sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Ohraleipä ja tumma taivas


Minulla on jo jonkin aikaa jauhokaapissa ollut luomu ohrajauhopussi odottamassa, että siitä jotakin leipoisin. Yhden perinteisen leivän leivoin viikko sitten, se oli hyvää, mutta halusin vielä kehitellä sellaisen leivän, jossa on vähän enemmän luonnetta. Käytin ruishapanjuurta ja sain leipään toivomaani vahvaa makua ja rakenteesta tuli sopivan tiivis ja kostea. Pinta oli mahtavan rapea ja maukas. Leipä oli erinomaista vielä seuraavana päivänä, se vähä mitä sitä jäi jäljelle. Tätä leipää leivon varmasti uudelleen.


Ohraleipä

Juuritaikina:
5 dl vettä
3 dl ruishiutaleita
3 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl hapanjuurta

Lisää:
15 g hiivaa
2 rkl vettä
2 rkl hunajaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 ½ tl suolaa

Mittaa vesi taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiutaleet, jauhot sekä hapanjuuri.
Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna käydä noin 8 tuntia. Mitä kauemmin annat juuritaikinan tekeytyä, sen happamampaa leivästä tulee. Tiedät juuren toimineen, jos taikinassa näkyy pieniä kuplia.

Liuota hiiva pieneen määrään haaleaa vettä ja kaada se juuritaikinaan. Lisää myös hunaja sekä vehnäjauhoja ja alusta taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja. Kun taikina on sopivaa, lisää öljy ja suola ja alusta vielä hetken aikaa.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia.

Jaa taikina kahtia ja muotoile soikeiksi leiviksi jauhotetulla leivinpöydällä.
Pane leivät kohoamaan leivinpaperin päälle. Ripottele leiville hieman ohrajauhoja ja tue leipiä reunoistaan rullaksi käännetyillä leivinliinoilla. Näin leivät eivät kohotessaan leviä. Peitä leivät vielä leivinliinalla ja kohota kaksinkertaisiksi, noin tunti.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja kuumenna samalla leivinpelti.
Tee leipiin viiltoja terävällä veitsellä. Vedä leivät leivinpapereineen kuumennetulle pellille ja paista noin 40 minuuttia.
Jäähdytä leivät ritilällä. Älä peitä liinalla, mikäli haluat rapean kuoren.


Vinkki: Leivät kohoavat uunissa kauniisti ja niiden pintaan tulee rapeutta, jos saat uuniin höyryä. Harvalla on höyryuunia, mutta seuraavia konsteja kannattaa kokeilla: Pane uunin alimmalle ritilätasolle pelti, kun alat kuumentaa uunia. Kaada pellille noin desilitra kylmää vettä tai pari jääkuutiota samaan aikaan, kun panet leivät uuniin. Voit myös suihkuttaa vettä uuniin sumutuspullolla, silloin et tarvitse toista peltiä. Sulje uunin luukku mahdollisimman nopeasti. Vapauta höyryä uunista noin 10 minuutin kuluttua avaamalla luukku hetkeksi.

Juuren tekemisestä ja juureen leivotuista leivistä löytyy hyvää tietoa seuraavista kirjoista: Jan Hedh: Mestarileipurin leipäkirja, Richard Bertinet: Leipää monella tavalla ja Heléne Johansson: Leipä. Viimeksi mainittu on mielestäni kirjoista selkein, suosittelen. Jos hallitset ruotsin kieltä, kerrassaan mahtava leipäblogi löytyy täältä: Pain de Martin.

Joen varrella tumma taivas
Tummia päiviä on ollut useita, tuulta ja kylmääkin. Odottelen, että saisin vietyä esikasvattamiani taimia ulos, ne kun meinaavat jo tursuta ulos ruukuistaan. Papuja kokeilin vähän ulkoiluttaa, mutta ne suuttuivat ja olivat monta tuntia ihan kippuralla. No, pian kai lämpenee ja taimet pääsevät ulos vahvistumaan. Harsot olen etsinyt valmiiksi, jos vielä yöhalloja sattuisi tulemaan.






keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Sitruslohi ja appelsiinicouscous


Lohi kiittäisi ja kumartaisi, jos osaisi. Kaloista juuri lohi nimittäin päätyy useimmiten suomalaisten ruokapöytään. Ruodot on helppo poistaa, värikin on kaunis ja maku miellyttävä.

