maanantai 8. maaliskuuta 2010

Makuja ja värejä Meksikosta


Meksikosta nousevat ensimmäisenä mieleeni voimakkaat intensiiviset värit niin ruoassa kuin tekstiileissä ja astioissa, puhumattakaan väreistä taiteessa. Olen suuresti vaikuttunut taiteilija Frida Kahlon elämästä. Tämä sykähdyttävä nainen on erikoisella tavalla pystynyt tuomaan elämänsä traagisuuden maailmalle nähtäväksi ja ehkäpä meille opittavaksikin. Eipä silti, Frida Kahlo on yhtä kuin hänen taiteensa ja toisaalta enemmän kuin hänen taiteensa. Näin naistenpäivänä ajattelin muistuttaa Frida Kahlon elämäntyöstä Meksikossa.

Frida Kahlon viimeinen maalaus: Viva la vida, 1954

Meksikossa, tässä värikylläisessä, eksoottisessa maassa viljellään mahtavia raaka-aineita, joista meksikolaiset loihtivat vahvoja herkullisia ruokiaan. Tortilla "leipiä" tarjotaan sellaisenaan tai niistä valmistetaan täytteiden kanssa erilaisia ruokia. Suomessa kaupan hyllyille ovat ilmestyneet täysjyvävehnätortillat, jotka kuitupitoisuutensa ansiosta ovat suositeltavia, mutta mikään ei voita itsetehtyjä tortilloja. Ne ovat maultaan vertaansa vailla, kannattaa kokeilla!


Tortillat
(8 kpl)

2 dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja (keltaista)
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl öljyä
n. 1 dl lämmintä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää öljy ja vettä sen verran, että saat sekoitettua kiinteän ja tasaisen taikinan.
3. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä noin 15 minuuttia.
4. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä 8 palaan.
5. Pyöritä palat palloiksi ja kauli pyöreiksi ohuiksi paistinpannun pohjan kokoisiksi levyiksi. (Kauli kuten karjalanpiirakkapohjat.)
6. Pane kunkin levyn väliin kevyesti kostutettu talouspaperi, jotta levyt eivät kuivu ja tartu toisiinsa kiinni.
7. Kuumenna valurautainen paistinpannu ilman rasvaa ja paista tortilloja molemmin puolin kunnes niihin ilmestyy ruskeita laikkuja. (Melko kuumalla pannulla alle minuutti / puoli.)
8. Pinoa kypsät tortillat ja peitä kostutetulla talouspaperilla tai leivinliinalla.

Vinkki: Jos käytät tortilloja myöhemmin, kääri ne kevyesti kostutettuun talouspaperiin, pane muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Tortillat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.


Quesadillat maissitäytteellä
(2 - 4:lle)

4 tortillaa
1 rkl öljyä
½ paprika kuutioituna
½ - 1 chilipaprika hienonnettuna (ilman siemeniä)
½ punasipulia viipaloituna
2 dl juustoraastetta
200 g pakastemaissia sulatettuna

Tarjoiluun:
tacokastiketta
guacamolea
kermaviiliä

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele 2 tortillaa ja pane ne pellille leivinpaperin päälle öljytty puoli alaspäin.
3. Ripottele tortilloille puolet juustoraasteesta, maissi, paprika, chilipaprika ja punasipuli. Ripottele loppu juustoraaste sipuleiden päälle.
5. Aseta loput tortillat täytteiden päälle. Paina kevyesti ja voitele päälipuolelta.
6. Paista uunissa noin 10 minuuttia.
7. Leikkaa 4 - 6 osaan pitsaleikkurilla.
8. Tarjoa tacokastikkeen, guacamolen ja kermaviilin kanssa.


