Alkoi tekemään mieli vohveleita. Paistoin muutaman illalla jälkiruoaksi ja söimme ne perinteisesti hillon ja kermavaahdon kera. Lopputaikinasta tein aamiaisvohveleita. Hedelmäsalaatilla ja siirapilla päällystettynä ne olivat kerrassaan loistavia. Joku suolainen kalatäyte väijyi kyllä mielessäni, mutta makea vei voiton.
Speltti, alkuvehnä, on maultaan täyteläistä ja aistin siinä myös pähkinäistä vivahdetta. Speltti täysjyvämanna on meillä ehdoton suosikki. Siitä valmistettu puuro on superhyvää - kermamaisen pehmeää. Vohvelit tein speltti täysjyväjauhoihin ja niissä oli kivan rouhea maku.
Spelttivohvelit
(n. 10 kpl) 5 dl speltti täysjyväjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
5 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g voita sulatettuna
Sulata voi ja jäähdytä.
Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet.
Lisää kuivien aineiden joukkoon puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja lisää munat, jäähdytetty voi ja loppu maito. Anna taikinan turvota hetken aikaa. Jos taikina on liian löysää, lisää hieman jauhoja.
Kuumenna vohvelirauta. Sivele nokare voita ensimmäiselle paistoerälle.
Annostele noin 1 dl taikinaa vohveliraudalle.
Paista kunnes vohveli on kullaruskea. Jos et voi tarjota vohveleita aivan heti, siirrä ne ritilän päälle, jotta vohvelit pysyvät rapeina.
Tarjoa vohvelit hillon ja kermavaahdon kanssa tai tuoreiden hedelmien tai marjojen sekä hunajan tai siirapin kanssa.
Hakaniemen Kauppahalli
Voi miten mielelläni asioin hallissa. Joka kerta siellä käydessäni ilahdun ja jos torikin on auki ihan innostun. Pitäisi käydä useammin ja kannattaa samalla hyviä pieniä kotimaisia elintarvikealan yrityksiä.
Oi kuinka ihania kuvia!! Kesällä pääsen minäkin käymään noilla nurkilla, kivakiva!
VastaaPoistaVaffelkaker! Namsk. Pitäisikin taas paistaa vohveleita. Kiitos vinkistä :)
VastaaPoistaOlisipa minullakin nyt vohvelipannu, näyttää ja kuulostaa niin houkuttelevalta. Äitini paistaa vohveleita aina mökillä juhannuksena, istuu terassilla ja katsoo, miten jono kasvaa.
VastaaPoistaSpelttimanna on uutta, sitä voisikin kokeilla joskus.
Alakuvan lokit ovat ihania:D
Ainiin, blogissani on arvonta :) Käy vilkaisemassa :) Ja uusi blogini http://adeleides.blogspot.com/
VastaaPoistaJuurikin katsoin tv-ohjelman, jossa Aira Samulin kokkasi ja hankki aineet Hakaniemen torilta ja hallista ja ylisti ne maasta taivaaseen. Kukapa ei! Äitinikin käy aina Hallissa, turha sanoakaan että Hakaniemen.
VastaaPoistaYstäväni puolestaan ylistää spelttipuuroa. Hän on puutarhuri ja tekee pitkiä raskaita päiviä. Speltin avulla jaksaa, sanoo hän ja lähetti minullekin paketillisen spelttihiutaleita, varoituksen kera: Varo ettet muutu teräsmieheksi!
Minnamari: Kiitos! Nuo nurkat ovat aika kivat :)
VastaaPoistaEkaterina: Sinulla siis on vohvelirauta, eikun paistamaan.
Osallistun ilman muuta arvontaasi ja uutta kivaa blogiasi olenkin jo seuraillut :)
Katriina: Kesällä vohveleita on tosi kiva paistaa ulkona. Suoraan pannulta ne ovatkin kaikkein parhaita.
Kokeile ihmeessä sitä spelttimannaa, siitä tulee ehdottomasti parempaa mannapuuroa kuin tavallisesta.
Lokit kyllä kuuluvat Hakaniemeen ja kesään!
Saila: Juu, pelkkä Halli se minullekin on. Minusta se on niin kotoisa ja mukava, ei lainkaan hienosteleva.
Spelttipuuroa olen myös keitellyt ja tykkään siitä tosi paljon, mutta nuoriso haluaa aina mannaa :) Heh, teräsnainen sinä kyllä jo taidat olla, kun siellä saaressa hääräät!
Edellisen postauksen parsa-kommenttisi on harmillisesti hävinnyt, luin sen kyllä ja vastasinkin, mutta bloggeri katsoi parhaaksi poistaa :(
Hakaniemen halli on ihana,viimeksi kävin helmikuussa Helsingin-matkalla.Kesällä taas uudelleen sinne!
VastaaPoistaSpelttiä olen minäkin käyttänyt,ja nyt bongasin kokonaiset luomuspelttijyvät,jotka ehkä jauhan itse jauhoksi.