Couscousista teen aika usein erilaisia lisukkeita. Couscous onkin varsinaista pikaruokaa: suurimot kiehautettuun veteen viideksi minuutiksi hautumaan ja se on siinä. Joukkoon lisäilen milloin mitäkin makua antavia aineksia, tällä kertaa appelsiinipaloja, paahdettuja mantelilastuja ja minttua.

Sitruslohi ja appelsiinicouscous
(4:lle)

4 viipaletta lohta esim. medaljonkeja
1 - 2 rkl limesitruunan mehua
1 chilipaprika
½ - 1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

1 appelsiini
1 salottisipuli tai pieni pala tavallista
1 dl mantelilastuja
nippu minttua
3 dl vettä
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
3 dl täysjyväcouscousia

Halkaise chilipaprika, poista siitä siemenet ja hienonna.
Mausta lohi limemehulla, hienonnetulla chilillä, suolalla ja pippurilla. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.
Lohen maustuessa kuori ja paloittele appelsiini sekä kuori ja hienonna sipuli.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla keskiteholla, kunnes ne saavat hieman väriä
Irrota mintun lehdet varsista ja hienonna lehdet.
Valmista couscous mittaamalla kattilaan vesi, öljy sekä suola ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, sammuta levy ja siirrä kattila kylmälle levylle. Lisää couscous, sekoita, pane kansi päälle ja anna nesteen imeytyä couscousiin vähintään 5 minuuttia.
Paista sillä aikaa kalat pienessä öljytilkassa paistinpannulla molemmin puolin. Paistoaika riippuu kalapalojen paksuudesta. Varo paistamasta kaloja liian kauan, silloin ne kuivuvat. Kun kala alkaa olla kypsää, sekoita couscousia haarukalla, jotta saat siitä irtonaista. Sekoita couscousin joukkoon appelsiinipalat, sipuli, paahdetut mantelit sekä hienonnettu minttu.




Metsässä etsimässä korvasieniä

Korvasieniretkeni, saaliinani yksi sieni, päätyi maisemien ihasteluun. Ei se yksi ryppyinen sieni suinkaan löytynyt kuvien rehevästä maastosta, mutta ihan sellaisesta metsästä mistä syksyisinkin sieniä poimin. Sanovat, että hiekkaisista kangasmetsistä tai hakkuuaukeilta kannattaisi bongailla, mutta ei löytynyt, ei. Luovutanko vai menenköhän vielä etsimään?





perjantai 20. toukokuuta 2011

Raparperitorttu ja heräilevä puutarha



Jaksan vuodesta toiseen innostua raparperista. Kun punaiset lehtisykeröt nostavat päätään mustasta mullasta, hykertelen. Ensimmäiset raparperin varret ovat napakoita ja kaikkein mehukkaimpia eikä niitä tarvitse edes kuoria. Käytän raparperia pitkin kesää ja isoiksi hurahtaneet varretkin hyödynnän - keittelen mansikoiden kanssa mehuksi.



Tämä torttu on klassikkoni, jota olen vuosien saatossa tehnyt joka ikinen kesä. Tykkään rapeasta pohjasta, joten esipaistan taikinan. Täytteeseen upotan raparperipalojen seuraksi viimeiset omenasoseet pakastimesta ja pinnalle ripottelen hennosti kookokselta maistuvan muruseoksen. Tarjoan torttua useimmiten vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa, mutta se on herkullinen myös ihan sellaisenaan.

Ohessa ohjeeni, joka muuten löytyy myös uusimmasta Oma Piha-lehdestä :)

Raparperitorttu

Pohja:
100 g kylmää voita kuutioina
1 ½ rkl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl jääkylmää vettä

Täyte:
1 ½ dl omenasosetta
½ l raparperipaloja

Muruseos päälle:
75 g kylmää voita kuutioina
1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita

Sekoita yleiskoneessa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Jos käytössäsi ei ole yleiskonetta, sekoita ainekset käsin nyppimällä. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.
Painele taikina noin 27 cm:n irtopohja- tai piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Pistele haarukalla ja pane taikina jääkaappiin tai pakastimeen noin 15 minuutiksi. Paista pohjaa ilman täytettä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Valmista muruseos sekoittamalla kylmä voi, sokeri, vehnäjauhot ja kookoshiutaleet keskenään joko yleiskoneessa tai käsin nyppimällä. Seos on valmista, kun se on murumaista.
Levitä omenasose kuumalle esipaistetulle pohjalle ja sen päälle raparperipalat. Ripottele muruseos raparperipalojen päälle ja paista 20 - 30 minuuttia.



