lauantai 24. elokuuta 2013

Sienileivät


Olen parina päivänä ollut sienestämässä ja löytänyt ainoastaan herkkutatteja. En pistä pahakseni! Muitakin sieniä alkaa pian nousemaan, joten niitä ehtii saada myöhemmin.

Valmistin sienikorin sadosta ihan yksinkertaisia sienileipiä. Tattileivät nousivat uusiin sfääreihin, kun keittelin niiden seuraksi ihania makoisia punasipuleita – balsamicosipuleita.

Sienileivät
4:lle
 
1 l herkkutatteja viipaloituna
2 rkl voita
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
(2 tl cherryä)

4 palaa vaaleaa tai tummaa leipää
voiteluun voita

balsamicosipuleita (ohje ohessa)
tuoretta timjamia

Paista viipaloidut tatit paisitinpannulla voissa. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi cherryllä.
Paahda leipäviipaleet, voitele ja nosta päälle paistettuja sieniä ja vähän balsamicosipuleita. Voit tarjota sipulit myös erikseen. Koristele leivät timjamilla.

Balsamicosipulit

2–3 punasipulia
1 1/4 dl balsamietikkaa
1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa
ripaus muskottia

Kuori sipulit ja viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi.
Kiehauta etikka ja sokeri kattilassa. Lisää sipulit ja mausteet ja hauduta kannen alla matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
Ota kansi pois ja keitä vielä sipuleita, kunnes neste on haihtunut, noin 10 minuuttia.

Balsamicosipulit sopivat myös grillatulle lihalle tai hampurilaisten ja pitaleipien täytteeksi.

En ole tatti, mutta tatti tavallaan
Minusta tatit ovat niin hauskoja, kun jokainen on omanlaisensa. Vähän kuin ihmiset: kukin omassa kasvuvaiheessaan – on pieniä, suuria, pyöreitä, hoikkia, jotkut yhteenkasvaneita tai ihan yksikseen ja joidenkin sisikunnan on vallannut joku muu.



Herkkutattien aika on nyt alkamassa, ainakin täällä etelässä, ja Helsingin Sanomien mukaan ensi viikolla niitä odotetaan nousevan enemmän. Herkkutatteja kannattaa etsiä metsistä, joissa on vähän aluskasvillisuutta. Kuusivaltaiset alueet ovat hyviä. Nyt sienikorit esiin!


23 kommenttia:

  1. Hauskaa kuvailua tateista :-) Tatteja on kiva kerätä, kun ne on helppo tunnistaa. Täältäkin olen joitakin tatteja joskus löytänyt, täytyypä siis käydä katsomassa! Leipäsi näyttää erittäin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivoin tänään ruisleipää ja kun olin kuvannut tuon kuvassa olevan leivän, siirsin päälliset lämpimän ruisleivän päälle, nams. Tuo paahtis ehti pehmentyä liikaa minun makuuni. Olisin kuvannut ruisversiona mielummin, mutta tuoreesta ruisleivästä on mahdotonta leikata kauniita siivuja.
      Ja eikun sienikori kainaloon!

      Poista
  2. Upea saalis! Täällä ei ole vielä näkynyt tuollaisia määriä, muutama hyvä yksilö on jo syöty ja kuivattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa kuvassa on torstain saalis. Olin tänä aamuna uudelleen ja saalis oli varmaan kolminkertainen :)

      Poista
  3. Hienon saaliin olet sienimetsästä saanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja seuraavana päivänä sain vielä suuremman saaliin :)

      Poista
  4. Mikä ihmeen tekosyy, että olen tietsikalla kun voisin olla sienessä? Kysyn vaan!
    Ihanaa inspiraatiota kuvista ja tekstistä.

    VastaaPoista
  5. Hurmaava kuvaus ihmisistä ja tateista!
    Ja sienileivät ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan upea elämys, joka kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä sienileivät ovat tosi hyviä. Liian juustoiset saattavat kyllä minulla tökkiä.

      Poista
  6. Tattimetafora ihastutti, samoin puhtaiden makujen esilläolo reseeptissä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttäreni sanoi, että tatit ovat vähän niinkuin omia persooniaan jokainen :) Siitä tuo ajatus lähti.
      Ollos hyvä vaan reseptistä!

      Poista
  7. Kauniita kuvakulmia tatteihin! Ihanaa kun herkkutatteja alkaa nousemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Herkkutatit ovat paitsi kauniita myös tosi maukkaita.

      Poista
  8. Mukavasti olet löytänyt tatteja! Täällä ne alkavat vasta nousemaan. Nyt korit täyttyvät kantarelleista ja torvisienistä. Leipäsi näyttää todella herkulliselta. Mukavaa ja saaliintäyteistä sienisyksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Sienivimma on valtaisa, voisin joka päivä mennä metsään. Yritän kuitenkin muistaa, että sienten putsaaminen ja käsitteleminen vie oman aikansa. Joten täällä vähän toppuuttelen itseäni :)

      Poista
    2. Voi tuo on niin totta! Muutaman tunnin tässä jokunen ilta sitten siivosin sieniä, kun saaliina oli 20 litraa sieniä. Meillä on muutenkin kuivattuna jo monelle vuodelle sieniä, mutta aina vaan tarvii kerätä lisää. Sienestykseen jää koukkuun. :)

      Poista
  9. Komea saalis! Viikonloppuna pitäis itsekin käydä etsimässä.. No ainakin puolukoita löytyy jos ei muuta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on sienionnea! Toisaalta puolukatkin ovat ihan mahtavia :)

      Poista
  10. Oi että nam!:) Meidän sienipaikaltamme ei ole oikein löytynyt mitään. Ei yhden yhtäkään mustatorvisientä ja kantterellejakin vain yhteen kastikkeesseen. Toivottavasti edes suppiksia tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en löytänyt kuin muutaman mustatorvisienen paikasta josta olen joskus saanut monta korillista.
      Jos sateita vielä saamme, kyllä ne suppikset sieltä nousevat :)

      Poista
  11. Enpä tässä muuta sano - Söisin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...