Mikä sen ihanampaa kuin nauttia viikonloppuaamuina lämpimiä tuoreita sämpylöitä. Harvoin jaksan aamulla nousta leipomaan, mutta jos olen illalla leipomistuulella, pyöräytän tällaisia jääkaappisämpylöitä. Kylmässä sämpylät kohoavat hitaasti ja niihin kehittyy erityisen hyvä maku. Pitkään kohotessaan sämpylät herkästi leviävät. Olen siksi pannut ne muffinivuokiin muoviastiaan vieriviereen, jolloin ne saavat tukea vieruskavereistaan ja kohoavat kiltisti ylöspäin. Aamulla vain nappaan vuoan reunoista kiinni ja siirrän sämpylät tulikuumalle pellille. Ja seuraksi voita, leikkeleitä, rapsakkaa paprikaa ja ainakin litra haudutettua teetä.
Jääkaappisämpylät
(16 kpl)
15 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl vehnärouhetta
1 dl spelttihiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
8 - 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä
Pinnalle: n. 2 dl erilaisia siemeniä
Liuota hiiva veteen. Lisää hunaja ja suola.
Sekoita vehnärouhe, hiutaleet, auringonkukansiemenet ja grahamjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen koko ajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka alustamista.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile tangoksi. Jaa tanko 16 palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi.
Kaada pieneen kulhoon haluamasi siemensekoitus ja kierittele sämpylät kauttaaltaan siemenissä.
Pane sämpylät korkeisiin muffinivuokiin ja siirrä ne isoon kannelliseen muoviastiaan tai kelmulla peitettyyn vuokaan. (Pane sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat korkeutta, ei leveyttä.)
Siirrä astia jääkaappiin ja anna sämpylöiden kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla myös uunipelti.
Siirrä sämpylät kuumalle pellille ja paista 10 - 15 minuuttia.
Anna sämpylöiden hetken jäähtyä liinan alla ja irrota ne muffinivuoista.
Voit myös kohottaa sämpylät jääkaapissa suoraan leivinpaperin päällä esimerkiksi tarjottimella. (Sämpylöistä tulee silloin melko litteitä.) Siirrä sämpylät leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista.
Kotiseututalo Påkas
Kävelen usein Påkaksen ohi. Olen kuullut päätaloa kutsutun kartanoksi ja näin olen luullut. Nyt minulle selvisi, että se onkin kotiseututalo. Aina voi oppia uutta. Päätalo on rakennettu 1910 ja talli sekä aittarakennus 1920-luvulla.
Mmm,uunituoreita sämpylöitä.Leipää tuli ennen tehtyä paljonkin,mutta nykyisin äärimmäisen harvoin,koska söisin sen itse;D
VastaaPoistaKiitos kuvista ja linkistä Påkakseen,ihan tuntematon paikka minulle.Kaunis,kuvien perusteella.
Onpahan kaunis paikka! Ja taas opin uutta, että sämpyt voivat kohota jääkaapissa :-O Kiitos tästä(kin)!
VastaaPoistaTuokin on hyvä, jo unohtunut vinkki, kiitos tästä!
VastaaPoistaOnpa kaunis paikka! Asuuko siellä joku, vai onko yleisessä / tilauskäytössä?
VastaaPoistaItsetehty leipä tai sämpylät ovat kyllä ihan superihania. Meillä tätä tarvetta täyttää lähinnä 5v. Eka Vekara, joka leipoo sämpylöitä aina välillä päiväkodissa. Ehkä äidinkin olisi syytä terhistäytyä :-)
Osaat kyllä löytää kauniita paikkoja ja koostaa harmonisia kuvakokonaisuuksia niistä. Näissäkin kuvissa silmä lepää ja alkaa muistella vanhoja aikoja, kun itsekin asui puutalokorttelissa.
VastaaPoistaYaelian: Kun oikein kova himoo iskee, voisit leipoa ja pakastaa osan. Silloin ei tule syötyä kaikkia, ehkä ;)
VastaaPoistaKaunista tässä ihan lähellä.
Saila: Kun googlailin Påkaksesta, tajusin, että päätalo on rakennettu samaan aikaan kuin tämä meidän talo. Tuntuu aika hassulta ja heti alkaa miettimään, että kukahan siellä on asunut ja ovatkohan silloiset asukkaat tunteneet toisiaan jne. Villi mielikuvitus alkaa laukata.
Elisa: Hyvä, että vinkki virkisti. Minusta sämpylöihin tulee tosi hyvä maku, kun ne hitaasti kohoavat ja hiivaakaan ei tarvitse silloin niin paljon.
Intopii: Kaunis on. Se on tilauskäytössä. Sisällä en ole koskaan käynyt.
Aika ihanaa, jos lapset leipovat päiväkodissa, hellyyttävää suorastaan. Ihan näen pikkukätöset pyörittämässä ja pikkusuut maistelemassa. Kyllä sinä voisit terhistäytyä ;)
Katriina: Etsivä löytää - no paikassa ei ollut paljon etsimistä, kun se on ihan kävelyreittini varrella.
