lauantai 17. syyskuuta 2011

Vispipuuro marja-aroniasta


Nyt on marja-aronioiden aika. Edellisen kotimme pensasaitana kasvoi marja-aronia ja silloin olen niitä viimeksi käyttänyt. Nyt tyttäreni keräsi ystävänsä pihalta muutaman ison rasian ihania mustia marjoja ja heti keitin niistä vispipuuroa. Oli niin hyvää, että seuraavanakin päivänä piti keittää. Isossa ruokakaupassa asioidessani aronian kilohinta oli 4,95e - tytär taitaa vierailla ystävänsä luona uudelleen. Aronian marjoilla on loistava ravintoainesisältö ja niiden väri on kerrassaan upea. Maku on kypsennettynä melko mieto, siksi aroniaa voi yhdistää vaikkapa omenan ja puolukan kanssa.

Vispipuuro marja-aroniasta

1 l vettä 
4 dl marja-aronian marjoja 
1 dl sokeria 
ripaus suolaa 
2 ½ dl speltti täysjyvämannaa 

Huuhdo marja-aroniat ja keitä niitä vedessä 15 - 20 minuuttia.
Pane toisen kattilan päälle siivilä, kaada marjat siivilään ja anna mehun valua kattilaan. Painele marjoja hiertäen, jotta niistä irtoaisi myös hieman sosetta.
Lisää mehun joukkoon sokeri sekä suola ja kuumenna. Lisää mannasuurimot kokoajan vispilällä sekoittaen. Hauduta puuroa matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Jäähdytä puuro kannen alla, jotta se ei kuorru.
Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.



Vivamo
Vein eilen poikani Lohjalle Vivamoon rippikoulutapaamiseen. Kamera oli jälleen mukanani. Luonto oli jo melko syksyinen ja halusin käydä kuvaamassa kappelia sisältä. Kappeli ei ollutkaan avoinna, mutta pikkuruisten ikkunoiden kautta sain napsittua muutaman kuvan. Sisällä oli illan kaunista valoa, joka leikitteli hienoilla pinnoilla.












23 kommenttia:

  1. Meillä on kolme isoa aroniapuskaa. Enkä koskaan ole tehnyt marjoista mitään, paitsi käyttänyt koristeina. Kiitos siis kovasti tästä ohjeesta, luulen että meillä syödään heti huomenna aroniapuuroa:)

    VastaaPoista
  2. OI miten kauniita kuvia jälleen!
    En ole koskaan maistanut marja-aroniaa,mutta olen utelias sen suhteen ja olisi kiva sitä joskus maistaakin.Ihana vispipuuro!

    VastaaPoista
  3. Tuota puuroa pitääkin kokeilla,meillä on yksi iso puska aroniaa.Pari pulloa olen keitellyt mehua,sitä pitäis tehdä vielä lisää,hilloa on pari purkkia ja Cointreaun kanssa muutama hillopurkki.Mehuna kyllä ehdottomasti parasta noista tekeleistäni.Mehumaija porissee huomenna taas.

    VastaaPoista
  4. Meilläkin on runsaasti noita "väkeviä" marjoja - nyt sain oivan vinkin - kiitos!

    VastaaPoista
  5. Vispipuurostakin voi saada noin houkuttelevan näköistä näköjään, ja spelttimannakin on uutta.

    Kauniita yksityiskohtia maisemissa, varsinkin kappelin sisäkuva ovat tunnelmaltaan kivan pysähtyneitä.

    VastaaPoista
  6. Ja miksikö en ole tajunnut tehdä vispipuuroa aronioista? Värikin on suorastaan valloittava.
    Varmasti kokeilen.

    VastaaPoista
  7. Ja puolukka-marja-aroniahillo on lempeän makuista.
    Hyvä ruokajuomamehu tulee keittämällä puolukkaa ja marja-aroniaa.
    Tuo vispipuuro täytyy kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Jukan työkaveri oli tuonut aroniaa töihin jaettavaksi ja keittelin niistä minäkin vispipuuroa. Tuli hurjan kauniin väristä!

