maanantai 27. kesäkuuta 2011

Grillileivät ja väripilkkuja puutarhassa


Leipägrilli oli aikanaan mielestäni turhake, kunnes sain sellaisen lahjaksi. Näppärä kuin mikä. Nuoriso tekee sillä tuon tuostakin ihania erilaisia täytettyjä leipiä. Kuvan leivät valmistin parilapannulla siten, että asetin leipien päälle painavan paistinpannun, joten ilman leipägrilliäkin pärjää mainiosti.

Grillileivät basilikatäytteellä
(4:lle)

2 ruukkua basilikaa
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
 4 sämpylää
(50 g lihaleikkelettä)
200 g tuoremozzarellaa viipaloituna
2 tomaattia viipaloituna

Irrota basilikan lehdet varsista ja hienonna ne. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Siirrä basilika ja valkosipuli mortteliin, lisää öljy sekä suola ja hierrä kunnes seos on tahnamaista.
Halkaise sämpylät ja levitä sämpylöiden toiselle puolikkaalle basilikatahnaa. Jaa päälle (lihaleikkeleet,) mozzarella- ja tomaattiviipaleet.
Paista leipiä leipägrillissä kunnes ne ovat kullanruskeita ja juusto on hieman sulanut. Voit myös paistaa leivät grillissä tai parilapannulla. Laita silloin leipien päälle painoksi painava paistinpannu.


Väripilkkuja puutarhassa
Idänunikkoni kasvaa pionipenkissä. Pari kertaa olen sen sieltä kaivanut ja siirtänyt, mutta päättäväisesti se vaan nousee ja työntää kukkanuppujaan yhä vain runsaammin. Sen väri on niin voimakas, että silmissä säkenöi. Upea väri ja upea kukka, mutta väärässä paikassa. Ensi vuonna se saa kyllä luvan nousta jostain muualta kuin pionipenkistä.




Sininen on myös hieno väri. Usein puhun sinisistä kukista, mutta oikeastaan aika harva kukka on väriltään sininen. Nurmitädyke ja rohtoraunioyrtti - taivaansiniset, eikö?





Nämä kuvat on ihan pakko vielä lisätä tänne. Poikani tylsään ikkunanpesuprojektiin tuli äsken mukava pieni piristys!



sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Jääsitruunat


Helleviikolla väkersin jääsitruunoita. Perhe pääsi maistelemaan niitä useampaan kertaan, kun ensimmäiset täytekokeilut eivät ihan tärpänneet. Nyt ovat mielestäni maut kohdallaan. Jos haluaa päästä helpolla, koverrettuihin sitruunoihin voi toki lusikoida valmista jäätelöä ja pitää pakastimessa niin kauan, että sitruunat ovat kohmettuneet. Jos tykkää kirpakasta mausta, ei kannata kovertaa sitruunaa liian tarkkaan. Reunoille jäätynyttä sitruunaa on ihana kaapia lusikalla siinä vaiheessa, kun makoisa sitruunajäätelö uhkaa loppua.


Jääsitruunat
(4:lle)

4 sitruunaa
1 dl rahkaa
n. ½ dl hunajaa
½ dl sitruunamehua
1 dl kermaa

Pese sitruunat kuumalla vedellä.
Leikkaa sitruunoista hatut pois. Leikkaa pohjista ohuet siivut, jotta sitruunat pysyvät pystyssä.
Aseta tukevan kulhon päälle sopivan kokoinen siivilä. Koverra sitruunoiden hedelmäliha lusikalla tai greippiveitsellä siivilään. Valuta sitruunamehua kulhoon painelemalla hedelmälihaa lusikalla.
Sekoita rahka ja hunaja vispilällä tasaiseksi. Lisää n. ½ dl sitruunamehua ja sekoita.
Vaahdota kerma ja lisää se rahkaseokseen.
Täytä sitruunoiden koverretut kuoret kukkuroilleen jäätelöseoksella. Siirrä sitruunat pakastimeen ja jäähdytä kunnes jäätelö on kiinteää, noin 6 tuntia.
Ota huurtuneet sitruunat pehmenemään vähän ennen tarjoilua.

Voit valmistaa sitruunoiden täytteen myös jäätelökoneessa: kaada jäätelöseos jäätelökoneeseen ja anna koneen pyöriä kunnes seos alkaa kiinteytyä. Lusikoi jäätelö koverrettuihin sitruunakuoriin ja anna olla pakastimessa kunnes sitruunankuoret ovat kohmettuneet.