Tostadat broileritäytteellä
(4:lle)

8 tortillaa
1 ½ rkl öljyä


Täyte:
300 g kypsää broileria
3 tomaattia kuutioituna
salaattia revittynä
1 avokado viipaleina
1 punasipuli ohuina viipaleina


Tarjoiluun:
kermaviiliä
tacokastiketta


1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele 4 tortillaa molemmin puolin öljyllä ja pane pellille leivinpaperin päälle.
3. Paista uunissa 5 - 10 minuuttia, kunnes tortillat ovat rapeita.
4. Voitele loput tortillat ja paista uunissa samalla tavoin. (Kiertoilmauunissa voi paistaa kaikki yhtäaikaa.)
5. Jaa kuumille tortilloille täytteet ja pane tarjolle kermaviiliä ja tacokastiketta.

Tacokastike

1 rkl öljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ paprika hienonnettuna
1 chilipaprika hienonnettuna (ilman siemeniä)
(tai ½ - 1 tl chilijauhetta tai cayennepippuria)
1 tl juustokuminaa
1 prk (n. 4 dl) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa


Kuullota sipulit, paprikat ja juustokumina.
Lisää tomaattimurska, tomaattisose ja loput mausteet.
Keitä ilman kantta keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Tarkista maku.
Kastike säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.


Mangopilvi
(2 - 4:lle)

300 g pakastettuja mangokuutioita
1 ½ rkl limetin mehua
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl kuohukermaa

Soseuta hieman sulaneet mangokuutiot sauvasekoittimella. (Säästä muutama kuutio koristeluun.)
Lisää mangososeeseen limetin mehu sekä hunaja ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Vaahdota kerma ja lisää varovasti käännellen mangososeeseen.

Frida Kahlon maalaus: Omakuva punaisessa ja kullanvärisessä puvussa 1941, kirjassa Helsingin kaupungin taidemuseon julkaisuja, n:o 52.

Hyvää naistenpäivää!

12 kommenttia:

  1. Voi että miten ihana blogi täältä löytyikään! Lisäsin heti sen blogilistalla seurattavaksi. Ihania kuvia, ihania reseptejä.

    Hyvää naistenpäivän loppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Tosiaan hauska sattuma nostaa esille merkittävä naistaiteilija juuri tänään :) Frida Kahlo on ehdottomasti eräs merkittävimmistä ja koskettavimmista. Kiitos myös ohjeista, tostadoita emme ole koskaan syöneet ja koska meksikolaistyylinen ruoka on perheen aikuisten mieleen, saan taas yhden reseptin kokeiltavaksi :)
    Hienoa naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
  3. Kiva Hanna, että eksyit sivuilleni:) Tervetuloa!

    Lumiomena, herkutellaan siis taiteella ja tostadoilla!

    VastaaPoista
  4. Voi mitä kuvia, oikein pökerryttää nuo värit! :-)

    En ole koskaan tainnut tehdä tortillalättysiä itse (taidan olla siihen liian laiska), mutta laitoin ohjeen muistiin, jos vaikka innostun.

    Minäkin tykästyin kauniiseen blogiisi ja lisään sinut blogilistalleni, jos et pahaa tykkää... :-)

    VastaaPoista
  5. Kiitos Hippu! Innostu ihmeessä, itsetehdyt on aivan eri makuisia kuin kaupan! Toki voit lisätä listallesi :)

    VastaaPoista
  6. Tänne oli ihan pakko kirjautua : )

    VastaaPoista
  7. Oioi, miten ihania kuvia. Onneksi söin juuri ruisleipää ja masu on täynnä. Tulin vastavierailulle ja ilahduin ikihyvikseni. Tortillan ohje! Sitä on ihan pakko kokeilla. Sinulla on täällä aivan ihania kuvia ja reseptejä, tulen varmasti toistekin käymään.

    VastaaPoista
  8. Selasin blogisi läpi - ihania kuvia! Ruokaohjeisiin en tähän kellon aikaan uskaltanut syventyä :-D.

    Tania

    Ps. Avokado myös minun lempparini.

    VastaaPoista
  9. Jihhuu! Tuli heti nälkä...mutta mietin vain, että koska mie aloitan elämässäni sen kokkailu osuuden?! =)

    VastaaPoista
  10. Krista, kokkailuinspiraatiota odotellessa voi onneksi syödä silmillään :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...