    Maistuuko tuo spelttimanna erilaiselle kuin "tavallinen"? On ihan uusi tuote minulle. Mistä sitä saa?

    Kymmeniä ja taas kymmeniä vispipuuroja keittäneenä kiitän kansivinkistä. Inhoan sitä kuorta joka puuron päälle muodostuu.

    Sillä Sipulin Merituuli

    VastaaPoista
  9. Itse en ole myöskään maistanut kyseistä marjaa, mutta juuri pari viikkoa sitten anoppi kehui, että on tosiaan syötävä marja ja vieläpä vitamiinipitoinen. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  10. Pioni: Wau, ihan oman pihan marjoja. Niistä saat ihania juttuja. Kannattaa myös pakastaa.

    Yaelian: Kiitos! Maku on yllättävän mieto keitettynä. Raakana tanniininen.

    Rimpsukaisa: Ihanaa, että hyödynnät marjojasi noin monipuolisesti! Teillä on talveksi hyvät vitamiinipommit ;) Ensi vuonna varaudun minäkin keittelemään mehumaijan kanssa. Nyt en enää taida viitsiä sitä varastosta kaivella. Pakastan ja käytän sieltä.

    Marita: Ja eikun keittelemään ;)

    Katriina: Speltissä on ihanan täyteläinen maku.
    Siellä kappelissa oli hyvä valaistusmestari ;)

    Nanna: No hyvä, että aroniat tulevat teilläkin nyt käyttöön.

    Sirkku: Uskon, että puolukka ja aronia ovat hyvä yhdistelmä!

    Merituuli: Spelttimanna maistuu täyteläisemmältä. Kun esimerkiksi keittää tavallisen mannapuuron maitoon, siihen tulee jotenkin kermainen maku. Tähän vispipuuroon käyttämäni spelttimannan ostin Majvikin luomutilalta, oli edullistakin, mutta isoissa ruokakaupoissa on ollut Sun Spelt täysjyvämannaa sekä Birkkalan tilan mannaspelttiä. Pyydäpä kauppiasta tilaamaan ;)

    Nirppu: Ole hyvä! Tosi vitamiinipommi on.

    VastaaPoista
  11. Puhummekohan nyt samasta aroniasta mitä meillä kasvaa. Meidän aroniamme maku on nimittäin kyllä makea, mutta silti marjasta jää kuiva "napsahtava" tuntu suuhun ja hiukan karvaskin se maku on. Vuosi sitten kun omenasato oli valtava, liennytin makua omenalla - siis mehustin. Mutta ei oikein meidän väen suuhun istu liennyttämälläkään tuo aronia. Muuttuneekon se sitten marjapuurossa?

    VastaaPoista
  12. Voi miten ihana idea tehdä aroniasta vispipuuro, kokeilen varmasti. Meilläkin on pari pensasta, olen tehnyt nyt sen syksynä smoothien aronioista: maustamatonta jogurttia, marja-aronian marjoja ja hunajaa, maistuu hyvältä!

    VastaaPoista
  13. Aroniat ovat tänä vuonna mehukaita, en ole kauan niistä mitään valmistanut, olen ottanut pensaasta marjoja ja pistänyt suuhun. Vivamon kuvissa oli muutamia jännittäviä yksityiskohtia: oliko Raamattu laitettu katoksi? Kappelin pöydän/alttarin jalat olivat kivoja. En ole aikaisemmin sellaista nähnyt.

    VastaaPoista
  14. Herkullista aronia puuroa.
    Blogissani olisi tunnustus sinulle.

    VastaaPoista
  15. Ostin hätäpäissäni sen kummemmin katsomatta rasiallisen aronioita kaupasta, kun olin luvannut hakea mustia viinimarjoja. Maistoin yhden ja lätkäisin pakkaseen, ajattelin, että ehkä ne voi piilottaa johonkin hilloon, kun sille päälle sattuu. En vaikuttunut mausta nimittän. Mutta koskaan en ole syönyt pahaa vispipuuroa, oli se tehty mistä tahansa. Ehkä siis kokeilen tätä!

