keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Chorizo-lihamureke


Kevään juhlapäivä lähestyy. Toivottavasti aurinko lähettää vappuna paljon säteitään juhlan kunniaksi. Minä varmaankin vietän vappua kotioloissa ja pihapiirissä, sillä toissailtaisella kävelyllä nyrjäytin nilkkani. Nyt se on siteessä, kohoasennossa ja kaikelle kiireelle tuli hetkeksi stoppi.

Chorizo-tuoremakkara (raakamakkara) on minulle melko uusi tuttavuus. Olen aikaisemmin ostanut sitä Hakaniemen hallista sekä Helsingin Maatilatorilta ja hyväksi havainnut. Ei taatusti maistu natriumglutamaatilta. Nyt tuore-chorizoa löytyy myös isojen markettien hyllyiltä. Se on lihaisaa ja mukavan mausteista, mainio piristys makkarahyllyllä. Chorizo antaa potkua jauhelihaan ja sopii toki sellaisenaan pannulle tai grillattavaksi. Tässä lihamurekkeessa chorizo on kokonaisena murekkeen sisällä, mutta yhtä hyvin sen olisi voinut sekoittaa mureketaikinaan pieninä palasina.




Chorizo-lihamureke

2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
muutama aurinkokuivattu tomaatti hienonnettuna
1½ tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
½ - 1 tl cayennepippuria
½ tl mustapippuria
1 ½ tl oreganoa
1 tl timjamia
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
600 g jauhelihaa
200 g chorizo-tuoremakkaraa (raakamakkara)


Sekoita isossa kulhossa kermaviilin joukkoon korppujauhot, munat, tomaatit sekä mausteet. Anna turvota.
Kuullota sipuleita öljyssä kunnes ne ovat läpikuultavia.
Lisää sipulit sekä jauheliha korppujauho-munaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Levitä puolet mureketaikinasta kostutetuin käsin pellille leivinpaperin päälle kapeaksi levyksi. Irrota makkaroista kuori ja aseta ne pituussuunnassa keskelle mureketta. Levitä loppu taikina makkaroiden päälle ja muotoile taikinasta mureke.
Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti. Anna levätä hetken ennen kuin leikkaat viipaleiksi.



Kylläpä kevät etenee ihanasti. Karin Lindströmin blogista sain hyvän idean ottaa puutarhasta kukkasipuleita ruukkuihin. Nämä lumikellot jostain syystä kasvoivat polulla, joten ne sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Kukkimisen jälkeen siirrän ne sitten ruukusta johonkin uuteen paikkaan puutarhassa ensi kevättä ilahduttamaan.



Iloista vapun odotusta ja aurinkoisia päiviä !

11 kommenttia:

  1. Pihakuvasti ovat ilo silmälle! Meillä ei kuki edes helmililjat, kun paikka on nykyisin niin varjoinen, mutta naapureilla olen saanut ihailla sipulikukkien nousua.

    Chorizoa ei ole pahemmin Jyväskylässä näkynyt, varsinkaan tuoremakkarana, mutta ehkä piankin ilmestyy. Löysin nyt ohuita ja melko vähärasvaisia lammasmakkaroita, joista ajattelin kehitellä vapuksi jotakin. Tuo lihamurekkeesi näyttää herkulliselta!

    Hauskaa kotivappua!

    VastaaPoista
  2. Ai miten herkullisen näköisiä ruokakuvia! Kun itse en osaa laittaa mitään ruokaa hyvin enkä hienosti niin ei tule liioin edes kuvattua ruokakuvia :)

    Kevät on ihanaa aikaa!

    VastaaPoista
  3. Nauliinnuin puutarhakuviisi kiinni! Oikein kunnon sipulikukkien määrä kasvaa siellä. Ajattele, miten vähällä saa iloa varhaiseen kevääseen istuttamalla sipuleita syksyllä.

    Ja jälleen kiinnostava resepti. Makkaraosaston kaupassa olen ohittanut sukkelasti, nyt voisin tarkastaa, löytyisikö täältäkin tuota herkullisen kuuloista makkaraa.

    Keväistä vapunviettoa!

