sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kenialaiset kalapyörykät

kalapullat

Tämä ruokamuisto Afrikan kouluajoiltani on ylitse muiden. Kävin pientä suomalaista sisäoppilaitosta ja meillä oli siellä ihana kokki, joka valmisti maailman parhaita kalapullia. Muistan kuinka odotimme kalapullapäivää ja kuinka pullia oli pakko santsasta, vaikka kastike oli välillä niin tulista, että lieskat tulivat suusta. No, siihenkin oli hätäapua tarjolla: ruoan kanssa oli aina banaaniviipaleita, nehän neutraloivat tulisuutta. Banaani sopii ateriaan muutenkin erinomaisesti, vaikka oudolta saattaa kuulostaakin.

Pyöryköiden yksi herkullisuuden salaisuus on se, että ne valmistetaan keitetystä kalasta, joka vasta sitten paistetaan ja vielä keitetään kastikkeessa. Näin pyöryköiden rakenteesta tulee todella pehmeä ja kuohkea. Vanha suomalainen sanonta sen kiteyttää: Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa. En ollut ennen kuullutkaan sanontaa, mutta ihana työkaverini minua valisti, kun mainitsin kyseiset kalapullat.


Kenialaiset kalapyörykät
6:lle

750 g vaaleaa kalaa fileinä (käytin haukea)
noin 7 ½ dl vettä keittämiseen

1 sipuli hienonnettuna
1 keitetty kananmuna
2 palaa vaaleaa leipää (liotettuna ja vesi puristettuna)
1 rkl sulatettua voita
1 rkl sitruunanmehua
2 raakaa kananmunaa
noin 1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

paistamiseen öljyä

Kastike
1 rkl öljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2–3 tl currya
noin 2 tl jauhettua chiliä
ripaus kurkumaa
noin 1 tl suolaa
1 rkl tomaattisosetta
kalan keitinliemi
1 dl kermaa

Lisänä
keitettyä basmatiriisiä
banaaniviipaleita

Keitä kala kypsäksi, nosta pois liemestä. Muista säästää liemi.
Poista kalasta ruodot ja paloittele. Siirrä kalapalat monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.
Muotoile pyöryköiksi ja paista öljyssä.

Kastiketta varten kuumenna öljy ja kuullota siinä sipuleita. Lisää mausteet ja kuullota vielä hetken aikaa. Lisää kalan keitinliemi ja kerma.
Nostele paistetut kalapyörykät kastikkeeseen ja keitä noin 15 minuuttia.
Tarjoa basmatiriisin ja banaaniviipaleiden kanssa.


Aamun kajoa keväisessä lähimetsässä





28 kommenttia:

  1. Ohhoh, valkovuokkoja jo!
    Onpa tosiaan osuva sanonta juuri tuohon, en minäkään ollut tuota kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valkovuokkoja vielä paljon näkynyt, mutta muutamia lämpimällä rinteellä.
      Sanonta oli minusta ihana ja heti halusin sen tänne kirjata :)

      Poista
  2. Kiitos erilaisesta haukipyörykkäreseptistäsi. Hauki kutee ihan kohta, joten erilaisia makunautintoja on kiva hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä :) Hauki on mainio kala, vaikka moni ei sitä arvostakaan.

      Poista
  3. Hienot kuvat:) Ja kiva tuo banaanin lisäys kastikkeeseen ,pitää joskus kokeilla:) Muutenkin herkullisilta kuulostavat kalapullat,ei ihme että odottelitte kalapullapäivää;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ne banaaniviipaleet sopivat tosi hyvin. Niitä ei varsinaisesti lisätty kastikkeeseen, vaan jokainen otti annokselleen sen verran kuin halusi ja kuinka kovat liekit suusta tuli ;) Ja tuolloin meillä teineillä taisi olla vähän herkät suut.

      Banaaniviipaleita oli muidenkin curryen kanssa tarjolla. Ja olihan niitä banaaneja Itä-Afikassa ihan määrättömästi ja lajikkeita myös, että hyvä kun hyödynnettiin monella tapaa. Pienet olivat ihan parhaita.

      Poista
  4. Ihana resepti! Olisin kuvitellut, että kala kuivuu monen kypsennyskerran jälkeen mutta tämä oli hyvä vinkki:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vei kielen mennessään :) Ei kuivunut ei, pullat olivat ihanan pehmoisia.

