torstai 30. toukokuuta 2013

Nokkospiiraat


Vielä toinen nokkospiiraiden ohje. Nämä ovat aika ruokaisia, joten sopivat hyvin kevyelle lounaalle salaatin kanssa tai iltapalapöytään.

Nokkospiiraat 
10 kpl 

Taikina 
3 dl vettä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
 
Täyte
200 g ryöpättyä nokkosta (2 l tuoretta)
1 purjo
½ fenkolia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 dl raejuustoa
½ dl pinjansiemeniä tai auringonkukan siemeniä 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin nesteeseen.
Lisää suola ja jauhot vähitellen, koko ajan puuhaarukalla tai yleiskoneella sekoittaen.
Lisää lopuksi öljy.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Ryöppää nokkoset. Kaada lävikköön, anna jäähtyä hetken ja purista vesi pois.
Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Pese ja viipaloi fenkoli.
Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä purjoa ja fenkolia keskilämmöllä. Lisää nokkoset ja suola ja kuullota vielä hetken aikaa. Jäähdytä, lisää raejuusto ja siemenet.

Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Pyöritä kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa se 10 palaan. Kauli palat pyörylöiksi. (Voit myös kaulia taikinasta ison levyn ja ottaa siitä muotin avulla pyörylöitä, halkaisijaltaan noin 17 cm.) Annostele jäähtynyttä täytettä pyörylöille ja painele taikina päältä kiinni napakasti.
Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.
Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.



Kieloja
Metsässä on hurmaava kielojen tuoksu. Tuoksu on siirtynyt kimpun mukana olohuoneeseen. Puutarhassa avautuvat parhaillaan kalliokielon kukat. Niiden tuoksu on suloinen, makean vaniljainen.



8 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia! :)
    Hyvää alkavaa kesälomaa sinulle :)))
    / 16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ihanaa, loma on jo ovella! Niin sinullakin :)))

      Poista
  2. Sä se taiot nokkosista herkun toisensa jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi vielä yksi resepti kehitteillä... pitäisi vaan ehtiä keräämään lisää nokkosia. Kohta ne jo kukkivat.

      Poista
  3. Miten herkullisen näköisiä, nam!

    Hei, osaisitkohan auttaa... Ensinnäkin kiitos noista nokkosenkeräys- ja ryöppäysohjeista! Mitä olet mieltä ikivanhoista navetoista, että mahtaako niiden laitamilla kasvavissa nokkosissa olla myös korkea nitraattipitoisuus? Navetta on tosiaan melkoisen vanha, lehmiä tai muitakaan eläimiä siinä ei ole ollut minun tietojeni mukaan vähintään 35 vuoteen. Tätä olen kovasti pohtinut ja lykännyt nyt tämän viikon ajan nokkosten keräämistä, etten vain suotta keräisi. Kiitos avusta jos tiedät tähän vastausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen Henriette Kressin luennolta, että aurinko tuhoaa nitraattia. Tutkailin hänen sivujaan ja joku olikin esittänyt saman kysymyksen hänelle kuin sinä nyt, joten luepa asiantuntijan vastaus oheisesta linkistä: http://www.henriettesherbal.com/blog/nokkonen-villivihannekseksi.html

      Eikun napsimaan nokkosia :)

      Poista
  4. nitraattipitoisuus on korkein pilvisinä ja sateisin päivinä, siksi suosittelenkin että kaikki villikasvit, sekä ne ne viljellyt joissa sitä myös kuten punajuuri, pinaatti, mangoldi jne kerätään talteen aurinkoisella kuivalla ilmalla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...