keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kalakeitto


Pidän monenlaisista kalakeitoista. Aika usein teen tällaista punaista kirkasliemistä keittoa, johon makuvivahteita tuovat varsiselleri, salaattifenkoli, sitruunamelissa ja fenkolinsiemenet. Ostin hiljattain hallista Provencen yrttiseosta ja siinäpä olikin joukossa aika runsaasti fenkolinsiemeniä, joten sitä tuikkasin joukkoon. Ohjeessa olevia sitruunamelissan varsia käytän seuraavalla kerralla, kunhan ovat maasta nousseet.

Kalakeitto
6:lle

400 g perattua, vaaleaa kalaa,esim. ahven tai siika
2 rkl öljyä
4 perunaa
1–2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
½ fenkolia
1 pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1 ½ l kalalientä
2 tl suolaa, mikäli liemessä ei ole suolaa
muutama varsi sitruunamelissaa
½–1 tl fenkolinsiemeniä
½ tl timjamia

Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Lohko perunat ja kuutioi porkkanat.
Pese varsiselleri ja fenkoli ja paloittele ne. Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna isossa kattilassa öljyä ja kuullota siinä kasviksia keskilämmöllä. Lisää tomaattimurska, kalaliemi ja suola, mikäli liemi on suolatonta. Lisää mausteeksi muutama sitruunamelissan varsi, fenkolinsiemeniä ja timjamia.
Kypsennä kasviksia kalaliemessä kannen alla matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kuutioi kala ja lisää keittoon. Anna kiehua noin 5 minuttia. Tarkista maku. Poista sitruunamelissan varsi ennen tarjoilua. Tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.

Kevät on maljakossa
Leikkasin omenapuita ja laitoin oksat isoon maljakkoon ja maljakon maitotonkkaan. Tänään avautui ensimmäinen kukka. Kyllä se kevät tulee ja kohisten!





18 kommenttia:

  1. Aah, tuli nälkä tuota keittokuvaa katsoessa,
    varmasti hyvää!

    VastaaPoista
  2. Minäkin odotan ensimmäisiä omenankukkia maljakossa.
    Hyvä näköinen ja kuuloinen keitto, tuota täytyykin kokeilla! Mukaan voisi varmaan laittaa rapuja ja simpukoitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrassaan lohduttavia nuo omenankukat. Kevät on jo oven takana ;)
      Laita ihmeessä rapuja ja simpukoita, sopivat varmasti mukaan!

      Poista
  3. Keitto vaikuttaa herkulliselta, ja ottamasi kuvat ovat ihania! <3
    Mukavaa viikonjatkoa sinulle! :)
    / 16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on kovaa vauhtia tulossa - siitä iloitsen!
      Hyvää viikkoa sinne myös :)

      Poista
  4. Minäkin pidän kalakeitoista,juuri tuollaisesta ja sitten vaikka boullabaissesta ja kerran bloggaamasti perulaisesta kala-äyriäiskeitosta.Maitopohjaiset kalakeitot taas aiheuttavat minulle yök-reaktion..
    Ihanat omenankukkakuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle maistuu myös perinteinen maitopohjainen, mutta kermainen saattaa tökkiä, jos kermaa on paljon.
      Tänään omenankukkia on avautunut paljon lisää :)

      Poista
  5. Ihana keitto, tätä kyllä teen.:) Mahtavaa, että kevät tulee. Vihdoin, tällä viikolla joesta lähtivät jäät. 1,5 kk myöhemmin, kuin viime vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt kun sataa ropisee, sulaa lumi vauhdilla :)

      Poista
  6. Näyttää niin herkulliselta! Fenkoli antaa kivan maun monille ruoille, myös nuo tuoreet, hapsumaiset lehdet. Olin niin iloinen, kun löysin niitä kerran (ja toisenkin) luonnosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo fenkolia luonnosta, kuulostaa mahtavalta :) Minun tekisi kovasti mieli kokeilla viljellä fenkolia, mutta se taitaa olla aika haastava.

      Poista
    2. Kokeilin kerran fenkolin viljelemistä Etelä-Suomessa pienessä kasvihuoneen tapaisessa ja avomaallakin suojaisassa paikassa: hyvin kasvoivat, ja etenkin lehtiä sain paljon käyttöön. Sen sijaan mukulaosa ei kasvanut ihan yhtä muhkeaksi kuin kaupan fenkoleilla. Maku oli kuitenkin kohdallaan. Suosittelen!

      Poista
    3. Saatan siis kokeillakin, kiitos vinkistä!

      Poista
  7. herkullisen näköinen keitto, tulee nälkä, pitäisi kai jo syödä aamiaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nälkäisenä katselee ruokakuvia, nälkä sen kun yltyy :)

      Poista
  8. No voi hitsi. Minä surautin juuri joka ainoan leikkaamistani omenanoksista silppurin läpi hakkeeksi :-( Ehkä käyn napsaisemassa vielä yhden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti napsasit vielä yhden, sillä kukkien lumo maljakossa on ihmeellinen. Kauan ne eivät jaksa kukkia, mutta viehkosti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...