Lisää jäljelle jääneen sitruunamehun joukkoon vettä ja sokeria maun mukaan, saat raikkaan juoman.


Puutarhassa vihertää

Sade on tehnyt hyvää. Vihreää ja vehreää sekä kukkaloistoa on yllin kyllin. Ihmeellisen varhain monet lajit kukkivat, lämmin alkukesä kun antoi kasvuun vauhtia.





Poimunlehti (Alchemilla mollis)



Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus)

Sinisarja ilahdutti minua jälleen. Se työnsi tänä kesänä 5 kukkavanaa! Kukat ovat niin suuria ja painavia, että jokaista on täytynyt tukea.
Sinisarja (Agapanthus)

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kalapihvit ja nokkosperunat


Kalaruoat maistuvat erityisen hyvältä juuri kesällä. Minulla oli pakastimessa kalafileitä, jotka jauhoin monitoimikoneessa, maustoin sitruunankuoriraasteella ja pyöräytin pihveiksi. Nokkonen sopii ihanasti kalaruokien lisukkeeksi, kuten pinaattikin. Tein nopean nokkoskastikkeen, joukkoon kumosin höyryävät uudet perunat ja runsaasti ruohosipulia. Kyllä maistui!

Kalapihvit

500 - 600 g kalafileitä esim. haukea tai ahventa
1 dl murusteltua vaaleaa leipää
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl raastettua situunan kuorta (luomu)
1 ½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
Paistamiseen: voita tai öljyä

Jauha kala monitoimikoneessa.
Turvota leivänmurusia kermassa ja lisää joukkoon sitruunankuori sekä mausteet.
Muotoile murekeseoksesta pihvejä kylmään veteen kastetuin käsin. Paista pihvejä keskiteholla molemmin puolin kullanruskeiksi.


Nokkosperunat

600 g uusia perunoita
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
1 dl ryöpättyjä hienonnettuja nokkosia
1 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
nippu ruohosipulia

Pese ja harjaa perunat. Halkaise ne kahtia ja keitä noin 15 minuuttia.
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti. Siirrä kattila kylmälle levylle, lisää maito ja sekoita hyvin kunnes seos on tasaista. Siirrä kattila takaisin levylle, lisää nokkoset ja hauduta matalalla teholla kypsäksi, vähintään 5 minuuttia. Sekoita välillä.
Lisää valmiiseen kastikkeeseen ranskankerma ja saksi joukkoon runsaasti ruohosipulia.
Kaada perunoista keitinvesi pois ja kumoa perunat nokkoskastikkeeseen. Sekoita ja tarjoa kalapihvien kanssa.


Puutarhassa on kesä

Kesäisiä lämpimiä päiviä on ollut poikkeuksellisen paljon. Jouduin kastelukannuilla jo antamaan joillekin kasveille ensiapua helteiden aikaan. Tänään puutarha saa kaipaamansa virvoituksen suoraan taivaalta. Pölykin laskeutuu mukavasti.












maanantai 6. kesäkuuta 2011

Mozzarellatomaatit


Tomaatin ja basilikan liitto on lyömätön. Lisänä vielä ihanan pehmeää mozzarellajuustoa, niin ei voi kuin muikistella. Italialaisessa tomaattisalaatissa samaiset ainekset ladotaan vadille vuorotellen, niin teen minäkin usein. Välillä vähän leikittelen ja kokoan tomaatit raitapalloiksi.

Mozzarellatomaatit
(4:lle)

4 isoa kypsää tomaattia
2 palloa mozzarellajuustoa
tuoretta basilikaa
kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa 
mustapippuria

Leikkaa tomaatteihin viillot, niin että tomaatit jäävät toisesta reunastaan kiinni.
Paloittele mozzarellajuusto ohuiksi viipaleiksi ja pane jokaiseen viiltoon varovasti pala juustoa sekä basilikanlehtiä.
Valuta tomaateille öljyä, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Tarjoile alkupalana tai esimerkiksi grilliruoan kanssa.

Mammuttibasilika (Ocinum basilicum)
Lomani on alkanut! Mukavasti alkoikin - monien juhlien merkeissä mainiossa säässä. Tästä on hyvä jatkaa. Aion nauttia kesästä täysin siemauksin!