      Poista
  5. Todella kiinnostava resepti. Hauki on jotenkin surullisen väärinymmärretty kalaparka; hyvä, kun sillekin löytyy näin jalo käyttö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu: surullisen väärinymmärretty kalaparka! Näihin pulliin hauki sopi loistavasti ja sopii se mielestäni niin moneen muuhunkin :)

      Poista
  6. Kivan erilainen kalapullaohje! Välillä jää vähän turhankin vähäiseksi hyvän kotimaisen kalan hyödyntäminen, vaikka sitä olisikin usein saatavilla täällä rannikolla. Ehkäpä meillä syödäänkin ensi viikolla näitä kalapullia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannikolla on tosiaan hyvä kalatarjonta. Kiva jos kokeilette näitä kalapullia :)

      Poista
  7. Ihana muisteloresepti. Asuitko Tanzaniassa vai Keniassa? Mun vanhempani ja pikkuveli asuivat Keniassa. Serkkuni perheineen tosi pitkään Tanzaniassa, varmaan joskus 70 luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, missä päin he mahtoivat asua?
      Minä asuin molemmissa: ensin Keniassa 70-luvun loppupuolella ja sitten Tanzaniassa 80-luvulla. Koulumme oli iki-ihanassa vehreässä teeviljelmäkaupungissa Kerichossa. Meillä oli koulua kolme kuukautta, lauantait myös työpäiviä, ja sitten aina kuukauden loma. Ihan mahtavat muistot Afrikasta, oi niitä aikoja!

      Poista
    2. Mun vanhemmat asui Kakamegassa.

      Poista
    3. Mun vanhemmat asui Kakamegassa.

      Poista
    4. Ou, me asuttiin siinä lähellä Kisumussa. Pieni on maailma ;)

      Poista
    5. Ok oon käyny kisumussa. Sehän oli niinku suurempi kaupunki siinä lähellä. Mut mun vanhemmat oli 90 luvun alus. Me mentiin IsoHoon kans kihloihin nakurussa....

      Poista
    6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  8. Voi miten herkullinen kalapulla-resepti!
    Ja ihastuttavat keväiset kuvat!
    Lähetän ripauksen mimosan tuoksua täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Ihana mimosan tuoksu tulvahti tänne kauniiden kuviesi myötä :)

      Poista
  9. Onpa hyvän kuuloinen kalapullaresepti, pitää testata! Pakastimessa olisi hauki, joka pitäisi ottaa käyttöön, taidanpa tavallisen jauhamisen sijaan testata tätä keittämistä. Ja tarjota kaverina banaania, enpä olisi osannut arvata, että sitäkin voi tarjota kalan kaverina. (Taidan vielä kutsua Keniassa koulua käyneen kaverinkin maistamaan ohjeesi tuotoksia. Katsotaan, mitä hän tykkää.)
    Sini
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva. Minäkin käytin pakastimessa ollutta haukea. Ruotojen nyppimessessä meni tovi, mutta kyllä kannatti!
      Tulen kurkkaamaan blogiasi :)

      Poista
  10. Apua, miten ihanaa, olet kasvanut Afrikassa! Mikä ihana kulttuuriympäristö!!!

    Ja maukkaan kuulloset kalapullat! Saatan kokkailla näitä pappan kanssa kesämökillä, kunhan sinne päästään heinäkuussa taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ihan mahtavat muistot ovat jääneet teinivuosiltani Afrikasta. Avarsi kummasti maailmankuvaa ja kyllä sinne sydän jäi ;)

      Tosiaan kalapullat ovatkin varmaan oivallista kesäruokaa tehtäväksi juuri mökillä, tervetuloa heinäkuu!

      Poista
  11. Subway Little India is a vibrant and culturally rich establishment nestled in the heart of the bustling Little India district. This Subway outlet uniquely combines the globally recognized brand's fresh and customizable sandwiches with the aromatic flavors of Indian cuisine. As customers step into the inviting space, they are greeted by the enticing aroma of spices and the warm hospitality that characterizes Little India. The menu offers a fusion of traditional Indian ingredients and Subway's signature style, allowing patrons to craft sandwiches that reflect the diverse and delectable tastes of the region.

    VastaaPoista
  12. Top Follow APK is a mobile application designed to help users rapidly grow their followers on various social media platforms. By utilizing a unique algorithm, this app promises swift and efficient expansion of your social media presence.

    VastaaPoista
  13. Players should also consider the legal implications of downloading apps from unauthorized sources. While Geometry Dash may be available for purchase on official app stores, obtaining the game through unauthorized means could constitute piracy, infringing upon the rights of the developers. https://geometrydashapps.com.mx/geometry-dash-2-2-apk/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...