sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Lämmin maa-artisokkasalaatti



Kuopsuttelin eilen iltahämärässä mustasta mullasta maa-artisokkia. Pieneltä alalta sain saaliiksi kunnon ämpärillisen. Ihania muhkuraisia pulleroita, jotkut jopa muhkean isoja. Pikkuruiset jätin multien suojiin odottamaan kevätaurinkoa.

Tämä tosi herkullinen lämmin salaatti sopii alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi. Vaalea pähkinäinen artisokka saa täydennystä vihreistä pavuista, suppilovahveroista, sipulista ja rucolasta. Ripaus kanelia tai muskottia antaa pikantin vivahteen.

Lämmin maa-artisokkasalaatti
3–4 hengelle

500 g maa-artisokkaa
100 g vihreitä papuja
1 dl sieniä esim. pakastettuja suppilovahveroita
1 salottisipuli tai pieni punasipuli
3 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus kanelia tai muskottia
rucola-salaattia

Kastike
2 tl balsamietikkaa
1/4 tl Dijon-sinappia
1/4 tl hunajaa
1 rkl öljyä

Harjaa maa-artisokat huolellisesti. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi, koosta riippuen noin 10 minuuttia. Lisää pavut ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
Kaada kypsät kasvikset lävikköön. Kuori halutessasi maa-artisokat ja viipaloi.
Purista sulatetuista sienistä neste pois.
Lohko sipuli.
Kuumenna paistinpannussa puolet voista ja ruskista sienet ja sipuli. Siirrä lautaselle odottamaan.
Kuumenna loppu voi ja paista kuoritut maa-artisokat kullanruskeiksi. Lisää pavut ja paista vielä hetken aikaa. Lisää lopuksi pannulle paistetut sienet ja mausta suolalla ja kanelilla tai muskotilla.
Jaa rucola annoslautasille tai isoon tarjoiluvatiin ja nosta lämpimät kasvikset rucolan päälle.
Sekoita kastikkeen aineet ja pirskota salaatille tai tarjoa kastike erikseen.

Ohje on myös uusimmassa Oma Piha -lehdessä.



11 kommenttia:

  1. Omat maa-artisokat maistuvat varmaan paremmalle kuin muut;D Herkullisen näköinen salaatti:)

    VastaaPoista
  2. Hyvältä vaikuttava ohje.
    Olet muuten erittäin taitava ottamaan ruokakuvia ! :)
    Hyvää tulevaa viikkoa sinulle :)
    /15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuvaan aina luonnonvalossa. Nyt se on aika haasteellista, kun päivät pimenevät niin varhain.
      Mukavaa marraskuuta sinulle :)

      Poista
  3. Ihana ohje tuo onkin, tai siis en ole vielä testannut, mutta ihanan kuuloinen! On sielläkin näköjään pimeää, ei vain täällä. Kas, se ei silti lohduta ;-)
    Valaistuvia päiviä sinne, kuvaaminenkin on haasteellista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu pimeää on. Ulkohommia olisi vielä vaikka kuinka, mutta pitää aina lopettaa kesken, kun neljän maissa on jo pimeää. Työpäivinä ei ehdi mitään... Odotan jo lunta :)

      Poista
  4. Mahtava saada uusia, kivoja maa-artisokkaideoita. Kuulostaa todella maukkaalta!

    Toivotaan, että maa-artisokat viihtyvät meidänkin mullassa. Tänä syksynä piilotin niitä maahan ensimmäistä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi maukasta!

      Maa-artisokka ei taida olla kovin kranttu. Kyllä varmaankin saat satoa. Edellisessä Oma piha -lehdessä (no 5) Aarno Kasvi antaa hyviä vinkkejä maa-artisokan kasvatukseen.

      Poista
    2. Kiitos, kaima, tuosta lehtivinkistä! Täytyy etsiä lehti käsiin. Toivotaan, että kuopiolainen kanta jaksaa kasvaa meilläkin.

      Poista
  5. Kiitos hyvän kuuloisesta maa-artisokkareseptistä, niitä ei ole koskaan liikaa. Menee to do -listalleni.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...