lauantai 30. lokakuuta 2010

Jäädytetty marenkikakku ja juhlien järjestelyä


Juhlat kuuluvat elämään ja mikä sen juhlavampaa kuin juhlistaa juhlaa juhlakakulla. Aika monia juhlia on tullut järjestettyä ja erityisesti kakuissa arvostan sitä, jos ne voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ihan parhaita ovat erilaiset pakastettavat kakut.

Tämä kakku on muhinut mielessäni jo pitkään. Pidän marengista ja pidän puolukoista ja ajattelin yhdistää ne raikkaaksi jäädykekakuksi. Jäädykekakkujen pulma on niiden nopea sulaminen. Tämä kakku kuitenkin säilyttää kivasti ryhtinsä hieman sulaneenakin kiisselin ansiosta.



Jäädytetty marenkikakku (gluteeniton)
Marenkipohjat:(4 kpl)
4 kananmunavalkuaista
2 dl sokeria (erikoishienoa)

Puolukkatäyte:5 dl pakastepuolukoita (= 3 dl sosetta)
4 kananmunankeltuaista
1 ½ dl tomusokeria
2 rkl maissitärkkelystä
25 g voita

2 dl vispikermaa vaahdotettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:puolukoita
Marenkipohjat:Erottele valkuaiset kananmunista yksi kerrallaan.
Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimen keskiteholla, kunnes ne alkavat vaahtoutua.
Lisää noin ½ minuutin välein ruokalusikallinen kerrallaan sokeria vaahdon joukkoon. Vatkaa koko ajan sähkövatkaimella, kunnes kaikki sokeri on lisätty. Valmis vaahto on kiiltävää ja siihen jää "huippuja".
Piirrä kahden leivinpaperin nurjalle puolelle 4 ympyrää (halkaisija noin 20 cm).
Levitä marenki leivinpaperille piirrettyjen ympyröiden sisälle. (Käännä piirretty puoli leivinpaperista peltiä vasten, jotta kynän jälki ei tarttuisi marenkilevyihin.) Paista 100 asteisessa kiertoilmauunissa tai tavallisessa uunissa kahdessa erässä noin 2 tuntia. Marenkilevyjen kuuluu olla kauttaaltaan rapeita.
Jäähdytä marenkilevyt ennen täyttämistä.

Puolukkatäyte:Soseuta hieman sulaneet puolukat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Kuumenna puolukkasose kattilassa.
Nosta kattila liedeltä.
Sekoita keltuaiset, tomusokeri ja maissitärkkelys tasaiseksi seokseksi pienessä kulhossa. Lisää seos hitaasti koko ajan sekoittaen kuuman puolukkasoseen joukkoon.
Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja kiehahtaa. (Jos kiisseli vain sakenee, muttei kiehahda, se maistuu maissijauholta.)
Nosta kattila pois liedeltä, lisää voi sekoittaen ja anna kiisselin täysin jäähtyä. Peitä kiisselin pinta kelmulla, jotta siihen ei tulisi kuorta.
Lisää vispilällä notkistettu tuorejuusto ja vaniljasokeri jäähtyneeseen puolukkakiisseliin. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen.

Kakun täyttäminen:
Pane yksi marenkilevy kakkuvuoan tai tarjoilulautasen pohjalle. Levitä marengille 1/3 täytteestä ja nosta toinen marenkilevy päälle. Levitä sen päälle 1/3 täytteestä ja peitä kolmannella marenkilevyllä. Levitä loppu täyte ja pane neljäs marenkilevy päällimmäiseksi.
Jäähdytä pakastimessa peitettynä, vähintään neljä tuntia.
Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua.
Koristele kakku puolukoilla.


Tyttären synttärikakku on nyt nautittu ja pian on toisen syyslapsen synttärit. Onnea rakkaat!

