sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Chilitahna


Muistin kuin muistinkin ottaa chilipuskan sisälle ennen pakkasöitä. Chilitahnojen tekoon en ryhtynyt ihan heti, sillä puska näytti oikein hyvinvoivalta sisälläkin. Kun muutama chili tipahti pöydälle, ryhdyin toimeen. Jauhoin chilejä monitoimikoneessa, lisäsin mausteita ja hyvältä näytti, mutta avatessani kulhon kannen jouduin ottamaan pari askelta taaksepäin. Polttavat höyryt iskivät vasten kasvoja. Hetken hönkäiltyäni, uskalsin maistaa pisaran. Huh, kyllä oli ytyä, mutta ruokien joukossa ah, ihanaa! Varsinkin vihreä yrttinen jemeniläinen Zhug-tahna on loistavaa. Ohjeen sain ystävältäni Yaelianilta. Ohje löytyy täältä.

Kumpaakin tahnaa pakastin talven varalle. Jotta valkosipulin tuoksu ei siirtyisi pakastimeen, laitoin tahnat Minigrip-pusseihin ja pussit vielä tiiviiseen pakastusrasiaan.


Punainen chilitahna

3 dl punaisia chilejä
4 valkosipulinkynttä
1 rkl etikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Poista chileistä kanta ja kuori valkosipulinkynnet. Siirrä monitoimikoneen kulhoon ja lisää mausteet. Hienonna karkeaksi.
Säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Voi myös pakastaa.
 
Marraskuu
Harmaana päivänä on kiva sytyttää puutarhaan kynttilöitä.





18 kommenttia:

  1. Jeps,noissa on kyllä paljon ytyä;D tosin olen tainnut tottua chiliin jo sen verran että en ihan helpolla ota askeleita taaksepäin;D
    Ihania syyskuvia taas Hannele:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, varmaan chilien höyryihin jossain vaiheessa tottuu :) Korianteri oli ihanaa ja kardemumma. Kiitos Jael hyvästä ohjeesta!

      Poista
  2. Tahnat ovat ihanan värisiä.
    Ottamasi kuvat ovat kauniita, niin tunnelmallisia :)
    Hyvää marraskuun jatkoa sinulle :)
    /15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan värisiä ja tosi ytyjä!
      Tunnelma on oikeasti kyllä aika harmaa ilman kynttilöitä. No, tyypillistä marraskuuta.
      Mainiota marraskuuta sinulle!

      Poista
  3. Vau, hienon näköisiä! Mun pitää ensin keksiä, millä saa peurat pysymään poissa pihalta, kun ne söivät myös chilin taimen. Toivon, että syöjä sai mahanpuruja palkaksi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis niille mokomille kelpasivat chilien taimet! Toivottavasti saivat mahanpuruja!

      Poista
  4. Ihanan värisiä kyllä. Minä kuivatin chilini onnistuneesti ja nyt ne söpöilevät lasipurkissa.:) Ihanaa laittaa ulos lyhtyihin kynttilöitä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että onnistut :) Kuivattuina ovat tosi kauniita purkissa!

      Poista
  5. Oih, mitä tahnoja!
    "Ydystä" puheenollen, aika uskomatonta, että kun äitini leikkasi takapihallani kukkapenkistä eilen isoa väriminttupuskaa alas, niin mintun tuoksu tuli päin kasvoja ihan etupihalle asti kun tulin kotia, aivan kurkkuun kävi kuin olis ollu jotakin väkevämpääkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, että värimintutkin pistävät hönkäilemään. Minä leikkasin eilen omenaminttuja, mutta niistä tuli varsin lempeä tuoksu.

      Poista
  6. Kunnon ytyä! Just mitä tähän aikaan vuodesta tarvitsee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan tähän aikaan vuodesta ytyruoka tekee tosi hyvää :)

      Poista
  7. Ihan samanlainen taakse poistu -reaktio tuli meilläkin viime vuonna, kun chilitahnaa tehtiin :) On se mainiota ainetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että teilläkin siirryttiin taka vasemmalle. On tosi ihme ainetta, kun sellaiset höyryt päästää ;)

      Poista
  8. Meidän chilit teki vain muutaman hassun hedelmän, ei ihan niin paljon, että olisi tahnaksi asti riittänyt. Kuivasin vain, ne mitkä jäi jäljelle tuorekäytön jälkeen. Miten muuten, talvetatko chilit? Joku sanoi minulle, että niitä voisi talvettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, en edes tajunnut kokeilla chilin talvetusta. Googlailin ja olisihan sitä voinut kokeilla kylmäkellarissa. Ilmeisesti kyllä vaatisi valoa myös. Toisaalta tuo chililajike oli vähän turhan vahva minulle, kokeilen ensi vuonna jotain vähän miedompaa lajiketta. Mutta kiitos vinkistä, silloin kokeilen talvetusta :)

      Poista
  9. Ihmettelinkin mista osaan noni zhugin nakoista chilitahnaa tehda! Mina teen lahes samoin kuin Yael, paitsi kaytan vaan korianteria enka persiljaa, enka laita oljya. Anopillekin (jemenilainen) kelpaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ohje on Yaeliltä. Minä laitoin myös pelkkää korianteria ja se sopi ihanasti. Öljyä vähän lorautin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...