Joo nyt munkin alkoi tehdä mieli vohveleita! :D
VastaaPoistaMinä periaatteessa haluaisin tehdä kaikki ruokaostokset torilla ja hallissa, mutta käytännössä en tee. Annan siitä itselleni pitkän miinuksen.
VastaaPoistaMistäs olet löytänyt spelttimannaa? Kuulostaa kivalta jutulta, jota voisi kokeilla..
VastaaPoistaSpeltti on kylla niin hyva raaka-aine. Itse olen vaihtanut kaikki perinteiset vehnajauhot 'vaihtoehtoisiin' jauhoihin ja kovin olen ollu tyytyvainen. Vohvelit kuulostaa tosi hyvilta!
VastaaPoistaI love Hakaniemen halli! When in Helsinki, I always visit it. As yesterday:)
VastaaPoistaOi, miten herkullisia vohveleita! Kesä ja vohvelit, siinäpä pari:)
VastaaPoistaPitäisikin hankkia uusi voffelipannu..
Ja aivan ihania kuvia, niitä piti katsella moneen kertaan!
Aurinkoista toukoviikkoa sinulle Omenaminttu!
Miten hyvä idea valmistaa spelttijauhosta vohveleita! En olisi itse keksinyt sitä. Meillä on puhuttu, että pitäisi tehdä vohveleita. Nyt sitten spelttivohveleita. Minäkin tykkään käydä ja kävellä torilla ja kauppahalleissa. Hakaniemen halli on tuttu paikka.
VastaaPoistaohh,,the lovely birds, I just love them. and whatever it is on the 1st photo, looks so delicious!! now I am getting hungry.
VastaaPoistaYaelian: Kesällä tori on myös niin ihana!
VastaaPoistaItse jauhamalla saa sopivan karkeusasteen ja jauhojen tuoreus on taattu.
Italiansalaatti: Ja eikun paistamaan :)
Kirjailijatar: Pitkä miinus taitaa tulla minullekin.
Sara: Isoista kaupoista ainakin löytyy mm. Sun Spelt. On lisäksi luomua :) Kannattaa kokeilla.
Maria: Olen huomannut, sinun käyttävän spelttiä ja muitakin meille eksoottisia jauhoja :) Mahtaako mm. speltti olla kallista siellä?
Mari-Liis: Oh, you were in Helsinki :) It was quite a cold and windy day on Saturday.
Hannah: Niinpä, kesä ja vohvelit!
Kiva, että pidit kuvista.
Hyvää toukoviikkoa sinne myös :)
Voisula: Spelttivohveleilla herkuttelua siis tiedossa teillä!
Torit ja hallit ovat niin viihtyisiä. Jään siellä myös aina suustani kiinni, kun olen vuosien aikana tutustunut ihaniin myyjiin :)
Coco: Those birds are always near the marketplaces and by the sea during summer.
They are waffles and they really are delicious :)
blogissani on sinulle jotain :)
VastaaPoistanam.. ihania vohvelia.
Askartelin itte: Tulen kurkkaamaan :)
VastaaPoistaNyt minunkin pitää rohkaistua testaamaan spelttiä! Tuo manna varsinkin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Kiitos jälleen kerran ideoista!
VastaaPoistaOmenaminttu, sinulle on tunnustus blogis Lautasellesi.
VastaaPoistaEksyin blogiisi toisen blogin kautta (en enää muista kenen) ja ihastuin oitis kauniisiin kuviisi. Liityin samalla lukijoihin =o). T: Hanna Kuopiosta
VastaaPoistaLiisa: Testaa ihmeessä spelttiä! Spelttimannassa on minusta erilainen maku kuin tavallisessa mannassa ja ehdottomasti parempi.
VastaaPoistaVoisula: Kiitos, kiitos! Tulen katsomaan.
Hanna: Kiva että eksyit tänne :) Tervetuloa Kuopiosta!
Ihana postaus Hakaniemen hallista, vähän erilaisesta näkövinkkelistä! Rakennusta kun tulee harvemmin ihailtua ulkoapäin. :-)
VastaaPoistaHalli on aivan ihana, mutta siellä tulee kyllä käytyä ihan liian harvoin, vaikka aika nurkilla Suomessa ollessa asutaankin.
Hippu: Rakennus on tosiaan hieno ulkoapäin ja viihtyisä sisältä.
VastaaPoistaOlen luvannut itselleni käydä kesällä useammin hallissa :)
Hei!
VastaaPoistaOnko tuo jauhomäärä ihan oikein?
-Mari
Tällä ohjeella olen tehnyt ja muistaakseni jauhoja piti hieman vielä lisätä. Käytin Majvikin spelttijauhoja.
PoistaItse tykkään paksuhkosta vohvelitaikinasta, mutta on paljon ohjeita, joissa taikina on löysempää - makuasioita. Vohvelitaikinaa on helppo muokata haluamakseen: jos se on liian löysää, voi lisätä jauhoja, jos liian paksua, voi lisätä nestettä :)