sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Juureslastut



Juureksista saa uunissa paahtaen hyvää naposteltavaa. Siivutin erilaisia juureksia aivan ohuiksi lastuiksi, jotta niistä tulisi uunissa rapeita. Juureslastut olivat oivallisia sellaisenaan, mutta niitä oli myös kiva dipata. Tein dipeiksi tahinikastiketta ja vihreää dippikastiketta.


Juureslastut

4 maa-artisokkaa
2 porkkanaa
1 pieni palsternakka
pala lanttua

1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl korianteria
½ tl juustokuminaa
½ tl chiliä
½ tl savupaprikaa

Pese juurekset huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla. Juureksia ei tarvitse kuoria.
Viipaloi juurekset ohuiksi lastuiksi vihannesleikkurilla tai kuorimaveitsellä.
Siirrä lastut isoon kulhoon ja lorauta päälle öljy ja ripottele mausteet. Sekoita, kunnes lastut ovat tasaisesti maustuneet.
Levitä lastut kahdelle pellille leivinpaperin päälle, lastut eivät saa olla päällekkäin tai limittäin. Paista 170 asteessa kiertoilmatoiminnolla, kunnes lastut ovat kullanruskeita, noin 25 minuuttia. Tarkkaile lastuja, etteivät ne kärahdä ja kääntele tarvittaessa.
Lastut rapeutuvat jäähtyessään. Tarjoa sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa.

(Juureslastujen ohje löytyy myös Oma Piha -lehdestä.)

Tahinikastike

2 ½ dl maustamatonta jogurttia
3 rkl tahinitahnaa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
2 rkl sitruunamehua
½ tl hunajaa
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.

Teen usein tahinikastiketta esim. kasvispihvien ja uunijuuresten seuraksi - nopeaa ja hyvää.



Tein lastuja myös punajuurista ja maustoin ne suolalla ja rosmariinilla. Punajuurista kannattaa tehdä omat pellilliset, koska ne herkästi värjäävät vaaleita juureksia.







29 kommenttia:

  1. Oi, oi, oi... vesi herahti kielelle jo alkuvaiheessa tätä juttua, mutta rosmariini-suola-punajuurilastut kuulostavat ihan älyttömän hyviltä!!! Tuo olisi tosi kiva tarjottava juhlissakin, todella kauniitakin ne ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, pieniin juhliin ainakin. Isoihin joutuisi aika monta pellillistä tehtailemaan :)

      Poista
  2. Miten herkullisen näköisiä... Sailan tavoin suu vesittyi ihan heti!

    VastaaPoista
  3. Ihanat talvikuvat! Juureslastuja teen minäkin joskus,tosin kuivurissa.Kaunis kuva juurilastuistasi!
    Tahini...se on sellainen aines,jota ehdottomasti täytyy aina olla kaapissani:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kuivurijutut ovat niin houkuttelevia :) Milloinkohan saan kuivurini taas esille...
      Sinun tuomasi tahini oli ihanaa, kiitos vielä!

      Poista
    2. Sitten taidan tuoda sitä seuraavallakin kerralla;D

      Poista
  4. Aivan ihana ajatus! Pitääkin kokeilla piakkoin.
    Ottamasi talvikuvat ovat todella kauniita!
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle :)
    / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä!
      Minun viikkoni on alkamassa flunssaisena..., höh!

      Poista
    2. Onpa harmillista :(
      Itse olin jo viikon sairaana.
      Pikaista paranemista sinulle! :)

      Poista
  5. Ihana ohje, kiitos siitä! Taidan tehdä illanistumisnaposteluksi nyt kun alkaa virrata noita vieraita suomesta ja paikalliset sipsitkin on ihan tajuttoman suolaisia ettei pysty syömään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäävät ilmeisesti sielläpäin tuhdisti suolatuista. Tämä onkin sitten kiva ohje kokeilla suomivieraille.

      Poista
  6. Kauniita kuvia :) juureslastut ovat kyllä aivan ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juureslastut ovat yllättävän hyviä :)

      Poista
  7. Tuo onkin kiva idea ja sopivaa naposteltavaa herkkunälkään vaikka oliskin ikään kuin pikku dieetillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, öljyä on tosi vähän. Kokeilin isommalla öljymäärällä ensin, mutta ne ihan kiilsivät. Sitten vähensin ja hyviä tuli.

      Poista
  8. sipsit dippikastikkeella sopivat aina hyvin, vähän liian hyvin, ja niitä tulee syötyä vähän liikaa oli ne sitten miten terveellisiä tahansa...

    VastaaPoista
  9. Noita lastuja pitää kyllä tehdä... Nyt minulla on uusi lelukin, jolla saa tehtyä tosi, tosi ohutta :-)

    VastaaPoista
  10. Juureslastuja on pakko kokeilla, näyttävätkin herkullisilta, mukava vinkki :)

    VastaaPoista
  11. Kauniita lumikuvia. Kiva resepti. Kiitos. Tuohan käy vaikka karppaajille, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumisia maisemia on kiva kuvata :) Luulisin, että käy.

      Poista
  12. Miten niin ihastuin oikean talven lumisiin kuviisi sekä valoon, joka hangella kimalsi...:)

    VastaaPoista
  13. Yksi kysymys olisi näinkin kauan blogauksesi jälkeen - onko sinulla mitään tietoa, kuinka kauan valmiit juureslastut säilyvät (siis jos onnistuu olemaan syömättä kaikkia heti)? En löytänyt mistään tietoa, ja haluaisin säilöä oman puutarhan tuotteet lastuiksi, kun ei ole kellaria, eikä pakastimeen mahdu enää mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä öljyllä silatut uunissa paahdetut lastut eivät säily kovin kauan. Rapeus ei myöskään kestä pitkään.
      Sinun kannattaisi kuivata puutarhan satoa kuivurissa. Ne säilyvät pitkään. Minulla on vielä viimevuotisia omenalastuja, eivät yhtä rapeita enää, mutta ihan hyviä. Omenalastujen ohje täällä:
      http://omenaminttu.blogspot.fi/2010/09/punaposket-purnukoihin.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...