    VastaaPoista
  16. Päivikki: Kyllä luulen, että sama marja. Aronialle on tyypillistä tanniininen maku, mutta en kyllä aistinut sitä lainkaan vispipuurossa.

    Mari-Liis: Oi, sinullakin omat pensaat! Täytyypä kokeilla tuollaista smoothie-juomaa vielä :)

    Voisula: Aronia on raakana minusta aika erikoisen makuinen.
    Vivamon kuvissa Raamattu on tosiaan kattona ja kappelin pöydän jalat ovat minustakin tosi hienot.

    Tupu: Kiitos paljon, tulen kurkkaamaan :)

    Mari: Juu, raakojen marjojen maku on kyllä erikoinen. Kokeile ihmeessä vispipuuroon tai käytä kiisseliin ;)

    VastaaPoista
  17. Oi, tuota puuroa alkoi tehdä mieli!

    En ehkä ole koskaan aronioita maistanut. Ne on jotenkin urbaani marja. En tiedä miksi. Mutta en osaisi niitä täällä maalla laittaa mihinkään. Olen vähän rajoittunut.

    VastaaPoista
  18. Voi kuinka upeita kuvia täällä!!
    Ja hei KIITOS tuosta marja-aronia vinkistä!! Me istutimme viikko sitten pensasaidaksi tätä puskaa:) Tuon reseptin otan talteen:)
    Iloa viikkoosi!
    Tänne palajan uudestaan..;)

    VastaaPoista
  19. Ihana idea :) Aroniaa meillä on tontin aitaus täynnä. Sen isot painavat marjat taittaa oksia maahan asti. Olen kyllä hilloa tehnyt mansikan kanssa.
    Väriloistokasta syksyä!

    VastaaPoista
  20. Omenaminttu, kappeli on aina auki. Siihen oven avaamiseen tarvitaan niksi, muttei avainta:) Yritäpä keksiä seuraavalla kerralla tai kysy Sirpalta respasta vinkki. Ihanan ohjeen olit jälleen kehittänyt. Harmi, ettei pihallamme kasva aronioita. T. Terhi

    VastaaPoista
  21. Laura: Aika urbaani taitaa olla. Aroniapensaan runsas käyttö taajama-alueilla perustunee sen kevätkukintaan sekä upeaan syysväriin. Paikoitellen marjat ovat vitsaus, koska ne värjäävät esim. asfaltin. Kiva lisä kuitenkin tähän aikaan vuodesta ihan talousmarjana. Ja ne vitamiinit :)

    Marge: Ole hyvä ja tervetuloa uudelleen!

    -T: Oo, hilloa mansikan kanssa - taitaa olla hyvää! Kiitos samoin :)

    Terhi: Heh, mä arvasin! Se niksi liittynee siihen puutappiin, josta muuten otin kuvia myös.

    VastaaPoista
  22. Marja-aronia on upean täyteläinen marja maultaan - mehukkainta suoraan pensaasta. Kyllä se on hyvä myös talvella jogurtin ja itsekeitetyn vadelmahillon kanssa. Täytyy kokeilla tuota vispipuuroa vielä maissisuurimoilla. Näin saan gluteenitonta herkkua itselleni ja muille keliaakikoille.

    Nuo valokuvat olivat kerrassaan sykähdyttävän kauniita.

    VastaaPoista
  23. Minulla on pakastimessa vielä muutama pussillinen aronioita, täytyykin pian taas tehdä niistä jotain herkkua. Piti muuten kokeilemani puuroa maissisuurimoilla ja laittaa vinkki kirjaanikin, mutta sitten tuli kiirus.

    Kiitos, noista kuvista on jäänyt hienot muistot!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...