi kaikki mehu.
Lisää mehun joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Anna mehun kiehahtaa ja nosta kattila pois levyltä. Tarkista maku.
Sekoita perunajauhot veteen ja kaada seos ohuena nauhana höyryävän mehun joukkoon hyvin sekoittaen. Kuumenna kiisseli vielä, kunnes se kiehahtaa. (Jos kiisseliä ei kiehauta, se maistuu perunajauholta.) Nosta pois levyltä ja lisää omenaraaste.
Ripottele pinnalle hieman sokeria kuortumisen estämiseksi.

Vivamon hiljainen puutarha
Vielä muutama kuva Vivamosta. Jossain puutarhalehdessäkin kerrottiin tästä hiljaisuuden puutarhasta. Hieno ajatus rakentaa pysähtymispaikkoja - lapsillekin on oma penkki.
 







15 kommenttia:

  1. Toi onkin hyvä idea! Kun en voi syödä raakoja omenia, enkä pidäkään niistä. Käymisen arvoinen paikka varmasti tuo Vivamo, tekee mieli mennä tutustumaan paikkaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta!Aroniaohjeet on tervetulleita nyt kun niitä vielä muutama satsi on.Aroniamehua keitellessä oon laittanu mehumaijaan marjojen ja sokerin sekaan vaniljatangon pätkän,oikein hyvää mehua tuli.Mitenhän tuo kaneli toimis mehussa?Glögihenkinen talvimehu.Kanelitanko marjojen sekaan..Taidanpa keittää tänpäiväisen satsin niin.

    VastaaPoista
  3. Tää lähtis heti (luvalliselle) ryöstöretkelle naapurin aroniapensaisiin.

    Kiisseli <3 Aroniamehu vaniljatangon kera <3<3 Aroniamehu kanelitangon kera <3<3<3

    Vivamokin täytyi googlata. Voi, miten on kaunis paikka.

    VastaaPoista
  4. Nyt oikein hemmottelet aroniaresepteillä. Harmi kun tuli poimittua kaikki marjat. Niitä oli aika vähän kun nuorennusleikkasimme pensaan pari vuotta sitten.

    VastaaPoista
  5. Saila: Kiisseliin saa kivasti upotettua useamman omenan.
    Vivamossa kannattaa käydä.

    Rimpsukaisa: Luulen, että kaneli sopii mehuun oikein hyvin :)

    Intopii: Ja lupaa kysymään, ennenkuin linnut syövät marjat ;)

    Marita: No ensi vuonna sitten!

    VastaaPoista
  6. Kuka nyt kiisseliin kyllästyisi! Ennen tehtiin kummallisia venyviä mehukiisseleitä, mutta hyviä nekin olivat. Nykyiset tuorekiisselit ovat raikkaita ja ihania, opin ne vauvanruokakurssilla;)
    Sinun tähtianiksen koristama kiisselisi on varmaan ihanaa.

    VastaaPoista
  7. Kiisselit on hyviä, olkoot kuinka retroja tahansa :)
    Olen kerran maistanut aronia kiisselia ja silloin se ei kyllä maistunut juuri millekään. Siis itsessään aronia on aika mauton marja? Mutta tosiaan jos siihen yhdistäisi vaikka omppua, niin uskon että on hyvää. Ainakin kuvan perusteella!

    VastaaPoista
  8. Ihania puutarhakuvia! Alkoi myös tehdä kovasti mieli erilaisia marjoja, vispipuuroja ja kiisseliä - meillä päin marjoja ei juuri kasva eikä kyseisiä jälkiruokiakaan siis tunneta. Viime viikolla tuli inspis tuoreista vadelmista ja metsämarjoista tehtyyn jälkiruokaan. Kaupan tuoretiskin ja pakastehyllyn tarkistus sai minut vakuuttuneeksi, että ehkä ei kuitenkaan kannata: pikkuruinen rasia nahistuneita vaapukan näköisiä eliöitä maksoi noin kuusi euroa. Odotan siis seuraavaa reissua koto-Suomeen :D En muuten muista ikinä maistaneeni aronikiisseliä, näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  9. Upeanvärinen kiisseli♥ Oikea syysherkku!!
    Vivamo on niiiiiiiiin ihana paikka♥

    Iloa ja lämmin ajatus luoksesi!

    VastaaPoista
  10. Katriina: Jotain tuoretta marjaa tai hedelmää joukkoon, niin kyllä tosiaan maistuu raikkaalta.

    Solen: Aronia pelkästään on aika mauton, mutta nuo mausteet ja omena toivat hyvän säväyksen.

    Italiansalaatti: Siellä taitaa kuitenkin olla monien ihanien hedelmien aika. Vispipuuroa voisi ehkä kokeilla jostain kauden hedelmästä.

    Tinttarus: Vivamo tuttu sinullekin :)
    Kiitos samoin!

    VastaaPoista
  11. Pakko oli tulla kertomaan, että täällä sinun ja rimpsukaisan innoittamana porisee aronioita täynnä oleva mehumaija hellalla: mehuosassa on sideharsopussissa pala tähtianista, muutama neilikankukka sekä komeat vanilja- ja kanelitangot. Tulee niin hyvää!! Tuoksu on aivan huumaavan ihana, jopa poika sanoi sitä tuoksuksi eikä hajuksi. Taidan jatkaa tätä tehtailua vielä jonkin aikaa; meillä kun glögin kulutus nousee eksponentiaalisiin lukemiin tuossa kuukauden, parin päästä. Tämä mehuversio on aivan erinomaista siihen tarkoitukseen.

    VastaaPoista
  12. Intopii: Kuulostaa niiiin hyvältä! Tunnen tuoksun tänne asti ;)
    Minulla on jääkaapissa odottamassa pieni ämpärillinen aronioita, taidan tehdä kuten sinä ja keittää niistä talven glögimehut.

    VastaaPoista
  13. Oih, tuo aronioista keitelty glögipohja kuulostaa niin hyvältä. Keräsin ison vadillisen aronioita ja nyt pohdin mitä niistä tekisin. Harmi kun kaupungissa meillä ei ole mehumaijaa, enkä oikein kerkeä enää syksyllä landevisiitille. Täytynee keitellä omena-aroniahilloa, sekin on tosi hyvää.

    VastaaPoista
  14. Kirjoitinpas viestin joka hävisi virtuaaliavaruuteen...mutta ruusunmarjaohjeita kaipailisin ja Vivamon Raamattukylästä tykätään myös. Nm Petra, olen seurannut blogiasi jonkin aikaa.

    VastaaPoista
  15. Riikka: Niin hyvältä kuulosti, että itsekin keittelin. En jaksanut enää kaivaa mehumaijaa, joten keitin ihan kattilassa ja siivilöin mehun kankaan läpi. Hyvää tuli! KIITOS INTOPII!

    Petra: Tervetuloa!
    Ruusunmarjoista tykkään kyllä, mutta harmi, minulla ei ole puhdasta keruupaikkaa tiedossa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...