4 tuntia sitten
maanantai 15. maaliskuuta 2010
Gluteenittomat sämpylät
Pöytälaatikosta on hyvä löytyä muutama gluteeniton ohje, kun haluat ilahduttaa keliaakikkoa. Tällaiset sämpylät leipaisin ystävälleni. Ohje on helppo ja nopea, sillä taikinaa ei tarvitse kohottaa kulhossa, pelkkä pellillä kohotus riittää. Taikinan voi leipoa hyvissä ajoin ja kohottaa jääkaapissa, sitten vain sujauttaa uuniin juuri ennen vieraan tuloa. Valmistuttuaan gluteenittomat leivät kuivahtavat erittäin nopeasti ja siksi ylimääräiset kannattaa heti jäähdyttyään pakastaa.
Gluteenittomat sämpylät
(6 kpl)
2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 dl maissijauhoa (keltaista)
1 ½ tl kuivahiivaa
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
2 rkl öljyä
voiteluun vettä
pinnalle kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä
1. Sekoita hieman kättä lämpöisempään (42 C) veteen sokeri, suola, maissijauhot ja kuivahiiva.
2. Lisää gluteenittomat jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää lopuksi öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Pyöritä taikinasta gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Litistä tankoa hieman ja leikkaa 6 osaan.
5. Kohota pellillä noin ½ tuntia (tai muutama tunti jääkaapissa.)
6. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele siemeniä pinnalle.
7. Paista 225 C asteessa noin 10 minuuttia.
Muistathan, että leipomisvälineiden, leivinpöydän ja leivinpaperin tulee olla puhtaita ts. vehnäjauhottomia. Muista myös varata keliaakikolle erillinen levite.
Lähettänyt
Hannele/Omenaminttu
Tunnisteet:
gluteenittomat,
leivät
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihanat kuvat! :)
VastaaPoistaKiitos Sari! Opettelin viikonloppuna tekemään tuollaisen kuvakollaasin :)
VastaaPoistaOi, ihanaa että löydän jostakin gluteenittomia! Nam! Nämä maistuisivat minullekin. =)
VastaaPoistaHei Omenaminttu, ihana blogi sinulla! Hienoja kuvia ja kaunis värimaailma. Taidan tulla tänne toistekin kurkkimaan :-)
VastaaPoistaUna, eikun leipomaan!
VastaaPoistaKissaemo, kiitoksia ja tervetuloa vaan toistekin :)
Upeita valokuvia! Ruisvuokaleipä-postauksen talvikuvat on todella kauniita, mun on näytettävä ne appiväelle, jotta ne vihdoin voisi ymmärtää että talvi (pohjoisessa) on sitten ihana (eikä lainkaan pelottava)! Hieno blogi reseptejä myöten!
VastaaPoistaOn vielä udeltava että millaisella kameralla kuvailet? (Jotta tiedän mihin sijoittaa jos vaikka voittaisin lotossa..! Tosin ensin pitäisi varmaan lotota myös!) :)
VastaaPoistaKiitos Sitruunainen! Canon 450D, ei siihen onneksi ihan lottovoittoa tarvita :) Hankin kameran viime keväänä, kuvaaminen on hauska uusi harrastukseni.
VastaaPoistaIhanaa, että laitat myös gluteenittomia ohjeita. Mummoni on keliaakikko, ja tiedän mitä vien hänelle seuraavan kerran. En ole ikinä nähnyt yhtä herkun näköistä gluteenitonta leipää, ne vaikuttavat yleensä olevan ikäviä känttyjä.
VastaaPoistaTäällä blogissasi on muutenkin kaunista ja mukavaa!
Kiitoksia kommentistasi Haarukka! Kiva, että on seuraavan kerran mummollesi herkkua vietäväksi :)
VastaaPoistaTulee mieleen tyttöjenilta näistä kuvista, kynttelikkö ja kukat :-)
VastaaPoistat. Aamulintu Tapiolasta
Terveiset Hollannista, tein juuri sampylat ohjeellasi ja hyvia ovat :-)
VastaaPoistaKiitokset Kati terveisistä sieltä kaukaa! Kiva, että laitoit viestin :)
VastaaPoistaMinkälaisia noista sämpylöistä tulee en ole varma uskallanko kokeilla noita
VastaaPoistaKokeile ihmeessä, ei ne vaikeita ole. Haastavin osuus on tangon leipominen. Mikäli taikina on liian löysää, se takertuu pöytään ja käsiin. Tarkkaile jauhomäärää kulhossa (lisää tarvittaessa) ja laita leipoessa riittävästi gluteenitonta jauhoa pöydälle ja käsittele taikinaa hellävaraisesti :)
PoistaKäykö myös tuorehiiva ja jos käy paljonko sitä tarvitsee?
VastaaPoistaKyllä käy. 1 ½ tl kuivahiivaa on noin 1/4 palaa tuorehiivaa.
Poista