keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Taatelineliöt ja Håkansbölen kartano


Kuivatut hedelmät kuuluvat jouluuni. Hyvissä taateleissa on mielestäni hieman toffeemainen maku ja siksi ne sopivat kivasti myös leivonnaisiin. Nämä neliöt vievät kielen mennessään! (Olen käyttänyt taatelin sijaan kaupan valmista luumusosetta ja hyviä olivat myös luumuneliöt.)

Taatelineliöt

Taatelisose:
200 - 250 g taateleita paloiteltuna
½ dl muscovado- tai fariinisokeria
1 ½ dl vettä
1 rkl sitruunamehua


Taikina:
100 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Muruseos pinnalle:
¾ dl muscovado- tai fariinisokeria
½ tl kanelia
½ tl pomeranssinkuorta
¼ tl inkivääriä
¼ tl kardemummaa
¼ tl neilikkaa
1 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
30 g voita sulatettuna

Paloittele taatelit ja kumoa ne kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoita välillä.
Lisää sitruunamehu ja jäähdytä.

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka (20 cm x 30 cm). Leivinpaperi saa tulla reilusti reunojen yli, jotta muruseos ei kakun kohotessa tipu uunin pohjalle.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa taikinaan.

Yhdistä muruseoksen kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja sekoita kunnes seos on murumaista.

Levitä taikina vuoan pohjalle.
Lusikoi taatelisose taikinan päälle ja levitä.
Ripottele muruseos taatelisoseen päälle.
Paista taatelineliöitä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.

Håkansbölen kartanolla
Olin viikonloppuna hienossa joulutapahtumassa Håkansbölen kartanolla. Päivä oli erittäin kylmä, mutta onneksi sisätiloissakin oli ohjelmaa, jotta pääsi vähän lämmittelemään.





Aasi oli kyllä suloinen, mutta lähdettyään liikkelle melkoinen jukuripää. Hyvä että taluttaja pysyi pystyssä, kun aasi halusi päättää reitin.




Håkansbölen kartanoalue rakennuksineen on Suomen kartanoiden joukossa ainutlaatuinen, koska kartanon päärakennus ja pihapiirit ovat hyvin säilyneet alkuperäisessä tilassa. Nykyinen päärakennus on arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema ja kartanon puistosuunnitelman on laatinut Svante Olson. Myös päärakennuksen irtaimisto on hyvin säilynyt. Kartanon historiasta lisää täällä




6 kommenttia:

  1. Kiitos kivasta ohjeesta, pakko kokeilla, taateli on herkkua. Kokeilen toisen version viikunasta.

    VastaaPoista
  2. Taateleissa on juurikin ihana toffemainen maku, varsinkin tuoreissa, nam!

    Kartano on kaunis. Tuollaisessa olisi taianomaista viettää joulua. Kuvittelen sinne koko perheeni, ison pöydän ääreen nauttimaan jouluateriaa. Huokaus... :)

    VastaaPoista
  3. Aika mehevän oloinen ohje. Toisi varmaan vaihtelua joululeipomuksiin. Menee taas kokeiltavien listalle!

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen paikka joulunajan tunnelmissa. Taatelineliöt näyttävät myös herkullisilta päiväkahvin kruunaajilta.

    VastaaPoista
  5. Sirkku: Nam, viikunasta tulee varmasti myös hyvää!
    Solen: Tuoreet taatelit ovat niin herkkua. Kyllä tuolla kartanossa kelpaisi viettää joulua :)
    Päivikki: Hauskaa, jos kokeilet!
    Katriina: Paikka oli aivan hurmaava.
    Thilda: Unelma tosiaan ja on pitkään ollut jonkun kotina.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...