sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kurpitsapiirakasta tulikin maa-artisokkapiirakka


Pyhäinpäiväksi olin suunnitellut tekeväni kurpitsapiirakan, jota oli jo pitkään tehnyt mieleni. Ostin hyvissä ajoin ennen kauppojen suurruuhkia muhkean kurpitsan ja se sai muutaman päivän komeilla pöydällä koristeena. Sitten pyhäinpäivän aamuna ryhdyin toimeen: nostin kurpitsan pöydältä ja huh mitä paljastui, sieltä mojahtivat sisukset pöydälle ja löyhähti melkoinen tuoksu. Kurpitsan on täytynyt olla mätä jo ostaessani, sillä senhän voi säilyttää jonkun aikaa huoneenlämmössä.

Kaupat suljettuina, joten ensi töikseni pengoin pakastimen, mutta ei rasian rasiaa kurpitsasosetta jäljellä. Olin pari päivää aiemmin vienyt viimeisen rasian töihin, kun lähikaupan täti tarjosi oppilailleni kurpitsa-eioota. Sitten kaivelin juureslaatikkoa, josko sieltä löytyisi bataatti. Bataattipiirakka voisi korvata kurpitsapiirakkahimoni–ei bataattia. No, tämä täti päätyi puutarhaan tonkimaan mullasta maa-artisokkia. Ajattelin, että onhan se maa-artisokkakin hieman makeahkoa, kuten kurpitsa tai bataatti. Lopputulos ei ollut siis kurpitsapiirakka, vaan maa-artisokkapiirakka. Käytin oheista ohjetta ja korvasin kurpitsasoseen maa-artisokkasoseella. Ei hullumpi, ihan oikeasti, mutta jotain siihen voisi vielä kehitellä. Luulen, että sitruuna voisi antaa kivan säväyksen.


Kun kerran kaivamaan ryhdyin kupitsapiirakan himossa, ajattelin kaivaa saman tien kaikki loputkin maa-artisokat, pienet jätin maahan. Ja aikamoista määrää tuo multa allansa piilotteli, ihan punnitsin, 10 kiloa. Aiemmin olin kaivanut suunnilleen 5 kiloa. Eli pieneltäkin pläntiltä saa muhkean sadon. Suosittelen! Nyt vaan pohdin, miten saan ne säilöttyä. Keittelen ainakin osan soseeksi pakastimeen ja taitaa olla muutama maa-artisokka-ateria vielä tiedossa lähipäivinä. Ainakin joku seuraavista: maa-artisokkalastut, salaatti, gratiini, keitto, latkesit, risotto, letut, joku leipä, Chef Jonesin kakku ...

Ja eikun taas kuorimaan!


12 kommenttia:

  1. Voi kauhistus,mitä tapahtui kurpitsallesi! Mutta varmaankin oli hyvää tuo piirakka myös maa-artisokalla:) Aika hieno sato sinulla:)Maa-artisokka onkin tosi mahtava aines;itse tykkään siitä eniten uunissa paahdettuna,chilillä ja hunajalla maustettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu olihan se aikomoinen aamun aloitus. Piti vielä tehdä yksi toinenkin juttu siitä mokomasta kurpitsasta, mutta suunnitelmat muuttuivat. Tulipahan nyt kaivettua nuo maa-aarteet ennen lumia. Voisihan niitä kaivaa vielä keväällä, mutta ne muuttuvat jotenkin hohkaisiksi ja hiiiretkin ovat saattaneet käydä maistelemassa. On ne syksyllä parhaita.

      Paahdettuina maa-artisokat ovat tosi hyviä, niitä tein eilen myös. Kokeilenkin ensi kerralla maustaa chilillä ja hunajalla :)

      Poista
  2. Voin suositella myös maa-artisokka kanttarellilättyjä, joita tein viime kuussa. Olivat superia. (resepti löytyy.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tulen ottamaan reseptin talteen. Harmi vaan, että minulla ei ole ainuttakaan kanttarellia, mutta ehkä suppiloillakin tulee hyviä :)

      Poista
  3. Ihanan näköisiä nuo maa-artisokat, en ole koskaan käyttänyt/saanut niitä tuoreina (syönytkin vain ravintolassa). Onko niitä vaikea kasvattaa?

    Ja voi kurpitsaasi... Ensi vuonna paremmalla kurpitsaonnella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on ihan superhelppo kasvattaa! Sen helpompaa ei oikeastaan ole: iskee vain mukulat maahan ja keväällä nousee lehtiä ja sitten piiiitkät varret, joihin tulee pienet auringonkukan näköiset kukat. Täältä kyllä saat mukuloita :)

      Kurpitsahässäkässä oli kuitenkin hauskaa se, että tuli kaivettua maa-aarteet maasta ja kokeiltua jotain ihan uutta :)

      Poista
  4. Vau, mikä keksinto! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Nyt on piirakkaa jo aika moni maistanut ja ihan mainioksi todennut :)

      Poista
  5. Mahtava keksintö tuo artisokkapiiras. Onni onnettomuudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! En varmaankaan olisi saanut aikaiseksi kaivaa noita maa-aarteita ennen lumia. Nyt se tuli tehtyä. On myös ihan kiva pähkäillä mitä kaikkea niistä tekisi. Tänään taitavat olla vuorossa letut :)

      Poista
  6. Meillä onkin vielä jääkaapissa maa-artisokkia, jotka jäivät yli kasvispadastani. Nyt tiedän mihin niitä aion käyttää! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...