Puutarha on herännyt
Puutarha on pitkän leponsa jälkeen puhjennut kukkaan. En ole mielestäni riittävästi ehtinyt syventyä kaikkiin kasveihin ja kukkiin ja niiden tarinoihin. Tuntuu, että tämä hieno vaihe menee hieman liian vauhdikkaasti. Jokaisesta hetkestä yritän kuitenkin nauttia, vaikka toukokuu onkin tohinaa täynnä.

Kevätkaihonkukka (Omphalodes verna)

Kevätkaihonkukka ja palloesikko (Primula denticulata)

Purppurasydän (Dicentra formosa)

Kirjopikarililja (Fritillaria meleagris)

Kuunlilja (Hosta)

Tarhakalliokielo (Polygonatum x hybridum)

Taponlehti (Asarum europaeum)

Luumupuun kukkia

Omenapuun kukkia

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Spelttivohvelit ja Hakaniemen halli


Alkoi tekemään mieli vohveleita. Paistoin muutaman illalla jälkiruoaksi ja söimme ne perinteisesti hillon ja kermavaahdon kera. Lopputaikinasta tein aamiaisvohveleita. Hedelmäsalaatilla ja siirapilla päällystettynä ne olivat kerrassaan loistavia. Joku suolainen kalatäyte väijyi kyllä mielessäni, mutta makea vei voiton.

Speltti, alkuvehnä, on maultaan täyteläistä ja aistin siinä myös pähkinäistä vivahdetta. Speltti täysjyvämanna on meillä ehdoton suosikki. Siitä valmistettu puuro on superhyvää - kermamaisen pehmeää. Vohvelit tein speltti täysjyväjauhoihin ja niissä oli kivan rouhea maku.


Spelttivohvelit
(n. 10 kpl)

5 dl speltti täysjyväjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
5 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g voita sulatettuna

Sulata voi ja jäähdytä.
Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet.
Lisää kuivien aineiden joukkoon puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja lisää munat, jäähdytetty voi ja loppu maito. Anna taikinan turvota hetken aikaa. Jos taikina on liian löysää, lisää hieman jauhoja.
Kuumenna vohvelirauta. Sivele nokare voita ensimmäiselle paistoerälle.
Annostele noin 1 dl taikinaa vohveliraudalle.
Paista kunnes vohveli on kullaruskea. Jos et voi tarjota vohveleita aivan heti, siirrä ne ritilän päälle, jotta vohvelit pysyvät rapeina.
Tarjoa vohvelit hillon ja kermavaahdon kanssa tai tuoreiden hedelmien tai marjojen sekä hunajan tai siirapin kanssa.

Hakaniemen Kauppahalli
Voi miten mielelläni asioin hallissa. Joka kerta siellä käydessäni ilahdun ja jos torikin on auki ihan innostun. Pitäisi käydä useammin ja kannattaa samalla hyviä pieniä kotimaisia elintarvikealan yrityksiä.










maanantai 9. toukokuuta 2011

Parsa-perunasalaatti ja Kulosaaren kartano


Ei voi olla huomaamatta, että on parsa-aika. Hauskan näköiset vihreät tai valkoiset parsat ovat nyt paitsi parhaimmillaan myös edullisimmillaan. Sääli vaan, että kaupoissa olevat parsat ovat tuontitavaraa. Suomessa viljeltävistä parsoista suurin osa kuulemma menee ravintoloille. Niin paljon parsan mausta pidän, että jos puutarhassani olisi enemmän aurinkoa ja tilaa, kokeilisin viljellä sitä itse. Olisi aika unelmaa käydä omasta maasta napsaisemassa keväiset parsat.

Teen usein perunasalaattia paahtamalla perunat uunissa ja lisäämällä kuumille perunoille yrtein maustettua öljykastiketta. Sopii tosi hyvin uusille perunoille. Puutarhassa minttujen somat varret nousevat vinhaa vauhtia ja nyt ne pääsivät kastiketta maustamaan. Hieroin mintun lehtiä huhmaressa, kunnes ne olivat tahnamaisia. Minttuinen vivahde sopi kivasti parsojen ja perunoiden kaveriksi. Höyläsin päälle vielä vahvaa juustoa ja saksin herneenversoja. Maistui niin keväiseltä!


