maanantai 21. kesäkuuta 2010

Foccacia ja autiotalo


Tämä italialainen pannuleipä on niin nopea ja helppo leipoa. Pikantti maku tulee tomaateista, oliiveista ja tuoreesta rosmariinista. Mainio alkupalana tai retkieväänä. Leipä on myös mukava kesäisten salaattien seuralainen tai kevyiden keittojen kaveri.

Foccacia, italialainen pannuleipä
(pellillinen)

3 dl vettä
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
½ dl oljyä

Voiteluun öljyä

Pinnalle:
kirsikkatomaatteja
oliiveja
tuoretta rosmariinia

1. Sekoita hieman kättä lämpöisempään (42 asteiseen) veteen sokeri, suola, kaurahiutaleet ja kuivahiiva.
2. Lisää vehnäjauhoja vähitellen puuhaarukalla sekoittaen.
3. Lisää öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle.
5. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja taputtele taikina noin pellin kokoiseksi levyksi.
6. Kohota leipää puolisen tuntia leivinliinan alla. Pane sillä aikaa uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
7. Halkaise pestyt tomaatit, valuta oliivit ja nypi rosmariinin oksista lehtiä.
8. Voitele leivän pinta öljyllä. Upota tomaatinpuolikkaat ja oliivit taikinaan ja ripottele pinnalle rosmariinia.
9. Paista leipää uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
10. Leikkaa hieman jäähtynyt leipä ruuduiksi.



Autiotalo

Viime vuonna ajellessani etelä-suomessa, huomasin aivan tien vieressä joenuoman ja sankan metsän keskellä autiotalon. Päätin seuraavalla kerralla ohi ajaessani tallentaa talon kameraani.


Talo oli jotenkin aavemainen, ei vähiten siksi, että se oli autio ja täysin metsittynyt vaan siksi, että sinne oli esimerkiksi oven eteen jätetty kaikenlaista pientä tavaraa: kuihtuneita kukkia maljakoihin, lyhtyjä ja kottikärryihin kiviä. Ikäänkuin joku olisi siellä kuitenkin vielä asunut. Talo oli kooltaan valtava. Kun lähdin kiertämään talon toiselle puolelle, säikähdin, sillä pihassa oli auto. Tuli hieman kiire ja siksi suuri osa kuvista on tärähtäneitä.


11 kommenttia:

  1. Hui, kylläpä meni kylmät väreet! Ihan itsekin säikähdin tuota kohtaa, kun huomasit pihassa auton.. Melkoisen jännitävän näköinen talo!

    Ja foccaciaa pitääkin taas joku kerta tehdä, olen ihan unohtanut, miten helppoa ja hyvää se on :)

    VastaaPoista
  2. Autiotalot ovat samaan aikaan kiehtovia ja pelottavia. Meidänkin lähellämme on yksi (pääkaupunkiseudun "maaseudulla"). Luitko kevättalvella HS:n Kuukausiliitteestä, että eläimet saattavat asettua taloksi autiotaloihin?

    Ihanan kesäistä foccaciaa. Kaunista juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Oonkin jotain vastaavanlaista leipää joskus tehnyt ja hyvää oli. Taidankin leipoa huomisaamuna aamupalalle:)

    VastaaPoista
  4. Teija: Kyllä minulla sydän hyppäsi kurkkuun. Talo oli tosiaan kiehtova.

    Lumiomena: Luin jutun ja kuvatkin jutussa ovat painuneet mieleeni, ne olivat tosi hienoja. Kampaideasi oli muuten kiva!

    Pioni: Hauska, jos innostuit aamuksi leipomaan :)

    VastaaPoista
  5. Sait kylmät väreet aikaiseksi autiotalo kuvilla...huuu!!! Upeat kuvat siis kuitenkin.
    Mutta maittavat eväät aina hälventävät pelon, nam!

    VastaaPoista
  6. Rakastan autiotaloja, niiden ristiriitaisuutta ja pelottavaa kiehtovuutta. Sinun autiotalokuvasi ja tarina oli yliveto. Juuri tuollaiset asiat minua kiehtoo niissä, asuuko tuolla oikeasti joku? Miksi?, on minulla vain mielessä.

    VastaaPoista
  7. Minusta tuo tärähtäneisyys jotenkin sopii näihin kuviin. Tulee sellainen kummitustunnelma. Foccaccia on hyvää!

    VastaaPoista
  8. Autiotalojen tutkiminen on kiehtovaa... Ja se Kuukausiliitteen juttu oli huippu.
    Minun alkoi heti sormet syyhytä tuota foccacciaa leipomaan. Taidanpa ensi viikolla tilata kaupasta ainekset!

    VastaaPoista
  9. Taru: Hu huu...aavetalolta tosiaan vaikutti.

    Solen: Aivan totta, kiehtovaa kerrassaan. Minäkin jäin noita miettimään.

    Kirjailijatar: Minustakin näihin sopii tuo tärähtäneisyys. Siitä tulee mieleeni myös se kiire, kun hyppelin pois paikalta sydän kurkussa.

    Saila: Kiehtovaa kyllä, mutta en ole varma uskaltaisinko mennä tuon talon pihaan uudellen.
    Hauska, jos leivot foccaciaa :)

    VastaaPoista
  10. Oli hyvää leipää, tein eilen illalla iltapalaksi. Päälle laitoin aurinkokuivattuja tomaatteja ja kuivattua basilikaa, nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun laitoit viestin! Minäkin tein samaista leipää muutama päivä sitten. Loppui hetkessä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...