lauantai 16. marraskuuta 2013

Mallasleipä


Olisi minulla ruoka-ideoitakin täällä jaettavaksi, mutta eihän niistä saa otettua kuvia, kun ruoka-aikana on jo ihan pimeää. Leipää tulee kuitenkin leivottua yleensä aamuisin, joten sen ehtii juuri ja juuri kuvaamaan.

Tämä mallasleipä on niin herkullista! Ihan sellaisenaan pelkän voin kanssa tai voin ja juuston. Uusiin sfääreihin se nousee sillin ja sipulin tai savumuikkujen kera. Myös erilaiset tahnat sopivat makupariksi makealle mallasleivälle. Sanotaan, että tämän kaltaiset leivät ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta pelkkä tuoksu on niin houkutteleva, että en voinut olla maistamatta uunituoretta herkkua. Pitihän leipää teidänkin takia leikata, että näkisitte miltä se näyttää sisältä.

Mallasleipä
2–3 leipää
 
Kuumajuuri
7 dl vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisrouhetta

Vaihe II
1 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 dl omenasosetta
1 ½–2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruisleseitä
n. 1 l vehnäjauhoja

Kiehauta vesi ja kaada taikinakulhoon. Lisää kaljamaltaat, ruisjauhot ja ruisrouhe ja sekoita. Anna taikinajuuren levätä yön yli.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon omenasose, siirappi, suola, ruisleseet ja vehnäjauhot.
Öljyä 2–3 suorakaiteen muotoista vuokaa ja jauhota ne hyvin. Täytä vuoat puolilleen! Kohota pari tuntia.
Paista 170-asteisessa uunissa 1 ½–2 tuntia.


Matkalla Siuntioon tiistai-aamuna näin aivan tien vieressä ison parven joutsenia. Niitä oli useita kymmeniä. Upea näky. Kamera oli mukanani, mutta tie oli kapea ja mutkainen, enkä uskaltanut pysähtyä. Muutaman mutkan jälkeen pellolla kulki hirviemä vasa perässään ja kas, vieressä sopivasti linja-autopysäkki. Paljon en ehtinyt kameraani säätämään, kun hirvet olivat jo metsän siimeksessä.

14 kommenttia:

  1. Luontokuvaus on niin kovin haastavaa! On paljon helpompi tähdätä kameralla paikallaan pysyvää, kuten kukkaa... tai leipää. Ne eivät ota jalkoja alleen.
    Leipä näyttää kauniilta, sellaiselta limpulta, jota Turun saaristossa kaikki alkuasukkaat tekevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On haastavaa tosiaan. Toisaalta eihän minun zoomini riitä kauempana oleviin eläimiin, ei oikein edes pihan lintuihin. Sellainen luontokuvaajien putki olisi oivallinen, mutta ei ole toistaiseksi suunnitelmissani. Siispä keskityn kukkiin ja ruokiin!
      Hauska uusi nimi leivälle: alkuasukasleipä ;)

      Poista
  2. Mallasleipä on ihanaa ! Olen täältä etsinyt kaljamaltaita mutten ole löytänyt ja Suomessa näin vain niitä kilon pusseja ja oli muutenkin niin paljon painoa tavaroissa etten voinut tuota.Olen kerran ostanut mallasjauhoja,mutta ne ei ihan sama juttu ollutkaan.Kaunis kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla olisi varmaan joka kerta kotiin palatessa kaikkea kivaa vietävää täältä, mutta tuo paino. Nykyisin ilmeisesti laskutetaan herkemmin. Aikanaan, minäkin niitä laskuja kirjoittelin, mutta olin hyvin armollinen ylipainoista ;)

      Mallasjauho ei ainakaan tuo samaa rakennetta. Kaljamaltaista tulee niin kiva rouheinen rakenne.

      Kiitos kuvakehusta. Kilpaa taistelin valon kanssa. Ihme, että onnistui.

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta :) Pitipä heti laittaa juuri tekeytymään näin keskellä yötä ennen kuin menee nukkumaan! On niin komea täysikuu että taikina kohoaa huomenna varmaan hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mahtavaa, sinähän olit nopea! Komea on kuu ja aikamoinen myrsky, eksoottista :)

      Poista
  4. Mallaleipä on ihanaa. Minusta sille on vuodessa kaksi kautta. Kesällä lohen (ja muiden tilpehöörien kanssa) ja sitten joulunaikaan. Muulloinkin se maistuu hyvältä, mutta noina aikoina ainakin minun tekee mallasleipää oikein mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, erityisesti juhannuksena on oltava maltaista leipää. Joulun aikaan teen yleensä mausteista joululimppua, mutta kyllä tämäkin toimii.

      Poista
  5. Ihanaista mallasleipää! Meillä laitetaan 12 tunnin saaristoilaisleipään myös puolukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minulla on ylitarjontaa omenasoseesta, joten tungen sitä kaikkialle minne vain voin. Mallasleipään omena sopi oivallisesti. Puolukka sopii ihan varmasti myös - lempimarjani :)

      Poista
  6. Oi, onpa hyvännäköinen. Melkein voin tuntea sen tuoksun..

    VastaaPoista
  7. Moikka, ihana blogi sinulla! :) Ja herkullinen tämä mallasleivän ohje.
    Onko tuo käyttämäsi omenasose ihan sokeroitua sosetta...? Ja voiko sitä korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Omenasoseeni on omatekoista, pakastettua ja vähäsokerista, mutta tähän leipään käy makeakin omenasose ja vaikka luumusose. Jos käytät makeaa sosetta, voit vähentää hieman siirapin määrää.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...