Parsa-perunasalaatti ja minttuinen öljykastike
(6:lle)

1 kg perunoita tai uusia perunoita
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
400 g vihreää parsaa 

Minttuinen öljykastike:
nippu minttua
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl hunajaa
2 - 3 rkl öljyä

Lisäksi:
vahvaa juustoa esim. parmesan tai comté
herneen versoja

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Pese, harjaa ja lohko perunat. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle. Valuta perunoille öljyä ja ripottele suolaa.
Paista perunoita uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat aavistuksen saaneet väriä.
Huuhdo parsat ja napsaise taittamalla tyven kova osa pois.
Hienonna kastiketta varten mintun lehtiä huhmaressa tai pilko ne veitsellä aivan hienoksi. Sekoita etikan joukkoon suola, pippuri, hunaja sekä minttu. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Ota pelti uunista, kun perunat ovat melkein kypsiä. Siirrä perunoita hieman syrjään, jotta saat tilaa parsoille. Levitä parsat pellille, valuta niille hieman oljyä ja paista uunissa noin 8 minuuttia. Kokeile parsojen kypsyyttä. Niiden kuuluu olla napakan pehmeitä.
Siirrä valmiit perunat ja parsat isoon laakeaan tarjoiluvatiin ja kaada päälle öljykastike. Juuri ennen tarjoilua höylää päälle juustoa ja koristele herneen versoilla.
Tarjoa lämpimänä tai haaleana.

Kulosaaren kartano
Viikonloppuna olin kutsuttuna ihanien ystävieni juhlaan. Hienot puitteet, hyvää syötävää, kivoja puheita ja paljon musiikkia - voiko upeammin viettää keväistä päivää.






keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Munakoisovuoka


Vielä yksi munakoisoruoka. Joskus tuntuu, että kasvisruoka ei ole riittävän täyttävää. Tämä oli. Kyllä nälkä lähti ja kuitenkin jäi kevyt olo. Munakoisovuoassa oli paljon kesäisiä makuja. Voin vain kuvitella kuinka hyvältä se maistuisi puutarhassa kesäiltana. Teen tätä varmasti uudelleen suven saavuttua.

Munakoisovuoka
(6:lle)

2 munakoisoa (n. 800 g)
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Tomaattiseos:
500g tomaattimurskaa
½ dl tuoretta hienonnettua oreganoa tai 2 tl kuivattua
½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
3 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä), viipaloituna
4 dl keitettyjä kikherneitä
Juustoseos:
250 g ricottajuustoa
2 dl raejuustoa
3 kananmunaa
1 dl raastettua parmesaania
1 dl tuoretta hienonnettua basilikaa tai 2 tl kuivattua
½ tl suolaa
Pinnalle:
2 dl leipämuruja
1 dl raastettua parmesaania

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet pellille leivinpaperin päälle. Lisää munakoisojen lomaan valkosipulin kynsiä. Voitele munakoisot öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa.
Paista uunissa noin 20 minuuttia.
Sekoita kaikki tomaattiseoksen ainekset keskenään. Mikäli käytät kikherneitä purkista, huuhdo ne hyvin ja valuta.
Sekoita ricottajuusto tasaiseksi. Lisää joukkoon raejuusto, kananmunat, parmesaaniraaste sekä mausteet ja sekoita.
Voitele uunivuoka öljyllä ja kaada pohjalle puolet tomaattiseoksesta. Levitä tomaattiseoksen päälle puolet paahdetuista munakoisoviipaleista. Levitä munakoisoviipaleiden päälle puolet juustoseoksesta ja toista kerrokset. Ripottele lopuksi juustoseoksen päälle leipämuruja ja parmesaaniraastetta ja paista uunin alatasossa noin 20 minuuttia.
Tarjoa raikkaan salaatin ja hyvän leivän kanssa.



Toukokuu
Aika juoksee, on jo toukokuu. Ihana toukokuu! Puutarhapöydät ovat pyyhittyinä ja odottavat lämpeneviä säitä ja ruokailijoita.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...