VastaaPoistaKuvakokonaisuuksien miettiminen oli alkuun tosi vaikeaa, mutta nyt nautin.
Tämä oli ihan uutta minulle, että sämpylät voi tehdä valmiiksi illalla ja paistaa vasta aamulla. Tosi hyvä idea viikonloppuaamuihin:)
VastaaPoistaMinullakin uusi tämä sämpylätieto. Ja mieluinen. Sämpylät ovatkin ainoita leipiä, joita osaa leipoa.
VastaaPoistaKaunista tuolla Påkaksessa, minullekin uusi paikka. Ja teillä on paljon enemmän lunta kuin meillä.
Super-hyper-ihana blogi. Luin kaiken yhdellä istumalla. Ja tulostelinkin monta sivua houkuttelevia reseptejä. Ja rupesin odottamaan vielä vimmatummin kesää. Ja tulin hyvälle tuulelle, vaikka näin lauantai-iltana se on kyllä helppoa. Täytyykin tulla tänne toistekin tulemaan hyvälle tuulelle, vaikka maanantai-iltaisin...
VastaaPoistaIhanaa kevään odotusta ja Runebergin päivän iltaa
- Elma -
Enpä ole tuollaisista sämpylöistä ennen kuullutkaan. Ihana vinkki laiskalle leipojalle, kiitos!
VastaaPoistaKauniita tuollaiset vanhat miljööt, saavat mielikuvituksen lentämään. Miettimään elämää ennen.
Pioni: Minustakin tämä on loistoidea viikonloppuaamuihin. Ja myös jos tulee vieraita ja on paljon muuta puuhaa.
VastaaPoistaKirjailijatar: Jos on iltavirkku, niinkuin taidat olla, niin tämä on varsin näppärää. Lunta riittää ja tänään tuli lisää taas.
Elma: Ilahduttava kommentti, kiitos! Tule ihmeessä uudelleen, tervetuloa :)
Solen: Vinkki on hyvä varsinkin iltavirkulle ;)
Totta, minun mielikuvitukseni on kehitellyt jo kaikenlaisia tarinoita.
Kiitos mielenkiintoisesta sämpyläohjeesta ja kauniista kuvista :)
VastaaPoistaSämpylöitä olen minäkin hiukan laiska leipomaan, mutta nyt taitaa jääkaapisämpylät mennä taas kokeiluun. Perjantai iltaisin voisi houkutella tyttöset sämpylätaikinan tekoon. Katsotaan kuinka onnistutaan. Kovasti kiitoksia taas hyvästä vinkistä!
VastaaPoistaOletpa ottanut kauniit kuvat talosta. Myös me asumme tämän talon lähellä - aiemmin vielä lähempänä :) Påkaksen vieressä oleva nurmikenttä on koiramme suosikkipaikka.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita!
Tässäpä sämpylät ensi lauantain aamupalalle!! Italiassa, asuinmaassani, ei juuri aamupaloista perusteta, mutta minä olen ottanut missiokseni levittää hyvän aamupalan sanomaa ympärilleni! :)
VastaaPoistaIhastuttava löytö, blogisi! :D
Paljon kiitoksia vierailustasi sivullani, tulin kurkkaamaan tänne ja mitä löysinkään - oman oloisen, värikkään, kauniin ja kaikkia ihania reseptejä ja juttuja täynnä olevan blogin! Mukavaa, laitan sinut heti blogirullaan, jotta muutkin löytävät paikalle! :D Hauskaa ja makoista sunnuntaita!
-T: Ole hyvä, kannattaa kokeilla :)
VastaaPoistaPäivikki: No niin, tyttösille taikinaterapiaa perjantaisin :) Aamulla on niin kiva saada lämpimiä sämpylöitä pöytään.
Minttumaari: Taidankin muistaa blogisi perusteella koirasi. Tyttäreni käy samaisella nurmikentällä hoitokoirien kanssa. Tämä seutu on kiva alue asua! Ehkä joskus törmäämme ;)
Italiansalaatti: Hauskaa, että löysit tänne ja tykästyit :)
Monissa muissakin Euroopan maissa aamupalat ovat aika heppoisia. Sinulla on hyvä vaikutuskanava hehkutella aamupaloilla, kun kirjoitat myös italiaksi. Sinulle myös hyvää sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!
you have a very beautiful blog. I am enjoyin it.
VastaaPoistaThank you for sharing your world.
Please come visit mine if you like.
Coco: Thank you! I visited your blog and I will certainly visit again. Liked it a lot :)
VastaaPoistaMahtavaa, että löysin tämän ohjeen blogistasi! Nämä sämpylät jäivät nimittäin kokeilematta ennen kuin piti jo palauttaa kirja kirjastoon.
VastaaPoistaNo hyvä, että löysit ohjeen täältä :)
Poista