    VastaaPoista
  4. Ihania lumikelloja niitä en tänä keväänä olekkaan vielä nähnyt luonnossa. Karinilta tulee monta pientä kivaa ideaa ;)...tosiaan ruukussa tosi suloiset! Puutarhassasi on selkeästi elämää. Kiva seurata kevään tuloa näin kuvina.

    Toivottavasti nilkkasi paranee pian ! Vaikka kiireestä hetkeksi pois hyppääminen kuulostaa mukavalta...niin ei kumminkaan kurjan kustannuksella. Halaukset sinulle ja mukavaa vapun odotusta!

    Marie

    VastaaPoista
  5. Mureke kuulostaa herkulliselta. pitääkin tehdä joku päivä. Ja nuo sipuli kuvat kävisivät vaikka tauluiksi!

    VastaaPoista
  6. Pikaista paranemista nilkallesi! Kurjaa, että niin kävi.

    Olen syönyt muutaman kerran chorizoa ja pidän siitä paljonkin, vaikken muuten makkaran ystävä olekaan. Olenkin kiitollinen taas kerran uudesta, herkullisen oloisesta ruokaohjeesta.

    Sinun puutarhasi vaikuttaa lumoavalta. Rakastan sipulikukkia, joten sieluni lepää kuviasi katsellessa. Kun ostimme talomme viime kesänä, ei pihallamme kasvanut mitään. Istutin syksyllä scilloja ja krookuksia, jotka ilokseni kukkivat parhaillaan. Lumikellot ovat ihania, olen nähnyt niitä tänä keväänä vain SKS:n myymälän kulmalla Kruununhaassa.

    Hauskaa vappua sinulle, Omenaminttu!

    VastaaPoista
  7. Tämä on resepti on kuin tehty minulle. Kuulostaa kerrassaan ihanalta! Hauskaa vappuviikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Katriina: Varjoisassa toisaalta sipulit kukkivat pidempään, joten saat ehkä nauttia niistä sitten kauemmin :) Lammasmakkara on myös tosi hyvää, ei niin mausteista.
    Ekateriina: Eläköön kevät!
    Taru: Totta ja sipulikukat ovat siksikin niin ihania, että leviävät itsekseen. Välillä myös jaan niitä.
    Marie: Puutarhassani on tosiaan elämää. Oravanpoikaset ovat taas tänään minua ilahduttaneet ja aivan oudon linnunkin näin äsken ikkunasta. Pitää taas kaivaa lintukirja esiin.
    Sanna: Keittiötauluiksi - hyvä idea.
    Lumiomena: Kiitos! Uuteen pihapiiriin on niin ihana istuttaa mieleisiään sipulikasveja. Ja se vasta mukavaa on, kun ne alkavat leviämään.
    Tiina: Hauskaa, että pidät reseptistä. Oli kyllä tosi hyvää.

    VastaaPoista
  9. Suloisia krookuksia ja lumikelloja. Meillä on vasta sinikelloja pihalla, mutta skillat rynnivät jo kovasti näkyviin. Minä teen aina sitä perusmureketta, mihin tulee sipulikeittopussi, joten tämä olisi mukavaa vaihtelua.

    VastaaPoista
  10. Luonnonvalo syleilee niin kauniisti sipulia kuvissa! Ihana fiilis =)

    Huomenna teen soijarouheesta jauhelihakastikkeen lapsille...katsotaan huomaavatko eron, en ole nimittäin kertonut viel...enkä kerro kun vasta ovat syöneet sen =)

    Jotta pystyisin auttamaan tuon sivupalkkijutskan kanssa mun pitäisi päästä käsiksi koodiin....tosin en ole minäkään mikään koodinikkari ;) Mitäs jos kokeilisit vaihtaa koko taustavärin...mikä on nyt valkoinen...tulisikos siitä sivut vihreäksi...kun sitten muu alue jää valkoiseksi...?!

    VastaaPoista
  11. Kirjailijatar: Sipulikukat ovat niin suloisia. Vaihtelu ruoissakin virkistää :)

    Krista: Kiitos. Saattaa olla etteivät lapset huomaa mitään, varsinkin jos maustat hyvin :) Olen kokeillut vaihtaa taustavärin, keskialue muuttuu myös värilliseksi :( Jatkan kokeiluja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...