maanantai 23. huhtikuuta 2012

Parsakeitto ja tervehdys puutarhasta


En voinut vastustaa kaupassa parsanippuja. Tein parsoista alkuruokakeiton, joka ihanasti herätteli makunystyröitä. Maistui muuten myös kylmänä.

Parsakeitto
3–4:lle

500 g vihreää parsaa
1 sipuli
1 rkl voita
5 dl vettä + 3/4 tl suolaa tai 5 dl kasvislientä
nippu minttua
1 dl kermaa

Huuhdo parsat ja poista puumainen osa tyvestä. Parsaa voi taivuttaa varoen, jolloin varsi katkeaa kiinteän ja huokoisen osan rajalta. Paloittele parsat pieniksi viipaleiksi.
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota sipulia voissa matalalla lämmöllä, kunnes sipuli on aivan läpikuultavaa ja pehmeää. Lisää vesi ja suola tai kasvisliemi ja parsaviipaleet. Keitä pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
Jos haluat koristella keiton parsan nupuilla, ota muutama talteen ennen soseuttamista.
Lisää keittoon mintun lehtiä ja soseuta sileäksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja kuumenna.



Terveisiä puutarhasta

Puuhastelin eilen melkein koko päivän puutarhassa. Oli aurinkoista ja ihanan lämmintä, niinpä haravoin, leikkelin perennan varsia ja nautiskelin kukkaloistosta. Krookukset eivät koskaan ole olleet näin monilukuisia - ovat ilmeisesti tehneet paljon sivusipuleita. Kukat olivat niin innoissaan auringosta, että avautuivat aivan ammolleen.





Meinasin astua tämän söpöläisen päälle. Pelastin kerttusen ja otin hetkeksi valokuvamalliksi. Kiiruusti  se käveli vadilla ympyrää ja sitten lähti lentämään. Hyvää kesää vaan, minne sitten lennätkään!









Vein kameran sisälle, mutta heti piti juosta takaisin, kun tämä kaunis perhonen pysähtyi yrttitarhaan. Kaksi kuvaa sain napattua. Niin nopea oli kohtaamisemme, että vasta kuvasta huomasin perhosen siipirikoksi.



26 kommenttia:

  1. Parsakeitto näyttää ja kuulostaa kokeilun arvoiselta herkulta. Ihania keväisiä puutarhakuvia. Mukavaa viikkoa sulle!

    VastaaPoista
  2. Voi miten ihania kuvia puutarhastasi! Ja parsaa näkyy olevan vähän joka puolella nyt;D Keittonakin ihanaa,ja minttu antaa varmaankin kivan makulisän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa tapahtuu nyt vauhdilla. Ei voi kun ihmetellä!
      Minttu sopii tosi hyvin parsan kaveriksi.

      Poista
  3. Sun kantsuu elää kamera kaulassa kun otat näin ihania kuvia. Luonto ihmeineen tulee luokse usein hetkessä jota ei odota.
    Anitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein aamuisin harmittelen, kun kamera ei ole mukana. Joskus on niin hienoja hetkiä, jotka voisi ikuistaa.

      Poista
  4. Hieno kuvasarja! Siellä on jo oikeasti keväisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänään hieraisin silmiäni - näin ensimmäiset valkovuokot!

      Poista
  5. Ihania kevään heräämisen kuvia, niissä on aurinkoinen ja silti intiimi tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on NIIN ihanaa aikaa - lempivuodenaikani!

      Poista
    2. Kiitos parsakeitosta, tein ohjeesi mukaan, vaikkakin kuivatusta mintusta, mutta hyvää oli!

      Poista
    3. Oi, ole hyvä Katriina. Parsakeitto on herkkua ja minttu sopii kivasti parsan kanssa.

      Poista
  6. Keittosi menee kokeiluun,sillä se vaikuttaa äärimmäisen ihanalta. Olet ottanut kauniita ja taidokkaita kuvia, kuten aina ! Keväistä jatkoa ja riemullisia hetkiä puutarhan parissa :)

    VastaaPoista
  7. Hei, Omenaminttu! Lähetin sinulle meiliä...

    VastaaPoista
  8. No niin on pirteitä leppiskuvia, että tuli väkisinkin hyvälle tuulelle! Krookuksesi ovat upeita, ja tuo suruvaippa on minun suosikkiperhosiani. Se talvehtii aikuisena, siksi se on niin risainen keväisin, ja siksi myös näkyy lentelemässä niin varhain. Nokkosperhonen on samanlainen talvehtija. Niistäkin näkee keväisin, etteivät ole mitään eilisen teeren perhosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos meilistä ;)

      Oo, ihanaa sinä tiedät jotain perhosista! Nimen sain selville, mutta tuo risaisuus jäi minulle epäselväksi. Hienoa, nyt tiedän. Kevät on niin mielenkiintoinen. Etenee vaan niin vauhdilla, että pitäisi saada sellainen luonnonheräämisloma :)

      Poista
  9. Hyvä keitto ja kauniita kevätkuvia! Kiitos keittokirjasta! Tilaukseni tuli jo viikko sitten perille ja olen päässyt nauttimaan kirjasta. Paljon tuttuja kuvia tästä blogista, mutta joitakin tuntemattomia ohjeita. Kiitos!!! Olet tehnyt valtavan työn. Nostan hattua!

    VastaaPoista
  10. Ostin kirjasi Oma Piha -messuilta, ja se on ollut jo kovassa käytössä. Ohjeet ovat ihania ! Olen 15-vuotias tyttö,joka rakastaa ruoanlaittoa. Sinun keittokirjasi ansiosta siitä on tullut entistä ihanampaa. Olet osannut laatia erittäin selkeät,helpot ja maistuvat ohjeet, kiitos siitä ! :) Hyvää kevättä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Omenaminttu parsakeitto-ohjeesta! Se oli hyvää - nautimme sitä tänään, vappuaattona alkuruoaksi kera skumpan. T. Terhi

    VastaaPoista
  12. Ihania kuvia leppäkertusta ja perhosesta! Minä koitan päivittäin juosta kameran kanssa meidän pihan perhosten perässä. Hyvin harvoin onnistun saamaan ainuttakaan kuvaa...
    Jospa minuakin vielä onni potkaisisi! :)

    Mukavaa kevään jatkoa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...