17 kommenttia:

  1. Onnittelut synttäreiden johdosta!
    Ihanalta näyttävä ja kuulostava kakku;väritkin tuossa ovat tosi kauniit!

    VastaaPoista
  2. Kaunis kakku ja raikkaan oloinen. Sellainen, josta uskoisin pitäväni itsekin.

    Lämpimät innottelut syntymäpäiväsankareille! Minullakin on syyslapsi, kuopukseni on lokakuun päivänsankari.

    Mukavaa sunnuntaita huomiselle ja sujuvaa siirtymistä talviaikaan :)

    VastaaPoista
  3. Miten kaunis kakku! Hyvin juhlavan näköinen. Onnittelut tyttärille syntymäpäivän johdosta! Juhlia, varsinkin lasten merkkipäiviä on kiva järjestää. Kauniita hetkiä teille kaikille!

    VastaaPoista
  4. Taidan olla vielä aamu-uninen. Teen korjauksen edelliseen kommenttiin: onnittelut lapsille syntymäpäivän johdosta!

    VastaaPoista
  5. Aika herkun näköinen kakku, taitaa mennä taas kokeiltavien listalle. Puolukkajäädykettä olenkin tehnyt, jotenkin ollut vain marengista käsitys, että pehmenee pakasteessa, mutta ilmeisesti ei?
    Synttärionnea täältäkin!

    VastaaPoista
  6. Kuullostaa ihanan raikkaalta ja näyttää todella upealta! Täältä käyn kopioimassa, kun saan puolukoita jostakin..

    VastaaPoista
  7. Yaelian: Kiitos, välitän onnittelut :)
    Lumiomena: Kiitos, kerron lokakuun tytölle ja marraskuun pojalle. Olipa kiva saada yksi tunti lisää.
    Voisula: Kiitos paljon, kerron heille onnittelut!
    Päivikki: Kiitos! Marenki ei pehmentynyt, oli aivan rapeaa.
    Marita: Oli ihanan raikasta :)

    VastaaPoista
  8. Onpa kauniit värit kakussasi! Vói kun itsekin taas ehtisi kokkailemaan, mutta rakentaminen vie nyt KAIKEN ajan...

    VastaaPoista
  9. Voi että on kertakaikkiaan upea kakku :)

    VastaaPoista
  10. Myöhästyneet onnittelut! Näistä kuvista tuli nyt kyllä ihan kesä mieleen :)

    VastaaPoista
  11. Kirsikka: Rakentaminen, huh, varmasti rankkaa.
    Mausteinen Manteli: Kiitos!
    Kirjailijatar: Kiitos onnitteluista. Suloinen kesä :)

    VastaaPoista
  12. Mahdottoman kaunis ja houkutteleva kakku! Kopioin jo ohjeen kokeiltavaksi heti tilaisuuden tullen. Puolukka kuuluu minunkin suosikkimakuihini.

    Sain juuri tänään töistä kakkuohjeen, jossa dominopohjalle oli tehty kinuskilla maustettu juustokakku ja päällystetty se puolukkakiilteellä. Oli kuulemma ollut erittäin hyvän makuista.

    VastaaPoista
  13. Nam! Miten ihana vinkki: pakastettu marenki. =)

    VastaaPoista
  14. I had a plan to make a meringue cake with raspberry cream for our Independence day (Feb, 24) since summer:)
    Now, when I saw your beautiful cake, I decided to go for frozing. The cake was delicious.
    Lämmin kiitos hyvästä ideasta!

    VastaaPoista
  15. Mari-Liis: Huomasinkin, että olit tehnyt kauniin kakun. Sitten huomasin, että tekstissäsi vilahti Omenaminttu. Kiva, että sinäkin tykkäsit kakusta, minusta se on sopivan makea ja raikas.

    VastaaPoista
  16. Ihanan kuuloinen ohje :) Kuinkakohan monelle tästä kakusta riittäisi?

    VastaaPoista
  17. Ja on ihana :) Kakku ei ole kovin suuri. Riittänee 6 - 8:lle.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...